15 juli 2021, door Yfke Voorbij

De beste rooftops (of gewoon lekker Hollands: dakterrassen) van Nederland

15 juli 2021, door Yfke Voorbij

De beste rooftops (of gewoon lekker Hollands: dakterrassen) van Nederland

Sun is out! En als-ie schijnt, dan schijnt-ie natuurlijk allereerst op de rooftops van Nederland. Flaneren (of gewoon lekker blijven zitten) op een dakterras met een borrel, precies wat zomervakantie in eigen land moet zijn. Hieronder een lijstje met de beste rooftops in Nederland om de zomer mee door te komen. Graag gedaan.

Amsterdam

Amsterdam

Bar Bistro Bureau – Niet zomaar een dakterras vind je bij Bar Bistro Bureau in de Amsterdamse Sloten en Riekerpolder. Nee, je zit op het grootste dakterras in omstreken, op de vijfde verdieping van B. Amsterdam, inclusief groen, kruidentuin, twee oude Kevers en een heuse jeu-de-boulesbaan en dat allemaal met een prachtig uitzicht. Lees meer.

Restaurant Canvas – Natuurlijk het Volkshotel mensen, altijd het Volkshotel, één van onze absolute favo adressen van de stad. Niet in de minste plaats omdat, als de zon ondergaat, op het zelfde adres ook nog wat te feesten valt.

Hoogtij Amsterdam Noord – De locatie van Hoogtij in Amsterdam Noord is sowieso een geweldige en het uitzicht weergaloos. De perfecte zomeravond op het dak van Hoogtij om te lunchen, borrelen of loungen.

GAPP @ Hotel Casa – Het interieur, de bar (lees: de cocktails) én het lekkere eten van Hotel Casa. Het klopte. Maar het leukste is en blijft het dakterras GAPP (en ja, het heette hier voorheen Hopp). GAPP is een biertuin op het dak, hoog boven de bruisende stad Amsterdam!

Lees meer: dakterrassen Amsterdam

Mr Porter – Een rooftopbar met een uitzicht over de Dam en het Paleis waar je u tegen zegt. Op het terras van dit traditionele steakhouse geniet je van de meest verfijnde stukken vlees, ongeëvenaarde vis- en vegetarische gerechten en licht geroosterde groentes. Het cocktailmenu maakt de hele beleving compleet.

W Hotel – Als je het dak op wil voor een hapje, drankje en dansje, denk dat te allen tijde aan het W Hotel. En ja, het dakterraszwembad is ook nog steeds heel erg ‘een ding’ hier.

Eigenlijk is de allermooiste het dakterras van het Amsterdamse Soho House maar dan moet je wel eerst een abonnement aanschaffen

Nog meer rooftops in Amsterdam, lees dan hier: Hittegolfproof: de leukste dakterrassen van Amsterdam 

Rotterdam

Rotterdam

Op het Dak – Voor de lunch kun je terecht op het dak van het Schieblock. Het was de bedoeling dat dit Schieblock met de grond gelijk gemaakt zou worden. De gemeente bedacht zich op tijd en investeerde in het gebouw, met een scala aan horeca-adressen in en rond het blok als resultaat. Zoals Op Het Dak, een kleine lunchroom waar je in de daktuin tussen de ingrediënten zit waarmee de biologische (vega(n)) gerechten bereidt worden.

Lees ook: 15 x een heerlijke zomerse dag in Rotterdam

Fontein – In de zomer kun je bij deze luitjes terecht voor een té heerlijk rooftop restaurant op de tiende etage van een voormalige Shell-gebouw waar je mag gaan genieten van een overheerlijk vijfgangenmenu.

Stadsterras Binnenrotte – Gelegen op de eerste etage van de Centrale Bibliotheek biedt het terras een geweldig uitzicht op de Binnenrotte, de Markthal en de Laurenskerk. En geniet je van een heerlijk drankje en de lunch-, borrel- en dinergerechten.

Nhow Rotterdam – Je moet toch wel een beetje houden van het Nhow Hotel in Rotterdam. Aan de Wilhelminakade staat het fantastische pand met een dakterras waar je geniet van de lekkerste Gin Tonics en cocktails.

concrete x restaurant Depot Boijmans van Beuningen

concrete x restaurant Depot Boijmans van Beuningen

O how we love Boijmans van Beuningen in Rotterdam. Lang, veel te lang, was het te gekke museum potdicht. Met een goede reden hoor: de boel werd ernstig verbouwd om binnenkort beeldschoon te heropenen. Inclusief een gloednieuw restaurant op het beboste dakterras! O well hello!

Depot Boijmans Van Beuningen is het eerste publiek toegankelijke kunstdepot ter wereld en bevindt zich in het Museumpark in Rotterdam. Je krijgt er een blik achter de schermen en je ziet er wat je in het museum níet ziet (musea wereldwijd tonen doorgaans slechts zes tot tien procent van de collectie). In een uniek, iconisch spiegelend gebouw – ontworpen door MVRDV – krijgen alle 151.000 objecten een eigen plek in het hart van de stad. Het 39,5 meter hoge spiegelende gebouw met dakbos (!), restaurant (!) en panoramisch uitzicht (!) is sowieso nu al een nieuw icoon voor Rotterdam.

 

beeld via mvrdv.nl.

Brabant

Brabant

Zoetelief – De naam verklapt het al, via de entree van Zoetelief ga je zo naar boven het dak op en geniet je van de lekkerste borrel, bites, lunch, wijnen, frisse bieren en cocktails.

VANE – Op de bovenste verdieping van het NH Collection Eindhoven Centre hotel vindt je VANE: een cocktailbar met terras en een geweldig uitzicht over de lichtstad Eindhoven.

Doloris – Doloris is de grootste rooftopbar van de Benelux. Hoe vet? Op 2o meter hoogte geniet je van de lekkerste streetfoodgerechten, cocktails en een uitzicht over de skyline van Tilburg.

Sillyfox – Dat is dus in, jawel, Veghel. Maar Sillyfox is dus echt een hele leuke tip onder de rook van Den Bosch en Eindhoven. Je zit er niet alleen leuk, het eten is er ook nog eens verrassend goed met dank aan chef Joppe Sprinkhuizen (getipt door Michelin)

 

Heel Nederland

Heel Nederland

Bleyenberg (Den Haag) – Een heus rooftop terras op de bovenste verdieping van Bleyenberg. Achterover leunen in de banken met een lekker drankje onder de palmbomen. Of met een hapje, want de verdieping heeft naast een cocktailbar zijn eigen keuken met kleine kaart. Met mooie schuifpuien is de helft van Het Dak overdekt, dus ook in de winter zit je hier goed. En het uitzicht. Fantastisch. Hier vind je ons in de zomer gegarandeerd voor mooie zonsondergangen met een cocktail in de ene en een bitterbal in de andere hand.

Haagsche Bluf (Den Haag) – Blijf je wat lager in Den Haag, sla dan ook Haagsche Bluf niet over, de verrassing uit deze lijst: het Grand Café (zoals een Grand Café bedoeld is) is een onbekende parel en hier zeker niet onbemind.

WT Urban Kitchen (Utrecht) – In de watertoren in Utrecht kun je bij WT Urban Kitchen lunchen en dineren met een geweldig uitzicht over de gehele stad.

De DAKKAS (Haarlem) Een duurzaam horecapaviljoen bovenop de parkeergarage de Kamp met een buitengewoon wowzinnig uitzicht over Haarlem. Voila: deDAKKAS Haarlem. Voor ontbijt, lunch, diner en borrelhappen. Voor wijn en speciaalbier.