IJsland29 september 2018, door Maartje

16 x Barts Best Of IJsland

IJsland, 29 september 2018, door Maartje

16 x Barts Best Of IJsland

Wat nou dure goederen van overzee? IJsland had zelf toch ook van alles te bieden? Gladde metromannen namen baarden en een knotje, werden voortaan vergezeld door hippe vrouwen in lange rokken en baby’s met zelfgebreide rompers. Het was of er een mist optrok: mensen zagen en waardeerden de prachtige natuur weer, de watervallen en geisers, de heuvels en ruwe kliffen, de bronnen van warm water en de oneindige ijsvlakten. Hier voelde je je on top of the world — en eigenlijk was dat ook zo’n beetje zo. Snel en hip maakte plaats voor volks en authentiek. Typische eilandgerechten zoals lam en Noorse kreeft verschenen weer op het menu van restaurants, maar dan met een moderne twist. Vakantiegangers wisten het eiland opnieuw te vinden, en weten dat nog steeds. Sterker nog: je kunt tegenwoordig via IJsland vliegen met een overstap van een paar dagen, en dan door naar New York of San Fransisco! Twee vliegen in één vakantieklap.

Blue Lagoon

Blue Lagoon

Maar twee uur vliegen en druk is het eiland eigenlijk nooit. Vooral natuurliefhebbers zijn aan het juiste adres. Neem bijvoorbeeld het Thingvallavatnmeer waar twee continenten — Noord-Amerika en Europa — samenkomen. Welk meer kan dat nou zeggen? Duikers van over de hele wereld komen langs om door de trog te zwemmen, veroorzaakt door de botsende platen. En, een inkoppertje maar zeker niet te missen: natuurlijk de Blue Lagoon: een kunstmatig meer dat in een met mos begroeid lavaveld ligt. Het blauwwitte warme water komt van de elektriciteitscentrale van svartsen en zou een helende werking hebben. Het hoofdbad is altijd goed gevuld met badderaars, maar wie een wat rustiger, modderiger plekje zoekt, zal vinden. Let wel, het is een toeristische trekpleister: een dinsdagochtend is stukken rustiger dan – zeg – een zondagmiddag. Kijk ook even op de site (via het hartje): op gezette tijden kun je ook ‘s avonds zwemmen.

Ion Hotel

Ion Hotel

Ooit was het ION Hotel een verlaten herberg op een prachtig stuk lavaland aan de voet van een enorme vulkaan, omgeven door warmwaterbron- nen. Tot het verbouwd werd tot wat met zekerheid het mooiste hotel van IJsland mag heten, een klein uur rijden vanaf Reykjavik in het zuidwestelijke stadje Selfoss. Het hotel werd volledig (en uiteindelijk veelvoudig prijswinnend) eco-friendly verbouwd, rekening houdend met de esthetiek van het landschap en gebruikmakend van natuurlijke en duurzame materialen uit de omgeving.

Het hotel werd zo gedraaid dat vrijwel iedere kamer een perfect zicht geeft op het Noorderlicht, een fenomeen dat vanaf oktober een van de belangrijkste redenen is om naar IJsland af te reizen. Goed te zien vanuit je kamer, maar nog beter vanuit de ION spa: een open dek met een langwerpige hot tub, waarvan het water uit de naastgelegen warmtebronnen komt.

 

Daaromheen is een sauna. Beide zijn tijdens de wintermaanden 24 uur per dag open, zodat gasten het nachtelijke vuurwerk geen moment hoeven te missen. Er zijn 45 kamers die opvallend eenvoudig zijn. Niet zo gek: liggen gasten niet in de spa, dan spenderen ze hun tijd wel in de Northern Light Bar of restaurant Silfra. Op het menu: eigentijdse variaties van lokale gerechten als lamsvlees, zelfgebakken brood en fruits de mer.

Kvosin Hotel

Kvosin Hotel

Stijlvol slapen aan het centrale plein van Reykjavik doe je bij het nieuwe Kvosin Hotel. Vergrijsd blauw-wit zijn de kalme lobby en de klassieke Klaustur Bar in het hotel, speels en kleurrijk zijn de kamers.

