17 mei 2013, door Maartje

De Favorietenlijst van: Anne Akkerman

17 mei 2013, door Maartje

De Favorietenlijst van: Anne Akkerman

Anne Akkerman woont en werkt in Amsterdam. Dat eerste doet ze samen met haar vriend, het tweede freelance voor klanten als Nike. Over haar favorieten doet ze niet al te moeilijk, zolang er maar leuke mensen, wijn, en bijvoorkeur zon is.

Lievelingsplek…

Je bent even onderweg en het is altijd maar weer de vraag of de zon er schijnt (want dan op z'n fijnst), maar mijn absolute lievelingsplek is paviljoen De Walvis op Terschelling. Wat mij betreft het mooiste plekje van Nederland met een fantastisch uitzicht over Het Groene Strand en de Waddenzee.

...voor een avond met vrienden?

De Biertuin in Amsterdam Oost. Altijd druk. Altijd vol. Lekker eten (het boerderij-kippetje!). En heerlijke biertjes van onder andere Brouwerij 't IJ. Lekker ongecompliceerd. Buiten zit je aan gezellige (hoe verrassend) biertafels, waar het het hele jaar fijn toeven is door de heaters. Jammer dat je niet kan reserveren, waardoor het altijd weer wachten en/of vechten is voor een plek, maar als je eenmaal zit, hoef je de hele avond ook niet meer weg. Oh! Als je je vrienden thuis uitnodigt, kan je de boerderij-kip gewoon ophalen en thuis opkluiven. Oh 2! Elke zondag pubquiz!

...voor de lunch?

Ik ben meer het type dat helemaal los gaat tijdens het avondeten en niet zoveel om de lunch geeft. Om echter het onaangename met het aangename te combineren vind ik Cottoncake in de Pijp heel leuk; restaurant en winkel in een. Het broodje humus is favoriet. De knoflook komt daarna uit al je poriën, maar fuck it.

...om mensen te kijken?

Ik kom uit Enschede en daar heb je de Oude Markt. Een groot plein, een kerk in het midden en tientallen terrassen eromheen. Op een mooie dag neem je plaats op een van die terrassen (De Kater is leuk. Of SamSam). Zon op je bol en kijken maar naar wat er langskomt.

...in het buitenland?

Ik heb nog nooit zo lekker (tapas) gegeten als in Barcelona bij ‘Gastronomica’ Betlem. Een fantastische tip van een Nederlandse hotelmanager die we daar ontmoet hadden. Super Spaans, niet toeristisch, lekkere wijn en echt heerlijk eten. ‘t Is vechten voor een tafeltje, maar een beetje ellebogenwerk meer dan waard.

Het beste terras?

Op het Entrepotdok zit restaurant Bloem. Hier kun je in de zomer 's ochtends op het terras gaan zitten en 's avonds roodverbrand weer naar huis. Aan het water met gillende apen uit Artis op de achtergrond. Ik werk in Amsterdam Noord en zowel de IJ-Kantine, PLLEK als Noorderlicht hebben heerlijke terrassen, waar je uitgebreid van de zon, het water en de mensen kunt genieten. En niet te vergeten, nog een pareltje in Amsterdam Oost: Roest! Lekker ongedwongen met je biertje in het zand, like!

Beste fastfood?

I'm loving it. Juist ja. McDonalds. Ik eet het het liefst elke dag. Mijn standaardmenu bestaat uit een McKroket (een beetje lauw zodat je 'm snel weg hapt) en dan een supersize Big Mac menu met extra frietsaus (en cola light. Natuurlijk). Tip: de sandwichspread 'met tuinkruiden', heeft wel iets weg van de saus op een Big Mac. Dat op een cracker, je ogen dicht en het zachte broodje erbij denken, top!

Op je bucket-list?

Samen met vrienden hebben we een bucket-list waar we in Amsterdam nog naartoe willen. Heel haalbaar, geen gekke dingen. Op dit moment staat restaurant Anna's (op de Warmoesstraat) bovenaan. Top (sterren)eten, voor een schappelijke prijs. Zin in!

Guilty pleasure?

Café The Waterhole in de Korte Leidsedwarsstraat. Een soort hardrockcafé waar vaak bandjes optreden, je kunt poolen, je je haren los moèt gooien op nummers van bijvoorbeeld Status Quo, je uit grote pullen  bier drinkt en het belangrijkste: waar je je helemaal niet druk hoeft te maken om hoe je eruit ziet. En dat tegenover de Jimmy Woo...