16 oktober 2020, door Nina van Hilst

Bartje’s Boekenclub: boeken over zwangerschap, ouderschap en motherhood

16 oktober 2020, door Nina van Hilst

Bartje’s Boekenclub: boeken over zwangerschap, ouderschap en motherhood

Of je kersverse ouder gaat worden of al wat jaartjes een spruit op schoot hebt zitten, in de wereld van ouderschap valt altijd wel iets bij te leren. Niks moet hoor. Ook zonder "hulp-boek" red je het prima als ouders. Alleen soms heb je toch wat behoefte aan inspiratie, tips en geruststelling over het opgroeien. Boeken over zwangerschap, ouderschap en motherhood zijn er plenty. Iets met bomen en het bos... Daarom maakten we een lijstje voor Bartje's Boekenclub met de fijnste, leerzaamste en knapste boeken.

Zeven stappen naar succesvol ouderschap - Hedvig Montgomery

Zeven stappen naar succesvol ouderschap - Hedvig Montgomery

Toen we vorig jaar op een perslunch aan tafel zaten met Hedvig Montgomery was het muisstil wanneer Hedvig aan het woord was. Alle influencer mama’s hingen aan de lippen van de psychologe en gezinstherapeut. De reeks ‘Zeven stappen naar succesvol ouderschap’ beschrijft ze per leeftijdscategorie in makkelijke taal hoe een kinderbrein werkt en wat je kunt doen als ouder om een kind zich veilig voelend te laten opgroeien. Inmiddels zijn alle boeken van het basisboek tot aan de pubertijd verkrijgbaar. En wat ons betreft een must.

Zeven stappen naar succesvol ouderschap

Het boek waarvan je wilde dat je ouders het hadden gelezen

Het boek waarvan je wilde dat je ouders het hadden gelezen

Er is niets gelogen van de titel van het boek van psychotherapeut Philippa Perry ‘Het boek waarvan je wilde dat je ouders het hadden gelezen (en je kinderen blij zijn dat jij het doet)’. Dit boek geeft je inzicht in je eigen patronen en gedragingen. Waar dit in je jeugd vandaan is gekomen. Welke gevoelens jij en je kind hebben. En hoe je met een verandering van perspectief een betere ouder-kindrelatie kunt krijgen. En als bonus ook nog de band met je partner, ouders, vrienden en jezelf verbeteren. Een boek waarvan je vast al vaak gehoord hebt dat je het moet lezen. En daar zijn we het helemaal mee eens.

Het boek waarvan je wilde…

De Groene Mama - Kari Heide

De Groene Mama - Kari Heide

De laatste jaren is de informatie rondom moeder worden zó veel uitgebreider geworden. Self care voor moeders, zelfliefde voor moeders, yoga voor moeders. Het is er allemaal. Is duurzaamheid een pijler in je leven waar je happy van wordt. En je kunt wat betreft je ouderschap nog wel wat inspiratie gebruiken. Dan is daar het boek van Kari Heide ‘De Groene Mama”. Tips voor groen zwangeren, spelen, verjaardagsfeestjes, plasticvrij leven, duurzaam reizen en meer eco tips. Het boek heeft de ondertitel ‘handboek voor groen ouderschap’ en je kunt dus rekenen op veel praktische tips.

De Groene Mama

Mama’en - Nina Pierson

Mama’en - Nina Pierson

Nina Pierson was niet te stoppen en haar boek over het welzijn van de moeder zelf groeide uit tot een 440 pagina’s tellende super gids. Mama’en staat vol met tips over self care en zelfvertrouwen tijdens het moeder worden. Verhalen, onderzoeken, visies, kennis en oude wijsheden van doula’s, verloskundigen, hoog-leraren en (bekende) moeders. Een gids die je niet van voor tot achter hoeft te lezen maar door kunt bladeren naar de verhalen, oefeningen, recepten, meditaties en tools die je aanspreken. Of je gewoon lekker vergapen aan het enorme knappe boek. Inmiddels is ook de website Mamaen.nl klaar waar je bere-interessante podcasts te beluisteren zijn over mama’hood.

Verschenen 23 april 2020

Carolijn Braeken - Motherhood, a memoir of our first year

Carolijn Braeken - Motherhood, a memoir of our first year

Van Insta-crush – check ByCarolijn – vanwege haar stijlvolle beelden, naar herkenning in haar mooie teksten over het moederschap. Dat is Carolijn. Over dat laatste schreef ze een boek, ‘Motherhood – a memoir of our first year‘. Stijlvol uiteraard. En de eerste sneak peeks die we in haar Stories voorbij zagen komen, raken de teksten je in je ziel. Menig nieuwe moeder zal zo veel herkenning vinden in hoe ze schrijft over de hoogte- en dieptepunten van het eerste jaar als moeder. Het boek is te bestellen via ByCarolijn.com.

Moeder Genoeg - Florine Duif

Moeder Genoeg - Florine Duif

Ok confession, we hebben het boek nog niet gelezen. Maar de titel en de cover zijn zo gezellig, dat hij niet in dit lijstje mag ontbreken. Florine Duif schreef een boek over gelukkig zijn als moeder. Hoe je naast je kind(eren), je relatie, werk en een sociaal leven, ook nog tijd hebt voor jezelf. In Moeder Genoeg vind je tips en tools om weer ruimte en kracht te krijgen. En lees je herkenbare verhalen van andere moeders die je wellicht inspiratie brengen. De prachtige illustraties zijn gemaakt door Amber de Vreng.

Moeder Genoeg