23 februari 2021, door Imara Milatz

Wat kost een bruiloft, en hoe blijf je binnen het budget?

23 februari 2021, door Imara Milatz

Wat kost een bruiloft, en hoe blijf je binnen het budget?

Tsja, de grote vraag: wat o wat wordt het budget. Waar trekken we de grens en waar vinden we nog een verstopt potje of halen we speelruimte vandaan? Want -realistische dooddoener, we know- trouwen is allemachies duur. En in the end gaat de meeste verwondering toch wel over het kostenplaatje van een wedding. Zélfs de echte wedding kenner, ons eigenste Myrthe van Myrthe Regelt Het, herkent nogal eens dat er toch een beetje verbazing bij komt kijken wat er onderaan de streep uitkomt. Maar team Myrthe Regelt Het zouden zichzelf niet zijn als ze daar niet altijd bovenop zitten! You bet dat ze dat doen en you bet dat ze hier, voor je eigen neus, hun beste tips en tricks om alles uit je budget te halen delen. Let's go.

Budget bepalen

Budget bepalen

Grote kans dat je het herkent en misschien kan je het zelfs vergelijken met die ene online shop sessie. Het gaat zo: je ziet wat leuks ‘oh dat is ook leuk’ vervolgens komt er nog iets voorbij ‘die prijs valt wel mee’ en alsof het niets is een ‘deze aanbieding kan ik niet laten liggen’-geval en ineens heb je een paar honderd euro in je winkelmandje zitten, terwijl je alleen een nieuwe bikini zocht (guilty!). Geen ontkennen aan. Zo gaat dat hoogstwaarschijnlijk ook met je eigen wedding als je niet van te voren bepaalt hoeveel geld je wilt besteden en vóóral waaraan. Vandaar dat, volkomen logisch natuurlijk, het woordje ‘budget’ als snel valt tijdens een eerste gesprek met een weddingplanner.

Hoog tijd dus, voor de eerste tip: kijk vooral goed of de verwachtingen van de dag wel haalbaar zijn met het budget dat je voor ogen hebben. Misschien een inkoppertje, maar onderschat hem niet. Maar waar dan te beginnen met dat budget?! Dit doe je door samen na te denken over drie tot vijf elementen die jullie beide erg belangrijk vinden en waar wat meer geld aan uitgegeven mag worden. Niet makkelijk, wel belangrijk. Want don’t be a dief van je eigen portemonnee.

Keuzestress

Keuzestress

Keuzeskeuzeskeuzes. Gaan we voor die fantastisch goede fotograaf? Willen we een luxe diner? Of wordt het toch die populaire band? Oh en moet de styling echt tot in elk detail kloppen? Nee, ons heb je ook niet horen zeggen dat het makkelijk zou worden. Maar goed, makkelijkér, dat wel. Met deze uitgekozen elementen verdeel je het vooraf gestelde budget en raadt Myrthe aan om daarna ook meteen de rest globaal in een document in te vullen. Dan komen je er in het begin meteen achter hoe het budget overzichtelijk verdeeld kan worden. En dat is handig for many reasons, beloofd! Je voorkomt hiermee namelijk dat je als een wilde gaat ‘spenden’ en er uiteindelijk geen budget meer is voor bijvoorbeeld de styling of die waanzinnige cocktails die jullie graag wilden. En tja, een bruiloft zonder styling en cocktails…

Linker beeld via Liselore Stap

Online College

Online College

Mocht je een gat in je hand hebben of kan je wel een beetje extra ‘coaching; gebruiken. Daar is het Online College van Myrthe Regelt Het to the rescue. Hier wordt het budget-template waar het team altijd meewerkt gedeeld zodat bruidsparen het zelf helemaal van boven naar beneden in kunnen vullen met wat de verwachtte en de gerealiseerde kosten (gaan) zijn. Ook staan hier al gemiddelde bedragen per element ingevuld, want tja.. je doet dit (misschien) voor het eerst, dus wel zo lekker om te weten wat je ongeveer kunt verwachten.

Een bonustip? Zomaar, voor erbij: we geloven dat het resultaat beter is als een paar elementen echt sterk zijn ingevuld, in plaats van dat alle elementen net half ingevuld zijn… 

Beeld via Liselore Stap

Realiseer je verder dat wanneer je professionals inhuurt, dit geld kost. Niet omdat zij zodra het woord wedding valt het dubbele vragen, maar omdat zij keihard werken om voor jullie op maat en op professioneel niveau hun dienst te leveren. Want ook dat mag best gezegd worden.

Wat mag dat kosten?

Wat mag dat kosten?

Wat zeg je? Wil je dan nu ook wel weten wat alles ongeveer kost? Snapen we. Komt ie, we winden er geen doekjes om: zo’n lekker lijstje (gebaseerd op ongeveer 60 gasten):

Enn sidenote: pin je nergens op vast, het zijn (helaas of niet helaas) gemiddelden. Alles is natuurlijk afhankelijk van de wensen en er zijn ontelbare leveranciers in diverse prijsklassen, die er ook nog eens bij komen kijken… Denk een beetje in ‘plusminus’.

  • Weddingplanner: 5000,-
  • Locatie: 2000,-
  • Catering: 4500,-
  • Styling: 3500,-
  • Bloemen: 600,-
  • Jurk: 2500,-
  • Haar & Make Up: 450,-
  • Fotograaf: 3000,-
  • Videograaf: 2500,-
  • Stationary: 500,-
  • Ringen: 800,-
  • Zelfstandig trouwambtenaar: 1000,-
  • Band: 4500,-
  • DJ: 850,-

Ennn..  3, 2, 1.. start planning!! 

 

Vergeet niet: het moet wel leuk blijven, dus tackle deze budget-sessie meteen.

Gelukkig is trouwen ook gewoon hartstikke leuk

Gelukkig is trouwen ook gewoon hartstikke leuk

Eind goed al goed, even slikken, zaakjes op orde maken en vóóral beginnen aan de voorpret. Geniet van je pre-wedding witte broodsweken en laatste tip: duik vol enthousiasme erin, want je trouwt tenslotte met een doel: for a lifetime 😉

Ga je binnenkort trouwen en ben je benieuwd naar al dat prachts van Myrthe Regelt Het (snappen we best), stuur dan een email naar info@myrthe-regelt-het.nl of neem een kijkje op de Pinterest. De perfecte manier om een realistisch pin-bord te maken met (laten we eerlijk zijn) het Hollandse budget, al die picture perfect inspiratie is vaak tijdens Amerikaanse miljoenen-weddings. Voor meer informatie, bijvoorbeeld over de Online College kun je de website hieronder checken. Myrthe Regelt Het. O, en volg de weddingplanners meteen op instagram. Doen. 

Rechter beeld via Keisy and Rocky