10 juli 2017, door Maartje

HOW TO… SURINAME

10 juli 2017, door Maartje

HOW TO… SURINAME

Soms komt er een reisje voorbij… Daar zou je staart, als je die had, spontaan van gaan kwispelen. Onderwerp van gesprek? Suriname. Suriname! Geen standaard bestemming, nee, maar daar zou, als het aan reisorganisatie TUI ligt, zomaar snel verandering in kunnen komen: sinds kort vliegt de maatschappij er met hun eigen waanzinnige Dreamliner vliegtuig heen. Nee, ik ben niet ineens vliegtuigkenner maar deze ‘vogel’ is oprecht een pretje en… Er zijn kroketten aan boord. BAM. Rechtstreeks vliegt-ie, tussen Amsterdam en Paramaribo.

Een uitgebreide ‘Where to…’ Suriname volgt snel, maar we beginnen bij het begin: een gedegen voorbereiding. Dat is namelijk het halve werk. 5 x How to… Suriname.

Barts-Boekje-Suriname 3

Stap 1: Boek.

Stap 2: Ga naar de Travel Clinic voor inentingen aangezien je, als je naar het land gaat, vast en zeker ook in ‘’t Bos’ belandt, het uitgestrekte tropische regenwoud dat ruim 80% van Suriname beslaat. A.k.a. de longen van de aarde. Komen doe je daar (in ‘t Bos) met een minivliegtuigje voor maximaal 8 personen (plus een laadklep vol WC-papier en eventueel een verstekeling), bestuurd door een piloot uit de boekjes (vliegeniersbril op een ruig en zongebruind hoofd, knisperend wit overhemd met gouden strepen en de zelfverzekerde attitude die je wenst bij een piloot, helemaal wanneer je pal achter hem zit). Eenmaal geland op een van de kleine vliegvelden van Boven Suriname (lees: een weiland) zoals het gebied heet, ga je op weg naar bijvoorbeeld Camp Awaradam (een jungleverblijf met houten hutten op palen die gedeeltelijk boven de rivier zweven, zie bovenste foto). Daar reis je heen met een korjaal, een uitgeholde boomstam die je over de Gran Rio Rivier vervoerd. Daar kan ik nog úren over doorzagen (want FANTASTISCH en prachtig en om stil van te worden – die eindeloze bruine stroom, de vogels, de brulapen, de ruige, onaangetaste natuur waar je maar kijken kunt, de locals die leven samen met hun omgeving, hun geschiedenis, gewoonten en gebruiken… Afijn. Onvergetelijk) maar dat doe ik niet (doorzagen). Want voor deze How To is vooral het volgende belangrijk: hier begint het gesteek en geprik. Door naar stap 3.

Barts-Boekje-Suriname 1 copy

Stap 3: Sla in. Sowieso je ‘normale’ vakantieboodschappen (nieuwe bikini, check. Nieuw ondergoed (want dat mag net voor vakantie), check. Een vers boek, check. Zonnebrand, check) maar daarnaast zal de travelkliniekdame je ook op het hart gedrukt hebben DEET te kopen. MIS. Veel (veel!) beter is Zen’sect Tropical. Ken je vast nog niet maar daar zijn we voor: Zen’sect Tropical werkt namelijk 8 uur lang (dat wil je) en biedt bescherming tegen muggen die ziektes dragen. Tijgermuggen vooral. Word je door zo’n tijgermug geprikt, dan kan het zomaar zo zijn dat je ziektes zoals Malaria, Zika, Dengue of Chikungunya oploopt (allemaal bij stap 2 voorbij gekomen). Maar dat doet DEET toch ook? Ja. Dat is waar. Maar wanneer je, zoals ik, een gevoelige huid hebt, dan weet je wellicht ook dat na een avond DEET spuiten, je huid flink geïrriteerd raakt. Waarvan acte. En dus deden we wat onderzoek en wat blijkt? In Zen’sect zit de stof lcardine en die is stukken minder agressief voor jou, en toch net zo agressief tegen muggen. Bovendien stinkt het niet, is het niet vet en je zonnebril gaat er niet stuk van (DEET is bijvoorbeeld ook agressief voor synthetische materialen, dit spul niet). Afijn, een succesverhaal, dat Zen’sect Tropical, zelf ervaren.

Kopen die je supersimpel via Bol.com. Graag gedaan! Zen'sect Tropical

Stap 4: Zorg dat je een goede tour guide reserveert. De één is heus de andere niet. Heb je een goede, dan zijn de verhalen honderduit. Er is namelijk veel, veel meer te weten over Suriname dan je dacht, zeker ook met betrekking tot onze eigen Hollandse geschiedenis. Sterker nog: Paramaribo is een levend geschiedenisboek en de rijke verhalen in ’t Bos worden al jarenlang door de stamhoofden doorgegeven, die op hun beurt niet al te beroerd zijn om ze met je te delen, mits je een goede gids slash tolk hebt. De mannen van Mets Travel & Tours Suriname zijn top.

Barts-Boekje-Suriname 2Stap 5: Reserveer deze adressen/ sla ze in elk geval alvast op (as said, more to come).

Waterkant – Een kort stuk kade met aan de ene kant de Suriname Rivier en aan de andere de New Orleans-stijl huizenrij werd gereserveerd voor een verzameling eet-, drink- en sieradenstands, aan elkaar geregen met terrassen. Je eet er grote porties Surinaamse kost voor minder dan vijf euro. Op zoek naar Surinaamse couleur locale? Waterkant is het antwoord.

Blauwgrond – Deze wijk in Paramaribo Noord staat bekend om de vele Javaanse eethuisjes (warungs). Bami, nasi, saté, baka bana, telo, saoto… Hier is het feestje. De porties zijn fiks, de rekening klein. Verwacht geen exclusief gedoe maar een eenvoudige, ongedwongen sfeer. J. Samson Greenstraat, de Louis Goveiastraat en de Jan Besar Rebostraat.

Barts-Boekje- SurinamePlantage Frederiksdorp – Boek je een tour door Paramaribo, dan zul je leren over de bewogen geschiedenis van het land en de grote rol die de slavernij hierin had. De vroegere plantages zijn tegenwoordig veelal verbouwd tot groene gebieden met musea en af en toe een horeca-adres. Boottaxi’s varen af en aan en eenmaal op de plantages is rondfietsen (remember de fietsverhuur naast Zus & Zo) een cadeau. Eén van de meest memorabele is Plantage Frederiksdorp. Niet om te fietsen, wel om te verblijven. Plantage Frederiksdorp is namelijk een knap, boetiekstijl luxe oord gerund door Nederlandse eigenaren die van een verzameling houten hutten op palen privé enclaves maakten, alles rondom (maar ver genoeg afgelegen om de rust te behouden) het indrukwekkende koloniale hoofdgebouw, het (goede!) restaurant en het hoger gelegen zwembad. frederiksdorp.com

(Stap 6: koop het oktobernummer van Harpers Bazaar NL. Daarin namelijk een maar liefst 7 pagina’s tellend verslag over het land van de hand van yours truly. Enjoy!)