26 november 2019, door Nina van Hilst

Écht duurzame cadeau ideeën: voor Sint, kerst en verjaardagen

26 november 2019, door Nina van Hilst

Écht duurzame cadeau ideeën: voor Sint, kerst en verjaardagen

Zomaar naar de winkel om bergen nieuw speelgoed te halen is niet meer van nu. Het liefst gaan we voor duurzaam en bewust. Ook met Sinterklaas en kerst. En dus vroegen we om ideetjes voor écht duurzame ideeën en cadeautjes voor de kleintjes in december. En de daar kwamen hele leuke reacties op.

Recycle Sint en meer

Recycle Sint en meer

De Recycle Sint bij de nieuwe winkel Motherhood in Amsterdam en de gigantische bergen speelgoed in de recycle kar bij Albert Heijn maakten visueel dat we gezamenlijk veel, maar dan ook véél te veel speelgoed hebben. Plastic speelgoed, houten speeltjes, boeken, spelletjes, metalen autootjes. Allemaal gemaakt om tientallen jaren mee te gaan. Maar wat doen we, we kopen veel te makkelijk nieuw speelgoed. En dus stapelen de bergen speelgoed zich maar op. Maar ja, je kunt je kind toch niet niks laten krijgen in december. Vooral niet nu ze zo zoet geweest zijn. In plaats van nieuw speelgoed verpakt in shiny plastic verpakkingen, kun je ook aan deze dingen denken.

De 4 present rule

De 4 present rule

Deze schijnt al wat jaren “in” te zijn. Voor mij was hij nieuw. Iedereen krijgt 4 cadeautjes. Niet meer, niet minder. En deze vier voldoen aan: want, need, wear, read. Dus ja, iets wat je kindje wil, iets wat hij nodig heeft, iets om te dragen en iets om te lezen. En natuurlijk gaat deze regel voor iedereen in de familie op. Dus krijgen papa en mama ook ieder 4 cadeautjes. Leuk toch? Onopgemerkt kreeg mini hier al een ‘need’ in haar schoen. Een elektrische tandenborstel, met Elsa erop uiteraard. Blij dat ze was: “die wilde ik zó graag mama”. En je snapt dat tandenpoetsen met een tandenborstel van Sinterklaas ineens nog makkelijker gaat. Een dubbele hit.

Kaartjes voor …

Kaartjes voor …

De Efteling. Of ieder ander gezellig park natuurlijk. Of de bios (hallo Pathé-bon voor Frozen II). Of een middagje zwembad. Of voor de iets grotere kindjes naar het theater of ballet. Iets bijzonders wat jullie nog niet eerder samen gedaan hebben. Veelvuldig kwam de tip binnen om cadeaubonnen of kaartjes voor een middagje of dagje uit te geven. Geen nieuwe spullen in huis maar wel heel enthousiaste kindjes die uitkijken naar een gezellig uitje. Voor wie er nog nooit geweest is, de Winter Efteling is te gek. Schaatsen, vuurkorven, het hele park mooi verlicht. Gegarandeerd een succes.

Tevens denk ik dat hier ook hele leuke gratis varianten op te vinden zijn. Een tegoedbon voor een picknick op het strand. Een berenjacht in het bos. Een avondje vallende sterren kijken. Lekker laat opblijven. Oh en iemand tipte me: een bon voor lekker veel hagelslag op de boterham. Leuk toch?

Een cursus of workshop

Een cursus of workshop

Voor iets oudere kindjes, die geloven toch al niet meer in de Sint, is een workshop of cursus een leuk idee. Een tekencursus of keramiek maken. Een kookworkshop of DJ cursus. Het aanbod in workshops voor kinderen is eindeloos. En veel workshops voor volwassenen zijn net zo leuk voor wat grotere kinderen. Je kind raakt geïnspireerd en geprikkeld. En papa en mama zijn trots. Heeft de Sint toch maar goed bedacht.

Beeld is van De Kleine Academie in Haarlem.

Een abonnement

Een abonnement

Niet één dag plezier maar het hele jaar plezier. Denk eens aan een abonnement voor de dierentuin of lokaal pretpark. En wat te denken van een Museumjaarkaart. Zodat mini lekker zelf een museum mag uitkiezen en jullie heel veel educatieve quality time hebben samen. Want uiteindelijk is een kind het meest blij met de volle aandacht van zijn of haar verzorgers. En middagjes uit zijn daar dé gelegenheid voor. Ook leuk is een abonnement voor de dierentuin voor een net nieuwe papa. Uiteraard kun je het abonnement in laten gaan als de baby diertjes kijken al leuk vindt. En papa heeft op zijn thuis-dag altijd iets gezelligs te doen met jullie kindje.

Tweedehands speelgoed

Tweedehands speelgoed

Ja zeker een inkoppertje dit. Maar hij mag niet in het lijstje ontbreken. Er hoeft echt niet altijd nieuw speelgoed gekocht te worden. Vraag je vrienden met oudere kinderen of uitgespeeld speelgoed naar jullie toe mag. Vrienden zijn maar wat blij als dit speelgoed het huis uit gaat. En uiteraard zijn er Facebook groepen, Marktplaats, tweedehands winkels en markten. Lego, poppenhuizen, autootjes, Kapla, boekjes en puzzels zijn in volle overvloed tweedehands te vinden. Het is een mooie les om door te geven aan je kindjes dat “nieuw” speelgoed niet “nieuw” hoeft te zijn.

Verantwoord nieuw speelgoed

Verantwoord nieuw speelgoed

Zowel speelgoed van gerecyclede materialen als houten speelgoed hebben minder impact op het milieu. Merken als Greentoys, Plan Toys, Grimm’s, Djeco en Janod maken mooi, duurzaam speelgoed van goede kwaliteit. Zodat het ook weer door kan naar volgende kindjes. Iemand gaf de tip om speelgoed wat ze al hebben uit te breiden. Zo komt er niet méér in huis, maar een verdieping op hetgeen er al is. Een uitbreiding op de houten trein, een nieuw muisje in de muizenfamilie, een uitbreiding op het indoor klimrek.

Begin op tijd

Begin op tijd

Wanneer je op tijd met het verzamelen of bedenken van de cadeaus begint, hoef je niet last minute concessies te doen aan je goede intenties. Je kunt snel en makkelijk een lijstje met ideeën in je telefoon of op Pinterest bijhouden. Het cadeaulijstje kun je dan afgaan en achteraf toch niet zulke leuke ideeën vallen vanzelf af. Niet tastbare cadeaus kunnen dan gezocht, geboekt en geregeld worden. Wel fysieke cadeaus kunnen eerst tweedehands worden gezocht. De rest kan op het lijstje voor familie of vrienden met een verjaardag of voor de Sint uiteraard.