Pizza With No Name

Pizza With No Name

In een parallelstraat van eerdergenoemde winkelstraat, de onuitspreekbare Hverfisgata, zit op nummer 12 een pizzeria-plus, in de volksmond ‘Pizza Place’ of ‘Pizza With No Name’ genoemd. De met kaarsen en een enkel zwak peertje verlichte zaak is verdeeld over verschillende ruimtes, allemaal voorzien van ouderwets behang en klassiek meubilair. Op het menu lokale gerechten verwerkt tot verrukkelijke pizza’s. Een website is er uiteraard niet (want wel zo underground) maar het bovenste deel van het gebouw wordt geclaimd door de mannen van Mikkeller & Friends, een populair Deens biertje. Evengoed een aanrader, een stuk beter te vinden op het web. En zij hebben zelfs hun naam op het pand staan. Weet je meteen dat je goed zit. mikkeller.dk

Fish Company

Fish Company

Ofwel Fisk Felagid, een cool-chic visrestaurant en meteen een goed alternatief voor de minder avontuurlijke eter. Mag verward worden met Fish Market; een soortgelijke keuken en een menu vol visgerechten dicht bij het parlementsgebouw in hartje Reykjavik, maar iets chiquer dan de Fish Company, en hier staan ook vleesgerechten op het menu. De chef van Fish Market runt eveneens het bejubelde Grill Market.

Kopar

Kopar

Relatief nieuw aan de haven van de stad (pal in de haven van de stad – je kijkt uit over de boten en je waait er de helft van de tijd uit je broek. Buiten dan uiteraard) is Kopar, een tent met bakstenen muurtjes en planten waar je maar kijkt. Een man zonder snor, baard of beide in de bediening is een uitzondering, heel hipsterproof dus. De ‘burger’ van gestoomd draadjesvlees met zoete aardappelfriet van het lunchmenu zorgt voor een rij in het weekend. koparrestaurant.is

Er talloze wandelroutes op het eiland, van supersimpel tot hondsmoeilijk. Wie zich afvraagt waar al die kleine deuren in de rotsen heen leiden: daarachter wonen trollen. Het is bij wet verboden om er iets voor te bouwen, of overlast te veroorzaken: die trollen wil je niet boos zien. wie een paar dagen de tijd heeft, koerst vanaf Reykjavik richting Höfn in het zuidwesten en dan weer terug. De Ring Road, ofwel de IJslandse rondweg (de IJslanders noemen hem dan weer Route 1) is lekker overzichtelijk en de beste weg die je kunt nemen. Een kleinere rondweg is de Golden Circle. Praktisch alles wat het zien waard is bevindt zich langs deze weg: de spuitende geisers, zoals de Geysir, Gullfoss of Thingvellir, de watervallen die heel Lord of The Rings voelen. En Blue Lagoon natuurlijk, zie hierboven.

Zit je ruim in je tijd, huur dan een camper waarmee je links en rechts kunt afwijken van de Golden Circle. op IJsland mag je nog gewoon overnachten op iemand anders’ land, en eten van wat dat land voortbrengt. Hoe sympathiek is dat? Je mag op het land, het strand, of pal naast een waterval kamperen. Zelfs in het Nationale park mag je — weliswaar slechts een nacht — je camper neerzetten om, we noemen maar een dwarsstraat, het noorderlicht te zien (vanaf de herfst, verder wel koud en donker). of om (in de zomer) een boekenmarathon te doen bij het daglicht dat dag en nacht aanblijft.

Op IJsland mag je nog gewoon overnachten op iemand anders’ land, en eten van wat dat land voortbrengt. Hoe sympathiek is dat?

Kex Hostel

Kex Hostel

In een voormalige koekjesfabriek direct aan de rand van het centrum van Reykjavik (het centrum is klein: in een kwartier wandelen heb je het meeste wel gezien, maar het hostel staat net even iets van al het andere af. Dat is een tikkie van een nadeel, eerlijk is eerlijk, maar verder is het een kneiter van een tip) vestigde zich het Kex Hostel, a.k.a. het Koekjes Hostel, op z’n IJslands. Het werd met stip de hipste hang-out van IJsland en de plek waar de lokale jeugd zich meerdere malen per week verzamelt voor miniconcerten van lokale bands (leuk leuk leuk) en een Viking, het lokale bier (hoewel… Zo’n man mag je ook doen).

Grettisborg Apartment Hotel

Grettisborg Apartment Hotel

Zes functionele, comfortabele en betaalbare appartementen, ingericht door een designerkoppel. Op slechts 50 meter van Laugavegur, de hoofdstraat van Reykjavik. Vanaf € 85 per appartement voor twee personen per nacht. 

