Den Haag

Bleyenberg Den Haag

13/07/2017
Bleyenberg, Den Haag DONE

We tipten een tijdje terug al over het oude pand van de Kwantum in Den Haag waar een nieuw horecaconcept in zou gaan komen, al was de naam nog een mysterie. Inmiddels is het officieel: je soon to be favoriete Haagse spot heet Bleyenberg. Bley-wie? C.A.J. Bleyenberg – oftewel John – was de voormalige bedrijfsleider van het oude Kwantumfiliaal. In de jaren 80 en 90 bracht hij Den Haag de nodige behangetjes en hield hij zijn zaak draaiende met de nodige “nie lullâh mâh poetsûh” mentaliteit. Handen uit de mouwen. Bleyenberg is een hommage aan hem, deze attitude, de geschiedenis van het gebouw en Den Haag zelf. Meneer Bleyenberg en zijn vrouw Anneke wonen nog steeds in de Hofstad en hebben een ereplekje aan de bar. Zit jij aan de bar op Bleyenbergs plek te nippen van je cocktail en hij komt binnen? Opschuiven dan voor deze legend, en zeg niet dat we je niet hebben gewaarschuwd. Mocht je op zoek zijn naar de toiletten? Die dragen de namen “De Anneke” en – hoe kan het ook anders – “De John”.

Het Bleyenberg pand is groots, met enorme raampartijen, hoge plafonds en het telt maar liefst vijf (!) verdiepingen. Een totaal nieuwe vibe voor Haagse begrippen. Dikke vette nieuwe originele hotspot voor Den Haag! Ingericht met kleine knipogen naar de “bouwmarkt” die het ooit was, spot je aparte stukken hout en veel verschillende soorten materiaal. En natuurlijk roze en groene tinten op de muur. We like

Bleyenberg 2

En die verdiepingen? Hoe ziet dat er uit? Welnu: op de begane grond vind je De Kantine, een sfeervolle plek waar je een goede bak koffie kunt drinken en een groots restaurant met leuke zitjes. Plus een menukaart om heel (heel!) blij van te worden. Ook de uitgebreide drankkaart mag er wezen, van cocktails tot zorgvuldig geselecteerde bieren en wijnen. Het menu heeft een Mediterraans tintje en wordt door de chef bereid in een roze betegelde keuken. Echte mannen kunnen dat hebben. Ook de polo’s van de mannen uit de bediening hebben de kleur van de muur.

Het menu is in principe om te delen, al bepaal je dat uiteraard lekker zelf; met een gerecht en bijgerecht heb je voor jezelf ook een heerlijke maaltijd op tafel. Leukste is natuurlijk wel om te delen en zo van alles mee te proeven, wat dacht je bijvoorbeeld van de inktvis chorizo carpaccio (geloof ons: LEKKÂH!!) of kippendijen met dadels, pruimen en curry? Of een serieuze lamsrack met heerlijke krokante gekruide knoflook frietjes of “gewoon” coquilles? Voor ieder wat wils.

Bleyenberg 3
Laat dat nou ook de instelling zijn van Bleyenberg. Hier komt heel Den Haag samen, van Plein-bezoekers tot Grote Markt-liefhebbers. Ook de medewerkers komen uit alle uithoeken van de Haagse horeca vandaan. Initiatiefnemers Raoul en Torsten hebben het goed bekeken en mogen trots zijn op hun horecaconcept.

Over die Grote Markt gesproken… Die kun je dus heel mooi bewonderen vanaf Het Dak. Jawel, er is een heus rooftop terras op de bovenste verdieping van Bleyenberg. Achterover leunen in de banken met een lekker drankje onder de palmbomen. Of met een hapje, want de verdieping heeft naast een cocktailbar zijn eigen keuken met kleine kaart. Met mooie schuifpuien is de helft van Het Dak overdekt, dus ook in de winter zit je hier goed. Het uitzicht? Fantastisch. Hier vind je ons deze zomer gegarandeerd voor mooie zonsondergangen met een cocktail in de ene en een bitterbal in de andere hand. We claimen gewoon een van de banken als Barts Bankje. BAM.

Bleyenberg dal

Maar… er is meer, meer verdiepingen that is. Op de eerste en de tweede vind je Het Kantoor, een plek waar je vergaderruimtes kunt huren en waar veel ruimte is voor eventuele conferenties, privé diners of workshops. Wederom waanzinnig uitzicht uiteraard, je kunt zo zwaaien naar de Grote Markt. En dan, in de krochten van het pand, bevindt zich Het Magazijn, een nieuwe club voor alle Haagse techno en elektronische muziek behoeftes met af en toe een tikkeltje disco en Italo. Intiem, donker en plek voor zo’n 150 man (deurbeleid!), een tikkeltje gehuld in mysterie. Kortom: sfeer. Anonimiteit staat centraal, het is hier zelfs verboden om je telefoon te gebruiken. Top, geen hysterische selfie flitsen om je heen. Laat je dus lekker inpakken in Het Magazijn, want hier is iedere liefhebber welkom en plakt men geen etiketten (oh yeah we went there). Het Magazijn heeft een 24-uurs-vergunning (denk aan Trouw en De School in Amsterdam, die vibes) dus je trekt je nacht zo weer door naar de koffiebar op de begane grond ’s ochtends. Is tenslotte maar 1 trap! (Ok, stiekem 2 kleine…)

Die koffie bar, voorzien van intense koffiemachine (vraag maar aan de barista, die zal met liefde over haar vertellen, want ja, het is een zij, en ze heet Anneke, vernoemd naar de vrouw van) heeft nog iets origineels. ’s Ochtends om 07:00 uur opent namelijk al het koffie-to-go-luik, dus kun je zo op je fiets langs het luik crossen voor een bakkie on the go. Om 08:00 gaat vervolgens de Kantine weer open en kun je binnen plaats nemen voor ontbijt. Of lekker met je laptop aan het raam wat werk afkrijgen voorzien van de nodige cafeïne stoot die de barista je brengt. 24/7 prima vertoeven dus bij Bleyenberg, wij zijn bley en zien je daar! Bleyenberg.

Ook leuk