15 mei 2020, door Nina van Hilst

Clean en plantaardig koken doe je thuis met BUMI

15 mei 2020, door Nina van Hilst

Clean en plantaardig koken doe je thuis met BUMI

Nu we minder uit eten kunnen, mag er a) meer inspiratie komen om thuis te koken en b) inspiratie komen voor wanneer je een keer geen zin hebt om (moeilijk) te koken. En wie een beetje into een gezonde levensstijl is - en dan bedoelen we voor zowel jezelf als voor de planeet - weet dat minder vlees en vis eten een goed idee is. Er is dan ook een behoorlijke markt ontstaan wat betreft vegetarische en plantaardige aanvullingen voor op je bord. Alleen - maar wellicht ligt het aan ons - vragen we ons soms wel af wat er allemaal schuil gaat in kip die echt naar kip smaakt maar geen kip is. We willen een smakelijke vleeswaardige vervanger zonder troep. Toch? De vrienden Daan en Florian besloten een clean - lees: met slechts een handvol natuurlijke ingrediënten - merk te ontwikkelen dat voedzaam, makkelijk én lekker is. Hoi BUMI!

 

De jongens van BUMI zaten eerder achter de biologische vleesconcepten ‘Pollos, kip it real’ en ‘Gras Grazers’ (vinden we leuk). Van de boodschap “Minder en beter vlees” transformeerden de mannen hun boodschap naar biologische, eiwitrijke en plantaardige voeding “Moet je doen”. Eerst was BUMI te krijgen in de salades van SLA. Daarna vond je ze in de schappen van Marqt. En het merk groeide verder.

BUMI tempeh is op basis van witte lupine. De van origine Indonesische tempeh is een soort koek, oorspronkelijk gemaakt van geweekte sojabonen, die vol zit met vitaminen en mineralen. Omdat er al redelijk wat aanbod op de soja-basis-markt is, kozen de BUMI-boys voor de minstens zo voedzame grondstof witte lupine. Lupine doet het goed in Europese landbouwgrond en de peulen van deze prachtige bloem lijkt de nieuwe hit in vleesvervangerland te worden. Winner winner dus.

Tempeh dus. Wie er al weleens mee kookt weet dat het tempeh er nogal bleek en niet aantrekkelijk verpakt uit ziet. Je moet redelijk wat ondernemen om het smakelijk te krijgen. Dat heeft BUMI dus al voor je gedaan. De tempeh van BUMI is er in de smaken Aziatisch gekruid, Indiaas gekruid en Mexicaans gekruid. Even opwarmen, rijst, groenten, een salade of brood erbij. En klaar ben je. Ready to eat en toch gezond en voedzaam. Ook heeft BUMI voedzame groentespreads, gemaakt op basis van biologische groenten, peulvruchten, zaden, kruiden en specerijen. Met de smaken Pompoen kokoscurry en Mediterrane ratatouille.

Je koopt BUMI bij Ekoplaza, Marqt en meer dan 100 zelfstandige biologische supermarkten en speciaalzaken. En voor onze Belgische vrinden is het te vinden bij Bio-Planet. Maar ga vooral je lokale supermarkt vragen of ze BUMI al in de schappen hebben. Bij veel zeuren, komt het vanzelf.