Amsterdam West, Barts Groene Hoekje, Nederland

Plastic Free Aisle bij Ekoplaza Lab

06/03/2018
A plastic free world

Dat kleine hoekje in Amsterdam Oud West dat plots wereldnieuws werd. Washington Post, The Guardian, New York Times, CNN, Huffington Post, The Telegraph, Treehugger en meer. Allemaal schreven ze over het eerder leegstaande hoekpandje op de Jan Pieter Heijestraat waar nu Ekoplaza Lab als pop-up zit. Het is ‘s werelds eerste plastic free aisle in een normale supermarktketen. Alle 700 producten die er worden aangeboden zijn verpakt in glas, metaal, karton of iets wat op plastic lijkt maar geen plastic is. Alle verpakkingsmaterialen zijn recyclebaar of composteerbaar. Daar word je als green nerd toch enorm blij van?

Ekoplaza staandDeze plasticvrije pop-up supermarkt is een samenwerking van de Nederlandse supermarktketen Ekoplaza, de Londense stichting A Plastic Planet en de Amsterdamse Plastic Soup Foundation. Met dit initiatief worden kopers en producenten bewust gemaakt van het plastic wat verbruikt wordt. Met een mooi zwart-wit Plastic Free logootje op producten kun je de plasticvrije producten makkelijk herkennen. En dan weet je heel easy welke appel, welke nootjes of welke yoghurt je tijdens je rondje supermarkt het beste kunt kiezen.

Ekoplaza Lab is het begin nog maar van een plasticvrije reis van Ekoplaza en wellicht alle supermarktketens ter wereld. Wat nu klein maar toch groots gepresenteerd is vanuit dat kleine hoekje in Oud West gaat straks – als in voor het einde van 2018 – doorgevoerd worden in alle 74 winkels van Ekoplaza. Waar je aan de hand van het zwart-wit logo zo de plasticvrije producten uit de winkel kunt vissen. Wij dromen alvast verder van producenten die mee gaan in deze trend om geen omzet te missen of gewoon hun verantwoordelijkheid voelen. Wereldwijd meerdere supermarktketens dit mooie voorbeeld volgen. Boyan Slath die zijn Ocean Cleanup tot een groot succes maakt. En we weer in een plasticvrije natuur kunnen leven vanaf – wat zullen we zeggen? – 2025. En tot die tijd zijn we best wel een beetje trots op dat hoekje om de hoek.

Ekoplaza 1

Dus nu allemaal op naar Ekoplaza Jan Pieter Heijestraat te Amsterdam. Want alleen als we collectief laten zien dat we liever plasticvrij kopen, dan hoeven we die Facebook filmpjes met rondzwervend plastic niet meer te zien. Next in line voor een Ekoplaza Lab is Den Haag.

Liefs,
Nina

Ook leuk