3 september 2019, door Susanne van Helden

Bart Bouwt a.k.a. Barts Behang: onze favoriete behangmerken

3 september 2019, door Susanne van Helden

Bart Bouwt a.k.a. Barts Behang: onze favoriete behangmerken

Tuurlijk, een muurtje verven is zo gedaan en ook weer zo ge-on-daan (is geen Nederlands, dat weten wij ook wel, maar je snapt wat we bedoelen, toch?), maar niks (echt niks) is zo kamer opbeurend dan een vers behangetje. Drukke tekeningen, unieke afdrukken, repeterende motiefjes... We vinden het allemaal geweldig. Nu nog een handige huisgenoot die snel en strak is met kwast, lijm en papier (en ok: met een stoommachine) maar zodra we die gevonden hebben, gaan we los, te beginnen met deze behangmerken.

Annet Weelink Design

Annet Weelink Design

Het behang van de Nederlandse Annet Weelink is een droom. Met haar sferische, dromerige, soms feeërieke printbehang zet je direct de toon in je interieur. Annet is  van huis uit printontwerper –  niet zo gek dus dat ze vooral de mooiste prints uit haar pen laat stromen, en waarom dat niet op kamerhoog papier drukken? Zo geschiede. Haar bekendste behang is waarschijnlijk het de zwarte witte jungle print: een regelmatig terugkerend patroon dat je in de mooiste interieurs terug komen (hallo instagram en pinterest).

Annet heeft jaren gewerkt als ontwerper van prints voor merken zoals H&M en 10 FEET. In 2015 bedacht ze dat ze dit ook wel voor zichzelf kon gaan doen. Tegenwoordig verkoopt ze naast behang ook tassen, kussens, kleding en posters. Eigenlijk alles waar een print op kan zeg maar.

‘Inspiratie voor mijn producten komt vaak spontaan tot stand. Er is niet specifiek één ding waar ik naar kijk, het zit ‘m juist in kleine dingen. Dit kan een tv-serie zijn, of bijvoorbeeld een restaurant met een mooi interieur. Alleen al het kleurenpalet kan ervoor zorgen dat ik denk ‘daar moet ik iets mee doen’. Ook houd ik de trends in de gaten en maak ik tripjes en productreizen naar fabrikanten. En Instagram en Pinterest zijn een bron van inspiratie, maar daar kun je soms iets lang op blijven kijken naar al die mooie plaatjes ;)’

annetweelinkdesign.com

Elitis

Elitis

Wie het behang van het Franse merk Elitis in handen krijgt zal meteen verbaasd zijn over de kwaliteit van het papier en de dikke, glanzende print. Super hoogwaardig en luxe is het, wat komt door het materiaalgebruik. In elk behang van Elitis zit veel structuur en vaak glanst een en ander je al van ver tegemoet. Qua kleur zweet Elitis bij bruin en goud-tintten, een uitzondering daargelaten, en er wordt gewerkt met natuurlijke materialen zoals zijde, raffia, bamboe, kurk en leer. 

Door het unieke en internationale karakter zie je het behang veel terug in boutiquehotels en winkels. No surprise daaro. Maar mocht je je afvragen hoe hotels toch dat ‘vleugje’ luxe op de muur krijgen, dan is hier je antwoord.

Elitis werkt met een klein team designers zodat ze hun eigen look en feel goed kunnen bewaken.

elitis.fr

behangfabriek

behangfabriek

Ah, de one stop behangshop van het land. Hier, bij behangfabriek.nl kun je je hart op halen: bijna alles hebben ze, ook al wat de selectie hoogwaardigebehangmerken wel heel selectief ingekocht: alleen het mooiste mag naar binnen. En weer baar buiten. En weer bij jou naar binnen.

Speciaal voor die net wat anders willen, heeft de Behangfabriek ook hun eigen lijn opgezet: behangmurals gemaakt op een vaste afmeting, en een aantal op maat. Zo krijg je dus een niet herhalende print en eerder een schilderij in je huis dan een ‘behangetje’. Ooit een binnenkijker in Huize Maartje a.k.a. Bart (de eerste Bart) gezien? Het tropische behang achter de roze trap is hier een voorbeeld van.

Wij zijn met name fan van de behangmurals van otnwerpster Puck B. Een dromerige behangcollectie geinspireerd op de meren van Italie. Leuke bijkomstigheid is dat het behang van de eigen collectie van de behangfabriek ook verkrijgbaar is op akoestisch behang (idd, geluid-dempend, handig voor op kantoor) of waterdicht badkamerbehang!

Cole & Son

Cole & Son

Een schot voor open doel misschien, maar hij móet erbij, het vrolijke, kleurrijke, tropische behang van het Engelse Cole & Son. En als jhe het ziet, dan herken je het vást: de apen en jungle prints zijn al best een beetje een begrip. Is dus van dit merk. Weet je dat ook weer. 

En check meteen ook even het te leuke leopard behang! Ideaal voor in de gang of toilet!

Het Engelse Cole & Son is opgericht in 1875 en bewijst  zich dus al 144 jaar in de behangwereld. Er zijn drukke en rustige en kleurrijke prints. Van klassiek tot modern; er is  nog veel meer dan apen- en luipaardprints.

Nobilis

Nobilis

“Dit behang is zoooo mooi en van hoge kwaliteit”. Aldus, Suus, onze Bart Bouwt specialist. Kijk, steek die maar in je zak. Al het behang is altijd verfijnd en van de hoogste kwaliteit, variërend van traditionele Franse patronen tot de meest moderne prints, altijd gebruik gemaakt van de innovatieve technieken.

Ruim 100 jaar geleden werd dit klassieke Franse huis opgericht. Nobilis heeft naam gemaakt met geraffineerde collecties stoffen en behang die weliswaar eigentijds aandoen, maar altijd teruggrijpen naar traditionele technieken. De kwaliteit die geleverd wordt is uniek en heeft, zoals gezegd, die onmiskenbare Franse uitstraling. Het bedrijf is eveneens een platform voor jonge ontwerpers waardoor de collectie een jong en fris karakter heeft en lekker met zijn tijd mee blijft gaan.

Marcel Wanders

Marcel Wanders

Het prachtige behang van Marcel Wanders is echt al kunst op zich. Het is designbehang wordt helemaal op maat gemaakt (en is dus mega duur, just saying) en geschaald naar elke benodigde afmeting. Kijk nou hoe te gek het onderstaande Paris behang!?  

Marcel Wanders is Nederlands bekendste industrieel ontwerper. Hij is medeoprichter en artdirector van het designlabel Moooi (zit in Breda). Daarnaast heeft Wanders een eigen ontwerpstudio, waar hij werkt voor verschillende internationale meubelmerken.

Het behang van Marcel Wanders is oa te koop via www.behangfabriek.com