18 juli 2019, door Barts Boekje

De zomerbarbecue checklist van 2019

18 juli 2019, door Barts Boekje

De zomerbarbecue checklist van 2019

Toegegeven, dit wordt een lijstje dat almaar gaat groeien. Geeft niks, daar worden we uiteindelijk namelijk allemaal beter van. Welk lijstje zegt u? Welnu: het zomerbarbecue lijstje van 2019. Voor thuis, in het park of ergens aan de waterkant. Omdat wij het zat zijn om iedere keer weer die standaard BBQ worstjes en shaslicks uit de koeling van de supermarkt te trekken. Net zo eenvoudig, alleen dan origineler (en hopelijk ook lekkerder) wordt het als je gewoon iedere keer dit lijstje opvolgt.

Alleen voor thuis: The Green EGG

Alleen voor thuis: The Green EGG

Oke, deze is misschien niet voor iedereen weggelegd maar toch: stel je bent barbecue-fan, of (nog) niet maar het lijkt je wel wat, investeer dan in een Big Green EGG Dat hoeft niet eens een large formaat van de Big Green EGG te zijn hoor; je hebt ze in tafelmodelformaat en ook die werken als een tierelier. Dat klinkt als een promopraatje maar dat is het allerminst: we woonden een tijdje terug (lees: ruim een jaar) geheel vrijwillig een masterclass Big Green EGG-en bij en proefden toen, doodsimpel, aan de hand van precies dezelfde hamburger op de ene barbecue, en eentje op de EGG, wat het verschil is. Trust me: je hoeft nauwelijks een fijnproever te zijn om het verschil op te merken. En toen waren we voorgoed verpest. We moesten en zouden zo’n ding. Nu, een jaar later, hebben we onze groene Ei-ige Vriend staan. Dat we er blij mee zijn is een understatement: sinds-ie staat, doen we er alles op. Worstje hier, (vega) balletje daar, pizza’s gaan erin en zelfs toen de familie op de borrel kwam ging de fik erin. Big Green EGG superhelden zijn we nog niet, komt nog. Ondertussen pikken we doodleuk de tips van mede-EGG-fan The Lemon Kitchen

First thing first: wijn (rosé natuurlijk)

First thing first: wijn (rosé natuurlijk)

Niet alleen vis moet zwemmen: een beetje barbecue smeekt om een beetje wijn, en aangezien we het over de zomermaanden hebben, kan het niet anders dan een rosé zijn. Bij ons staan standaard een aantal (stuk of 6, een doosje dus) flessen Avec Rosé koud. Je weet immers nooit wie er spontaan binnen kan komen vallen. Of waar we spontaan heen willen/ aan willen haken. Dat laatste is namelijk een belangrijke: mocht je meer een aanhaker zijn dan een fire starter, dan zijn de flessen van Avec ook een goede tip: het etiket is namelijk overheersend wit en makkelijk te beschrijven. Dat is niet per ongeluk (denken we): op deze manier maak je van een fles namelijk in een wip en een scheet een sympathiek cadeau. Heb je alleen een pen of stift voor nodig. En een fles dus, maar daarvoor heb je nu deze checklist, zodat je dat niet meer vergeet.

En dan?

En dan?

Dan ga je boodschappen doen. Zorg dat je in elk geval alles van dit lijstje inslaat, stuk voor stuk inkoppers, maar je wil het:

Houtskoolbriketten
Aanmaakblokjes
Een BBQ tang om het vlees om te keren (liever geen vork)
Aluminiumfolie (maar let op dat je het niet teveel en te vaak gebruikt: eten dat in aanraking is geweest met aluminiumfolie kan schadelijk zijn, vooral voor kleine kindermaagjes). Perfect voor zalm of een gepofte aardappel.
En als je echt uit wil pakken/ als er echt niks mis mag gaan: een partytent voor als het weer ineens toch tegenzit
Vlees, heus. Biefstuk, kipspiesjes, hamburgers, worstjes, speklapjes… Maar net zo lekker en vooral veel origineler zijn zaken als gamba’s, tonijn en zalm, groenteburgers, halloumi en falafel. Vergeet de maiskolven niet, net als de courgette (in plakken heen gemakkelijk te grillen) en de paprika. En de salade (bijvoorbeeld een pastasalade of couscoussalade)
Stokbrood, al even onmisbaar, net als sausjes (creme fraiche voor alles, en vooral voor de gepofte aardappel)

Om van te eten en om uit te drinken

Om van te eten en om uit te drinken

Ook onmisbaar om de show te stelen met je barbecue: zorg voor echt goede en duurzame plastic borden, ‘glazen’ en bestek. Daar heb je jarenlang plezier van en wie het standaard in huis heeft, is iedere keer weer blij dat-ie die eenmalige, toch best een beetje prijzige aanschaf toch heeft gedaan. Zo zijn de glazen van het Belgische HappyGlass echt een dikke tip. Ja, wij drinken ook het liefst uit een echt glas maar nood breekt wet en deze onbreekbare glazen hebben, olé, een zo dun mogelijke rand; de basis van lekker drinken, zo vinden wij. De Lady Abigail is onze favoriet. Goede waterglazen hebben ze overigens ook. En als we een picknickkleed mogen tippen, mag het dan deze kleurrijke van van de Moodcompany zijn? Van wol, handgemaakt en o zo duurzaam (en voor altijd mooi). Tip: kijk even hoe handig dit handvat is. Wie een beetje handig is, maakt het zo na.

One stop shop

One stop shop

En ook als het aankomt voor de picknick kunnen we onze liefde voor de handig one stop shop die Westwing is niet onder stoelen of banken steken… Waarom zouden we ook. Westing, de hier-moet-je-snel-bij-zijn-interieurwebsite, speelt namelijk altijd perfect in op de seizoenen. En nu het barbecueseizoen aan is, kan het niet anders of er komt binnenkort weer een goede buitensale aan.

Anders duik je, net als wij, gewoon de Westwing Now shop in: wij scoorden er, voor naast onze HappyGlass glazen, te gezellige roze champagneglazen en jewilhetook 24-delig bestek van hout.