Hoe werkt deze site eigenlijk? Eenvoudig: Barts Groene Boekje gaat over duurzaamheid, Bartje over kids, Bart Bouwt over interieur en dan heb je nog Barts Kookboekje, Barts Beauty en Barts Bruiloft. Gebruik de zoekfunctie en je ziet alleen de posts van je favoriete categorie - it’s the simple life. Leuker nog: als je rechtsboven inlogt, kun je je eigen boekje creëren met alleen die tips die je wilt bewaren. Klik het hartje aan bij het adres van je voorkeur en check je persoonlijke Bart-kaart. Wil je niks missen, meld je dan aan voor de non-spam-nieuwtjes pagina.
19 May 2019
  • 11-12-2018
  • Uncategorized

Begin maar alvast met plannen: je roadtrip zomervakantie door Zuid Frankrijk en Spanje

Begin maar alvast met plannen: je roadtrip zomervakantie door Zuid Frankrijk en Spanje

Nee, ik ben - want ik moet hier voor mezelf spreken - helemaal niet zo'n Francofiel als je misschien zou denken. Spanjofiel eerder. En toch gaan we al járen op rij naar Zuid-Frankrijk. Op weg naar Spanje. Hoewel we zo lang in Frankrijk blijven hangen dat het eigenlijk net zo goed een eindbestemming mag heten. Reden: 1) een bestemming op herhaling is voor mij veel meer echt vakantie dan het ontdekjeplekje dat mijn werk natuurlijk is. 2) de hond mag niet vliegen. Plus: de (schoon)ouders wonen in Spanje vandaar de keuze om met een auto lekker langzaam af te zakken: zo vangen we een hoop vliegen in 1 klap. Ha! Voila, daar heb je je zomerse (hoogseizoen) weken.

Daar zit dus wel de pijn, tussen die twee haakjes: hoogseizoen. Drukker dan druk. Daar heb ik pas over geleerd dat de meeste menden hun zomervakantie al in december of januari boeken. Deed ik ook nooit maar heus, het loont. Ons plan? As usual? Eerst steevast met de trein naar Parijs (opdat niemand gestressed achter het stuur hoeft), dan blijven we daar een nacht of twee om vervolgens een auto te huren en verder af te zakken, Frankrijk door. Dikke tip, zo vinden wij. Huren doen we zonder uitzondering bij Sunny Cars (overal waar we komen huren we overigens een auto bij Sunny Cars, easy does it, lees hier maar.

En route door Frankrijk op weg naar Spanje

Het blijkt dat we lang niet de enige zijn die er zo over denken: met de auto stad en land door. Logisch ook: ja, je kunt linea recta naar je hotel of resort rijden vanaf huis, treinstation of luchthaven, en daar voorlopig niet meer uitkomen, but where's the fun in that? Ga je met de trein, boek dan die fast lane service van Sunny (wij mogen Sunny zeggen), you can thank us later, maar ga je net als wij en route door Frankrijk en Spanje, pak dan even de oprecht hele leuke routes erbij die Sunny Cars heeft samengesteld. Ik geef het toe, ik ben altijd een beetje sceptisch wanneer grote organisaties denken te weten wat jij en ik, toch zelfbenoemde connaisseurs op reisgebied nietwaar, leuk denken te vinden. Maar Sunny flikt het hem. Kun je hier zelf lezen.

Maar oke, toch ook nog een paar tips om op te slaan van mij aan jou tijdens je volgende route door Frankrijk. En/of Spanje (pak ook deze strandenlijst van Ibiza er nog even bij trouwens: 10 x de beste onontdekte stranden van Ibiza)

GRAINE ET FICELLE, ECO-BOERDERIJ BIJ NICE

Fijn, logeren in bruisende centra, maar eerlijk is eerlijk: er gaat met kinderen, maar soms ook heel erg met-zonder kinderen hoor, weinig boven een knappe camping op een steenworp van de stad. Het beste van twee werelden. Of we er een hebben in die categorie? Nou en of. Een half uur het binnenland in achter Nice vind je namelijk Graine et Ficelle, een smaakvolle mini-boerderij ver weg van de drukte van de Côte d’Azur terwijl die toch binnen handbereik is. Er zijn eco-lodges voor zes personen met luxe badkamer, een houten vlonder en een buitendouche, en is een tentenkamp, je mag je eigen tent opzetten en er is een - hé, lekker, verzorgde bed & breakfast. Eigen is het eerlijk gezegd precies die plek waar iedereen me ieder jaar weer om vraagt: iedere hoek fotogeniek, kindvriendelijk maar niet té (niet dat alles er om de kids draait zeg maar, en je continu opgeschrikt wordt door het gekrijs van andermans kroost - sorry maar hé, wij hebben ook vakantie!). Lees meer

"Ik geef het toe, ik ben altijd een beetje sceptisch wanneer grote organisaties denken te weten wat jij en ik, toch zelfbenoemde connaisseurs op reisgebied nietwaar, leuk denken te vinden. Maar Sunny flikt het hem. Kun je hier zelf lezen."

