16 april 2019, door Maartje

Confidential burger @ Freddy’s Bar Amsterdam (@ Hotel l’Europe)

16 april 2019, door Maartje

Confidential burger @ Freddy’s Bar Amsterdam (@ Hotel l’Europe)

En dat is dus precies het onderwerp van gesprek: een écht goed stuk vlees. Sterker nog: een burger (de Confidential Burger) waar een paar jaar lang over nagedacht is, en die met niet meer dan 10 stuks per avond te verkrijgen is. Waar? In Amsterdam bij de geweldige Freddy's Bar. Dat waren we overigens zelf ook alweer even vergeten: de bar aan de zijkant van Hotel l'Europe is en blijft een fantastische (gouden bar, klassieke lage zitjes (het lijkt New York wel) en een zijruimte voor de rustige (of hele dronken?) gesprekken. Mag op je lijstje 'gouwe ouwe in Amsterdam. Dat terzijde.

Confidential Burger @ Freddy's Bar

Confidential Burger @ Freddy's Bar

Dat terzijde want naast die perfecte Amsterdamse plek, gaat het hier vooral over die perfecte burger. De drie mannen verantwoordelijk voor de schijf van vlees tussen twee halve broodjes (Maarten, Ilan en Mikkel) vonden het maar niks, al die (nieuwe) zaken die luidkeels verkondigen dat ze de ‘beste burger’ serveren. Want hoe kun je dat proeven onder al die lagen salade en sauzen? Nee nee, zo was het idee: de echte beste burger moet voor zichzelf spreken. Moet sappig en zacht zijn van binnen, en krakerig stevig van buiten. Zó goed dat saus overbodig is. Dus werd al het mogelijke vlees gezocht en geproefd (Mikel Pouw, een van de drie, is eigenaar van Nice to Meat, slager en vleesleverancier aan toprestaurants). Eerst in eigen land, want dat was het streven, maar daar vonden de heren het toch net niet. Ze zochten verder: rund uit verschillende landen en vervolgens verschillende delen van het rund. Om uiteindelijk uit te komen bij het geheim van de chef. Een blend. Wat het geheim van de chef is. Tsja. Het is in elk geval geen duur Wagyu-vlees; helemaal niet ideaal voor een burger, zo leerden we.

Wat het wel is (de maling, de hoeveelheid, de dikte, de stevigheid, de plancha, de korst de cuisson…) is een soort geheime ‘Coca Cola formule’ (aldus Maarten, net als Ilan welbespraakt en net zo vermakelijk als hun burger smakelijk – dat wederom terzijde).

Doet er ook niet toe want hoe-ie gebakken moet worden, willen de twee wel kwijt: op een loeihete grill zodat het vlees donker en stevig wordt maar van binnen nagenoeg rauw blijft. Er kunnen er maximaal 4 op en grill en net als bij pannenkoeken zijn de eerste die van de plaat komen, nooit de beste. Vandaar dat er besloten werd dat DE burger door slechts 10 man per avond gegeten kan worden. Dat is een clubje dat precies naast elkaar aan die gouden bar van Freddy’s past, en de kwaliteit blijft gewaarborgd.

Zijn we er dan? Nope. Het broodje nog, daar is immers ook (uitgebreid) ver nagedacht. Broodje… Broodje… De Brioche moeten we zeggen. Pardon our French. Die is ontwikkeld (dus niet zomaar ‘gemaakt’ of ‘gebakken’) door het Bakhuys en ook de enkele (enorme) augurk, naast een enkele rauwe uienring, de enige garnering bij de burger, is door de heren zelf gemaakt. And that’s it. Puur, geen saus, geen sla, tomaat en andere onzin, Broodje, ui, en een burger. Beter wordt ‘t niet.

Het leukste (mits je van een beetje sarcasme houdt dan): geen hond die er van weet. Want de marketingkant van het verhaal werd achterwege gelaten. En dat terwijl het zo’n goed verhaal is. Bovendien kregen wij er wél lucht van, gingen proeven en waren op slag om. Voorgoed. Wij schuiven volgende week weer aan, zoveel is zeker. Wat betekend dat je snel moet zijn: zoals gezegd worden er elke dag slechts 10 gemaakt. En alleen geserveerd om 18 uur aan de bar in Freddy’s bar, de hotel bar van De L’Europe. Gewoon binnen komen lopen is het devies. Je hebt het niet van ons.

Freddy’s Bar