Nederland, Amsterdam19 november 2017, door Maartje

3 x bier drinken voor het goede doel

Nederland, Amsterdam, 19 november 2017, door Maartje

3 x bier drinken voor het goede doel

Een biertje op z’n tijd, wie houdt er niet van? Het aanbod van craft bier is de laatste jaren ontploft. Iets wat we toejuichen want al die jonge biermakers hebben stuk voor stuk een tof verhaal achter hun concept. Maar sommige merken gaan nog net een stapje verder met dat verhaal: voila, drie biermerken die de wereld een beetje beter proberen te maken terwijl jij van een smakelijk gerstenat geniet. 3 x bier drinken voor het goede doel. Bierflesjes die je vergezeld van een mooi verhaal op tafel kunt zetten of cadeau kunt geven met Sinterklaas of kerst. Skol!

Barts Boekje - beer for mankind

For Mankind – 7 Billion Presidents
7 Billion Presidents wil een beweging worden van sociaal ondernemerschap die wereldproblemen als burn-outs, ongelijkheid en milieuvervuiling in één klap aan pakt. Ja een tikkeltje idealistisch zijn ze bij 7 Billion Presidents zeker. En daar houden we bij Groen wel van. Hoe ze dat uitbannen van alle ellende precies voor ogen hebben – met iets dat ze Romantisch Kapitalisme noemen - klinkt in woorden een beetje ingewikkeld. Ik snapte het ook niet toen vriendlief er dolenthousiast – of beschonken, ik weet het niet zeker - mee aan kwam zetten. Maar een plaatje op de website deed wonderen. Een eerlijk salaris, een vierdaagse werkweek en schone energie zitten in het meesterplan. En dat zit allemaal verwerkt in een fijne extra pale ale. Die je dus zeker cadeau kunt doen aan je vriend(in) die de wereld graag wat relaxter ziet als hij nu is. For Mankind proosten we met liefde nog een keer, of tien.

Barts Boekje - bier instock

Pieperbier - Instock
Je zou bijna denken dat we gesponsord worden door Instock. Het is niet zo. We zijn gewoon fan. De tegenvechters van voedselverspilling hebben – behalve fijne restaurants door het land, een foodtruck en levering aan andere horeca – meerdere producten gemaakt met of tegen food waste. Zo ook twee biertjes: Pieper Bier en Bammetjes Bier. Gemaakt van geredde aardappels en brood verkopen ze biertjes in smaak vergelijkbaar met een Pale Ale en een Weizen. Ook leuk vinden we de Instock Granola die gemaakt wordt van bierbostel. Het voedzame moutrestant wat over blijft na het brouwen van bier, is samen met Lanskroon omgetoverd tot healthy brekkie. Je kunt dus gezond ontbijten met bier. Een leuke gimmick, niet?

Barts Boekje - bier lowlander

Lowlander Beer – Winter Ale
Of Lowlander Beer helemaal in dit rijtje thuis hoort is een beetje discutabel. De missie van de Lowlanders is om Nederland weer op de kaart te zetten als beste makers van bier. Dat doen ze door het maken van kwaliteitsbier met wereldse kruiden en specerijen. Natuurlijke ingrediënten dus. Nieuw – en deze vonden we toch wel het vermelden waard – is Lowlander Winter Ale. Smakend naar speculaas! Met de toegevoegde speculaaskruiden is een biertje ontstaan speciaal voor de knusse decemberdagen. Dat lijkt ons het perfecte biertje voor de Sinterklaas pakjesavond.

Bonus: Als we dan toch over bier bezig zijn… We kregen tijdens het schrijven van dit stuk bericht dat er een speciaal bier naar Nederland komt. Een van ‘s werelds meest gezochte bieren. Als dat niet spannend klinkt? De zeldzame 14% Bourbon Brand Stout komt van Goose Island Beer Company all the way from Chicago baby. En er wordt met een hoop bombarie van alles geroepen over hoe dit juweel van een bier dan zou smaken. Een donker bier met een hint van – jaja, klinkt chique – verbrand eikenhout, vanille, chocolade, caramel en vanille. En dat alles in een flesje bier. Kunnen proeven hebben we het nog niet, want deze Goose Island 2017 Bourbon County Brand Stout wordt wereldwijd gelanceerd op 24 november. Op Black Friday, de dag na Thanksgiving. Bij ons is de nieuwsgierigheid zeker gewekt! Je vindt dit speciaals in Amsterdam bij De Bierkoning en Beer Temple of via Hopt.nl.

Cheers,
Nina