MONSIEUR DEUX IN Saint-Août

Monsieur Deux a.k.a. een vakantieboerderij en Chateau in het midden-midden-mídden van Frankrijk. Een kleine drie uur rijden onder Parijs. Het adres voor een onbezonnen-relax-vakantie waar bovendien hondjes helemaal hartstikke welkom zijn aangezien de heren des huizes ook twee lieve rakkers, Durk & Moos, rond hebben lopen. Liefde. Voor Durk & Moos en voor deze plek dus. Maar we gaan te snel, blame it on the enthusiasm. Even terug. Eerst een kleine uitleg over het hoe wat waar en waarom het allemaal begon: vijf jaar geleden kochten Harold en Johan een vakantieboerderij genaamd Le Fermette Lot. Ondertussen schipperden ze voort tussen hun huizen in Amsterdam en Frankrijk.

St Tropez, Frankrijk

De autoroute van Sunny Cars voert je onder andere door de Provence. Met - uiteraard - een stop in St Tropez. Onze faste pitstop is Ramatuelle, naast St Tropez, zodat we deze heerlijke filmische stad (stadje) ook altijd even mee kunnen pikken. Of we daar zelf nog wat te tippen hebben? Heeft Lee Towers een bril? Hier lees je ze 

(glaasje op, laat je rijden)

CABANES ALS ARBRES, SPANJE

Je eigen boomhut op ruim een uur rijden vanaf Barcelona (en dus perfect te combineren met een stedentrip). De hutten van Cabanes als Arbres vind je in het Guilleries-bos – daar waar elektriciteit, stromend water en internet schaars is. Wat er wel is, zijn tien houten boomhutten die drie, vijf of tien meter boven de grond zweven en waar je via een loopbrug of houten ladder in kunt. Ergo: sangria erbij en genieten van een back-to-basicovernachting en een weergaloos uitzicht over de Montseny en de Pyreneeën. Op de website bepaal je hoe ver je van het basiskamp – met douches, een zwembad, een uitgebreide lounge, elektriciteit, wifi en een winkel – wilt zitten en boek je één van de workshops over de flora en fauna in de omgeving. Ook - juist - in het najaar/ winter! Cabanes als Arbres

Het leukste van Cadaques

Een van mijn favoriete Spaanse stadjes is het witte kustplaatsje Cadaques. Gelieft bij velen en in het weekend mag je achterin de rij aansluiten om een plekje te scoren op de enige parkeerplaats die het kleine stadje telt. Dus ga vroeg of pik een andere dag. Wie eenmaal staat heeft het betere slenteren vast en zeker al snel te pakken: elke steeg is oeh en aah. Reserveer van te voren een tafel bij Talla Restaurante - een absolute must aan het water!

Lukt dat niet, dan eet (lunch) je bij het alternatieve MUT aan het kleine plein (te zien als je voor Talla staat en naar links kijkt) ook beter dan je denkt (want het ziet er niet alleen leuk uit; je kunt er ook prima tafelen).

Restaurant Es Balconet is een aanrader voor de avonduren en als je er toch bent, wip dan zeker binnen bij het museum van Salvador Dali!

"Deze testen we onlangs nog: een heerlijk on-hip yoga retreat vlakbij Valencia: Yoga Shala Shutra"

Les Hamaques - Petit hotel de camp

Maar de absolute hit in de hood is hotel-plus-oord Les Hamaques, een stukje het binnenland in. Een onovertroffen eco-stek in de natuur. Het ontbijt is er een om voor thuis te blijven en ook de rest van de dag wordt je 'opgezadeld' met lekkers uit eigen tuin. Het hotel is gebaseerd op de "la maison d'hôtes"-stijl, een Frans concept in Spanje (de streek wordt ook wel de Catalaanse 'Provence of Toscane' genoemd). Eigenaren Dominique (interieurontwerper) en Ino (journalist) hebben er oog voor, zoveel is zeker; ze verbouwden de oude schuur eigenhandig tot het plaatje dat Les Hamaques nu is: wie eenmaal door de kleine deur is gelopen wil niet meer weg: Les Hamaques is intimiteit, comfortabel en de kleine details geven je het gevoel alsof je thuis bent. Er zijn zeven kamers, elk genoemd naar een bloem. De Magnolia-kamer grenst aan de tuin. De Glicina heeft een eigen terras met een blauwe regen en de Bougainvillea heeft zes grote ramen. De Junior Suites Tierra en Agua hebben eigen terras, midden in de natuur - romantisch. De Suite Bambú heeft een eigen woonkamer en een kleine eigen bamboetuin.

Overigens is Les Hamaques wel van alle gemakken voorzien: kamers hebben de laatste gadgets, het wifi is snel en je telefoon werkt gewoon als een dolle. Let op: Les Hamaques is niet geschikt voor kinderen. beeld via Alan Jensen, sowieso een tip om te volgen als je op zoek bent naar unieke logeerparels met een interieur om U  tegen te te zeggen

En weer door...

Vanaf daar rijden we door naar Sa Tuna en Girona om via Barcelona en Valencia verder te gaan naar de buurt van Moraira en Jávea (bij Allicante) waar de schoonouders wonen. Stukje thuis komen *knipoog*. We kennen de hood goed en ik zie dat ik enorm achterloop met tips... Snel een nieuwe update!