16 december 2020, door Maartje

Lets play! Bart Blijft Binnen en dit zijn de leukste spellen

16 december 2020, door Maartje

Lets play! Bart Blijft Binnen en dit zijn de leukste spellen

Fietsen we gisteren, na de boodschap, langs de spelletjeswinkel, stond er prompt een rij nog langer dan bij eerder genoemde supermarkt! Echt niet zo gek natuurlijk, want naast Netflix (and chill), een Cinetree film en een goed boek, is een good old spelletje nog altijd het allerleukste home entertainment. Maar die rij voor de spelletjeswinkel, die is natuurlijk hartstikke onnodig, als je maar weet wat je hebben moet. We zochten het uit, speelden wat voor, gingen verhaal halen bij Spelletjes Fanaten (ja, dat moet met hoofdletters) en kwamen met een puike lijst. Graag gedaan. Alles gewoon online te bestellen.

 

(enne: met de kids? Check deze lijst! De leukste spellen voor met de hele familie)

Carcassonne Amazone (bordspel)

Breid het Amazonegebied uit. Zet hutten op weiden en meeples op kleine rivieren en dorpen, waarbij je punten krijgt voor reizende handelaars en het houden van dieren. Zet je geen speelstuk, dan mag je jouw boot op de Amazone vooruit zetten. Naast de gebruikelijke punten voor hutten en meeples krijg je af en toe punten voor de positie van je boot op de Amazone op basis van het aantal kaaimannen en piranha’s in de rivier.

Saboteuren

Schatgravende dwergen hakken hun weg door een massieve berg. Er zijn goudzoekers, maar ook saboteurs. Maar wie is wie? Voor spelers met een poker face, ha.

 

"

Aanrader: scoor je spellen bij de Kruidvat, hier zijn spellen vaak een stuk goedkoper!

"

Wingspan

Een vogelspel vol tactiek en spanning. Probeer de beste leefomstandigheden voor je  vogels in je opvangcentrum te creëren. Elke vogel activeert een ketting van krachtige combinaties. Als je spellen zoals Kolonisten van Catan leuk vindt, dan is dit ook een aanrader.

Clever (dobbelspel)

Een Tactisch dobbelspel voor het hele gezin. Vul steeds één van je dobbelstenen in de bijbehorende categorie in. Elke categorie levert op een andere manier punten op. De andere spelers mogen kiezen uit de overgebleven dobbelstenen met een lager resultaat. Het leuke van dit spel is dat je allemaal de hele tijd bezig bent, niks wachten op je beurt, go go go spannend tot het einde!

Dixit 

Dixit 

Dankzij Portugese vrienden kennis gemaakt met dit spel en een echte aanrader! Je bent geen uren bezig met de handleiding, kinderen vanaf een jaartje of 8 kunnen ook meedoen en het prikkelt je creativiteit! Beloofd.

In het kort: spelers zijn om de beurt de ‘verteller’ en kiezen een van de mysterieuze kaarten (met super mooie illustraties) uit hun hand, hij/zij legt deze blind op tafel en geeft er een hint bij in de vorm van een woord, zin, gebaar of geluid. Alles is toegestaan. De andere spelers kiezen een kaart uit hun hand die volgens hun bij de omschrijving past en leggen deze ook blind neer. De verteller opent alle kaarten en welke kaart is nu van de verteller? Welke kaart hoort bij de oorspronkelijke omschrijving? Hoe hebben anderen het woord, de zin of het gebaar geïnterpreteerd? Probeer de kaart van de verteller te ontdekken, maar zorg dat de anderen op jouw kaart stemmen, want op die manier kan jij de winnaar van Dixit worden. Ach ja, we kunnen er nog veel meer woorden aan vuil maken, maar ga het maar gewoon doen. Dixet

Card against Humanity

Moeten we deze nog toelichten? Er is steeds een wisselend jurylid die een kaart draait en de anderen spelers proberen met die kaart en een kaart uit hun hand de meest walgelijke, harde, grove, humoristische, zin te maken. De persoon met de meeste punten (en de zwartste ziel??) wint! Cards against Humanity

Ticket to Ride 

Kolonisten van Catan move over. Ticket to Ride is toch echt onze nieuwe favoriet.

Leg zoveel routes als je kunt, hoe langer en ingewikkelder hoe beter (want meer punten), natuurijk met de nodige manipulatie en gedwarsboom van medespelers. Gegarandeerd een avond plezier! Of weekend. Of Quarantaine periode. Ticket to Ride

Ticket to ride – Amsterdam editie 
Welkom in het Amsterdam tijdens de 17de eeuw met Ticket to Ride Amsterdam. In de 17de eeuw was Amsterdam het bruisende hart van de wereldhandel en de rijkste stad ter wereld! Tijdens deze kortdurende variant uit de Ticket to Ride spellenreeks strijden de spelers tegen elkaar om de beste handelsroutes, contracten te voltooien en waardevolle handelswaren te verzamelen uit de straten van Amsterdam.

