Nederland29 april 2021, door Imara Milatz

4 x slapen op een boot

Nederland, 29 april 2021, door Imara Milatz

4 x slapen op een boot

Met de eerste graden boven het 'blotebenen-punt', zoeken we het liefst meteen water op. En gelukkig hebben we daar in Nederland meer dan genoeg van, van water. Een terras pal aan het water, met je tenen in het zand van je favoriete strand óf: varen.

Lekker dobberen met de zon d'r op. Willen we en krijgen we maar niet genoeg van. Dus ja, natúúrlijk moest (we hebben het alleen maar over 'moeten' als de nood hoog is) daar een lijstje over gemaakt worden. Een lijstje vakantie vieren óp het water. Letterlijk ja, op een boot. Want slapen op een boot? Dat doe je zo (en vooral hier):

De Blauwe Donder (vertrekhaven Muiden)

De Blauwe Donder (vertrekhaven Muiden)

Maak kennis met de Blauwe Donder, je ultieme (beloofd) staycation op het water. Je drijvende buitenhuis, je dobberende glamping, je zwemmende strandtent. Want wat is de Blauwe Donder, u vraagt? In ieder geval geen hotel, boshuisje, buitenhuis, glamping of strandtent, zoveel is duidelijk. De Blauwe Donder is een traditioneel Fries zeilschip, in de zeilkringen beter bekend als een lemsteraak. Dat zegt u misschien niet zoveel, ons evenmin, maar in een vrije Bart-vertaling komt dat op het volgende neer: de Blauwe Donder is een groot schip, wel bijna 17 meter lang, met van die doeken die ooit gemaakt zijn voor kustvisserij. Echter, and now the fun begins, doet de Blauwe Donder al lang niet meer aan kustvisserij en is het schip nu te huren als luxe accommodatie. Laat je dus zeker niet afschrikken door woorden als ‘traditioneel’ en ‘zeilschip’, maar kijk ernaar als een drijvend luxeoord.

Luxeoord? Maar jazeker! Je boeking van de Blauwe Donder komt namelijk met chef en schipper! Dus ook zeil nobody’s en luie koks hebben er de tijd van hun leven. Pick us. Of lees eerst even meer.

Mocht je nog niet helemaal wegwijs zijn op het water, pak dan vooral deze tips erbij. Bookmark de lijst achter de link vooral, aan deze Amsterdamse locaties is aanmeren tha bomb.

De Isis (vertrekhaven Harlingen)

De Isis (vertrekhaven Harlingen)

Geen hotel, geen camping, geen appartement maar een grote boot met kapitein om met een groep vrienden (of je hele modern family natuurlijk) de eilanden af te gaan – klinkt idyllisch en dat is het ook. Stel je een groot houten schip voor, een kleine keuken die van alle gemakken voorzien is, een enorme (zeker voor wat je verwachting is) luxe salon die oogt als de perfecte bruine kroeg en kleine maar opvallend comfortabele hutten voor twee of zelfs vier personen. Et voilà, dat is De Isis. Een boot ja. Of nee, herstel: een schip natuurlijk. Laten we die fout niet nogmaals maken. Slapen op een schip, dat kun je als een minpunt zien. En met z’n vieren in één kajuit leest ook niet bepaald als een romantisch boek … Ach, als je elkaar lief vindt, vind je daar wel een oplossing voor. Dat gezegd hebbende is de Isis een van de schepen die je boekt via bootbootboot.nl (wat we een hele leuke url vinden), een verrassend comfortabel historisch zeilvakantie-schip met slaapplaatsen voor 24 gasten.

De Isis

Vita Nova (Amersfoort)

Vita Nova (Amersfoort)

Overnachten op een boot is iets heel anders dan een paar uur op het dek staan zoe­nen en van het woord scheepshut krijgen we het ook niet bepaald warm. Gelukkig bleken al onze angsten ongegrond, want het is een plaatje van een (drijvend) hotel. Strak, nieuw en alles met een lik – hoe kan het ook anders – blauwe verf in verschillende tinten. Er zijn vijf scheepshutten, met in iedere kamer een tweepersoonsbed en een eigen douche en toilet. Specialer is het vooronder, de grotere ruimte met een eigen ingang op het voordek. Daar pas je zelfs met z’n vieren in, als twee daarvan koters zijn. Kleine kanttekening is dat je nog altijd op een boot bent en daarom rekening moet houden met ‘scheepscomfort’, ofwel net even anders dan je gewend bent. Denk aan een steile trap en een ver­laagd plafond. Maar dat ben je zo vergeten na een nacht slapen als een roos. Toch door die golven, hè. O, deze mag bij de sectie Adults Only, niet omdat kids niet welkom zijn, maar vanwege die stomende Titanic referentie en al dat water (en je ze misschien niet 24/7 in de gaten wilt houden).

Vita Nova 

De Pakschuyt (Vinkeveen)

De Pakschuyt (Vinkeveen)

Wat is er nu lekkerder dan in slaap gewiegd worden door het kabbelende water? Weten wij dus ook niet zo één, twee, drie – op naar de Pakschuyt! Bijna 20 meter lang en een pracht van een boot. Je hebt je eigen badkamer, een lief keukentje, heerlijke zitjes. Alles is ook bij de Pakschuyt op en top in orde en eigenlijk nóg een beetje meer. Met je Pakschuyt kun je ook de hort op en de Vinkeveense Plassen over. Maaltijden ophalen, wijn in de koelkast en je bent kapitein voor een weekend.

Pakschuyt Zwier