Geysir AirBnB

Geysir AirBnB

Wie voor rust en ruimte gaat, en een ienieminiebudget (hoera!) gaat weer eens aan de AirBnB. Dit adres van de IJslandse Linda is geweldig en slechts 15 minuten rijden van Reykjavík, terwijl je het idee hebt dat je alleen op de wereld bent. Het hoort bij het dorp Geysir – cute. Het ontbijt van Linda? Gigantisch. En om te smullen. (de foto hierboven is ook van het AirBnB adres)

Reykjavik Roasters

Reykjavik Roasters

Aan koffiezaakjes in IJsland heus geen gebrek (hallo hipsters, weet je nog?) maar de meest gewaardeerde/ mooiste/ lekkerste koffie is die van de Reykjavik Roasters. Er zijn twee vestigingen in Reykjavík en het maakt eigenlijk niks uit waar je aanhaakt. Koffie, taart, krant – perfect begin van de dag.

Safnahúsið - Culture House

Safnahúsið - Culture House

Nee nee, we gaan heus niet alleen maar eten en drinken en meer eten en drinken als we op pad zijn. Wel veel, jaja, maar we lopen het er ook wel eens af. Dat kan nergens zo goed als in IJsland (man o man, die natuur!) maar ook een rondje door de hoofdstad is smullen op het culturele vlak. Duik de haven in én sla het fotogenieke museum Safnahúsið ofwel het Cultuur Huis, niet over.

Mator og Drykkur

Mator og Drykkur

Eind januari 2015 opende dit restaurant in het op IJsland bekende Allianz-huis, een negentig jaar oud pand waar vroeger zout verpakt werd en nu het Noorderlicht Museum en het Saga Museum huizen. Midden in de Grandi-buurt, daar waar Reykjavíks hippe food scene rondhangt. Historie meets hip haute cuisine dus, die zich richt op de lokale bevolking: een prima combinatie.

Het restaurant neemt traditionele IJslandse gerechten als uitgangspunt en verandert ze in een modern menu, waarbij het niet zozeer om de ingrediënten gaat (lam en haai vervelen snel) maar om de manier van bereiden; door vis en vlees te peperen bijvoorbeeld. Favoriet op het eiland? Mes op de keel? Deze.

Sjávarpakkhúsið

Sjávarpakkhúsið

Que? Joh. Maakt niks uit. Mocht je nou toevallig in het even onuitspreekbare Stykkishólmur beland zijn, wat overigens helemaal niet zo onverwacht is, when in Iceland, dan kent iedereen dit restaurant. En terecht: de Scandinavische landen staan bekend om hun geweldige keuken. Dat stopt allerminst bij Zweden, Noorwegen en Denemarken. Sterker nog: in IJsland en op de Faeröer eilanden wordt minstens zo onvergetelijk gekokkereld. Niet zo verwonderlijk: de zee is een speeltuin voor de koks hier en de bijzondere gewassen zijn smaakvolle verrassingen. Zo’n geweldige ontdekking met een fantastische keuken is Sjávarpakkhúsið. Iets met Sja-huis. Whatever. In het restaurant pal aan de kleine haven worden klassieke IJslandse gerechten gekookt die vreemd klinken maar dat eenmaal op je bord allerminst blijken te zijn. Smullen. Aanrader (het was dat het mes al eens op de keel was gezet, anders koos ik ook deze).

Lamb Street Food

Lamb Street Food

We zeiden het al: op Grandagarður moet je weten. Ook voor een snelle snack. Hier opende onlangs Lamb Street Food, een titel die weinig tot de verbeelding overlaat. Nu ben ik eerlijk gezegd absoluut niet dol op lam… In vind het altijd een beetje naar kinderboerderij smaken. En bovendien… Zo’n lammetje… Maar dat is hypocriet natuurlijk. Hoe dan ook: de shoarma-stijl gerechten vormen een goede en snelle pitstop voor wie er wel van houdt.

Bæjarins Beztu Pylsur

Bæjarins Beztu Pylsur

Je denkt nu misschien… Ja dáág, ik ga toch in de ijskou geen hotdog uit een food truck staan eten? (geen idee trouwens waarom je dat zou denken: #nevernothotdog). Maar echt, deze móet! De roodwitte stand net buiten het centrum van Reykjavik zijn beroemd en berucht. Er staat steevast een rij en dat zijn de hotdogs nog waard ook. Ze zijn gemaakt van IJslandse lam, rind en varken plus nog wat geheime ingredienten. In een verrassend juicy jasje. Ook leuk: de stand staat er al 80 jaar en verschillende presidenten, rockbands en vrijwel iedere IJslander schoof er al een keer aan.