Codenames

Roep je inner 007 op, want die ga je nodig hebben in dit spel.

Er zijn twee rivaliserende geheime diensten die de geheime identiteit van 25 spionnen kennen. Hun teamgenoten kennen deze spionnen enkel bij hun codenaam. Beide teams gaan met elkaar de strijd aan en proberen om als eerste contact te leggen met hun spionnen. Het spel valt tussen een partygame en een strategisch bordspel in. Klinkt goed toch?

Stap op (kaartspel)

Een onontdekt pareltje wat ons betreft! Het klinkt misschien ene beetje suf. Het ziet er ook niet heel tof uit, maar never judge a game by its cover, zullen we maar zeggen.

Het is echt een heel leuk spel, voor jong en oud.

Je moet fietstochten maken van 8 x 5km, 4 x 6km, 2 x 8km en 2 x 10km (hoe Nederlands wil je ‘t hebben) en wie dat als eerst lukt heeft gewonnen. Maar ja, er zijn natuurlijk tegenspeler die niet jouw wind in de rug willen zijn, maar de stok tussen je spaken, zeg maar. Have fun!

7 Wonders

Voordat we met de lachen, gieren, brullen sectie van deze rubriek beginnen, eerst nog even 7 Wonders onder de aandacht brengen. Top spel, een mix van Risk, Kolonisten en Ticket to Ride, maarrrr gemakelijk op te zetten en easy to play! Jij bent de leider van één van de zeven grote steden van de oudheid. Je benut de natuurlijke rijkdom van je land, je neem deel aan de eeuwige wedloop van vooruitgang, je ontwikkelt handelsbetrekkingen en oefen je militaire macht uit. En zo schrijf je geschiedenis door één van de zeven architectonische wereldwonderen te bouwen. Wederom: gewoon doen. Echt een aanrader. 7 wonders

Lachen Gieren Brullen

Lachen Gieren Brullen

En dan nu de ‘lachen gieren brullen’ categorie. Voor als je geen zin hebt in lange handleidingen en strategisch denken.

Je hebt er wellicht geen hele quarantaine periode lol van, maar toch zeker wel een avond.

Exploding kittens

Hoe we katten het liefst zien… Geintje natuurlijk.

Grappig kaartspel, voor jong en oud, mits je van katten, explosies, laserstralen en soms ook van geiten houdt. Dit tactische spel is een variant van Russisch roulette, maar dan met exploderende kittens. Je neemt kaarten van de stapel totdat je één van de gevreesde exploding kittens trekt. Dan heb je meteen verloren.

Met alle andere kaarten kun je jezelf verdedigen, aanvallen, een beurt overslaan of de katten afleiden.

Throw Throw Burrito

Tijdens deze quanrantaine periode kun je ‘zomaar’ ineens zin hebben om dingen naar iemands hoofd te gooien. Fysieke dingen. Normaliter geen goed idee. Maar tijdens het spel Throw Throw Borrito is het geheel geoorloofd! Wat heet, het moet zelfs.

Dit spel komt uit de koker van dezelfde makers als de Exploding Kittens game.

Eh ja we kunnen er heel kort over zijn, net als de makers zelf: Collect cards. Play your hand, Throw things at your friends. En die dingen zijn burritos. Die worden overigens meegeleverd met het spel .

Secret Hitler

Zoek, vind en stop de Geheime Hitler.

Ietwat controversiele titel misschien, maar we vonden het wel kunnen na de ontplofte kittens…

Spel voor  5 – 10 personen, dus voor de grotere gezinnen of vriendengroepen (LET OP DIE 1,5 METER AFSTAND!)

Spelers worden in het geheim verdeeld in twee teams: de liberalen, die een meerderheid hebben, en de fascisten, die voor iedereen verborgen zijn, behalve voor elkaar. Als de liberalen elkaar kunnen leren vertrouwen, hebben ze genoeg stemmen om de verkiezingen te controleren en de dag te redden. Maar de fascisten zullen alles zeggen wat nodig is om gekozen te worden en het spel te winnen.

En natuurlijk mogen deze gouwe ouwe niet ontbreken voor gegarandeerd avonden vertier:  

30 seconds, Cluedo, Wie is de Mol, Kolonisten van Catan, Risk, Monopoly, Escape Game, Rummikub.