Frankrijk6 juni 2021, door Anna Sophie Wellink

Barts Best of: Aix-en-Provence, Frankrijk

Frankrijk, 6 juni 2021, door Anna Sophie Wellink

Barts Best of: Aix-en-Provence, Frankrijk

Aix-en-Provence, die prachtige stad in het zuiden van Frankrijk, wordt ook wel het 21e arrondissement van Parijs genoemd. Dat is niet voor niets: de stad ademt die onmiskenbare, unieke en chique Franse sfeer. Bovendien barst het er van de fijne boetiekjes en goede restaurants. Tel daar heel wat zwoele zomeravonden en de rijke smaken van de Provence bij op en je weet dat de stad met haar duizend fonteinen op je bucketlist hoort.

Café du Temps

Café du Temps

Café du Temps bevindt zich op een gezellig binnenpleintje in Aix (wij mogen Aix zeggen). Binnen ademt het café een hippe New York-sfeer en kun je prima toeven, maar buiten is waar je zijn moet. Het typisch Franse terrasje onder chique parasols geeft je het gevoel in Parijs te zijn, maar met de gezelligheid van het knusse Aix. Natuurwijnen voeren de boventoon en de gerechten zijn vers, super smaakvol en niet duur. Begin je dag hier met een croissant (of Açaí bowl, want zo hip zijn ze wel), kom weer terug voor het betaalbare lunchmenu en vergeet de borrel niet; de wijnkaart is fantastisch.

Gallifet Art Center

Gallifet Art Center

Of eigenlijk de tuin van het Gallifet Art Center: super charmant, romantisch en met verse gerechten uit eigen moestuin. Het museum wordt bewoond door de eigenaren (of eigenlijk hebben de eigenaren van het pand een museum van hun huis gemaakt) en vertoont hedendaagse kunstwerken. Want, zoals ze zelf zeggen, staat Aix bekend om Cézanne en Picasso, terwijl nieuwe artiesten onderbelicht blijven. Hun kunstwerken krijgen in het enorme hôtel particulier een podium en kun je bezichtigen voor een schamele 6 euro. Leuk, toch? Enfin, of je kunst gaat spotten of niet, zorg dat je in ieder geval aansluit tijdens de lunch hier.

Les Vieilles Canailles

Les Vieilles Canailles

De charmante, ruige mannen van Les Vieilles Canailles (letterlijk: de oude schurken) geven het restaurant een rauw stijltje, maar representeren totaal niet het verfijnde eten hier. Op je bord kun je gerechten verwachten als ravioli van geitenstoof in bouillonsoep, courgettebloem met zachte, zoutige kaas uit de omgeving en Tete de Veau (jep, gemalen geitenkop…). Klinkt spannend en dat is het ook! Vraag de mannen naar hun favorieten op het menu en geniet van de ‘lopende wijnkaart’: de mannen zetten bij iedere gang drie literflessen wijn op tafel waaruit je, na proeven uiteraard, je keuze maakt bij je gerecht.

Le petit baron

Le petit baron

Laat je niet afschrikken door de locatie van Le Petit Baron. Het enorme horecaplein voelt aan als één grote tourist trap, maar dit wijncafé is écht anders. Niet alleen klopt het meubilair en de aankleding (houten tafels, kristallen glazen, Frans porselein… you get the picture), ook de happen zijn fantastisch. De tapas zijn groot en smaakvol, het brood lekker spekkig en oneindig. Een flesje Aix rosé erbij en de vroege uurtjes dienen zich vanzelf aan.

La Bouchée

La Bouchée

Bij La Bouchée eet je goede dagmenu’s met klassieke Franse gerechten als rundertartaar, eend en foie gras. Helemaal heerlijk en niets meer aan doen, maar de echte reden achter je bezoek is dat klassieke ‘eet-op-straat-tussen-de-locals’ gevoel. Het restaurant zit in een zijstraat van een druk pleintje, en het terras is altijd vol. Niet voor niks dus: de sfeer is fantastisch en het eten gewoon echt goed. Sluit je diner af met de fondant au chocolat, die is merveilleux.

 

(enne, dit artikel kregen we zomaar in de schoot geworden door Carlijn van der Plas!)