Nederland, Amsterdam28 september 2020, door bloemelaarman

Guestronomy-lunch bij Ciel Bleu Amsterdam

Nederland, Amsterdam, 28 september 2020, door bloemelaarman

Guestronomy-lunch bij Ciel Bleu Amsterdam

Ciel Bleu, het Amsterdamse twee Michelinsterren tellende restaurant, vind je - nog altijd - in het Okura aan de Ferdinand Bolstraat. In je mooiste outfit suis je zo met de lift naar de 23e verdieping; met elke verdieping komt er een stukje glamour bij. Aangekomen op de hoogste verdieping zoeven de deuren open en word je vorstelijk ontvangen. De eerste vraag is direct een goede: of we een glas bubbels willen? Moet je ons geen twee keer vragen! De keuze voor een glas champagne met spectaculair uitzicht on the side is snel gemaakt.

Ciel Bleu, Okura Amsterdam

Ciel Bleu, Okura Amsterdam

Na dat glaasje heerlijke champagne verplaatsen we naar onze tafel met wederom die prachtig skyline van onze stad Amsterdam op de achtergrond. We worden met de minuut verliefder (als dat nog kan). Wat er op ons staat te wachten? Het Guestronomy-menu (vertellen we later meer over). De lunch is geïnspireerd door de liefde voor reizen en zo komen Wenen, Amsterdam, Gent, Kyoto, Coulommiers en Bangkok alleen al bij de aperitief bites aan bod. Amsterdam is direct een schot in de roos: een bitterbal van pastinaak, cecina en tandoori. Niet zomaar een bitterbal dus. Zalig.

Och och och wat is het eten van hoog niveau. We kunnen eindeloos blijven ratelen over al de gerechten die langs komen. Het is niet alleen té lekker, het is natuurlijk ook oogstrelend mooi. Onze favoriet die indruk heeft gemaakt is het prachtige gerecht met de Hollandse Garnaal. Een ring van garnalen, met kaviaar, snijboon en geroosterde komijn. Verrukkelijk! Het vakwerk in dit gerecht is, niet verassend, van een bizar hoog niveau. Iedere garnaal zo netjes gepeld en allemaal dezelfde maat. Knap! De smaak? Sorry (not sorry) kunnen we niet omschrijven (hiervoor moet je zelf komen proeven en dat is absoluut geen straf, eerder een geschenk uit de hemel). Op z’n zachts uitgedrukt is het een explosie die te werk gaat. Werkelijk onwerkelijk. 
 
The golden afsluiter: heeurlijke mignardises (die kleine zoetigheden) en fruittaart waar je u tegen mag zeggen. Zo lekker ga je het nooit ergens anders krijgen, geloof ons. 
 
Naast al dit heerlijks passeren ook de dranken onze revu. Er wordt bij Ciel Bleu een uitmuntend wijn menu geserveerd voor de één en voor de ander een héérlijk non-alcoholisch sappenmenu. Hoe leuk! Niets is erger dan aan het water moeten omdat ze niet gedacht hebben aan de niet-alcohol drinkers. Bij Ciel Bleu hebben ze de beste alternatieven. Het sappenmenu bestaat onder andere uit een heerlijke kombucha van vlierbloesem en een prachtige ice-tea. De ice-tea wordt á la minute aan tafel klaar gemaakt. De thee wordt getrokken met prachtige specerijen waarna het in een mooi glas met ijskoude perenscheuten wordt geschonken. Heerlijk! 
 
Eten en drinken. Je kunt er ons geen groter plezier mee doen. Bart loves it! Wat het bij Ciel Bleu wel echt afmaakt is de service. Bij een Michelin Sterrenrestaurant doet de kans zich voor dat de service stijf is. Of arrogant. Bah! Bij Ciel Bleu niets van dat alles. Bij Ciel Bleu werken vrolijke mensen, met ook nog eens een goede dosis humor, die hun kennis over de wijn en het eten gepassioneerd overbrengen en jou een prachtige middag bezorgen. 
Nog een kleine tip: als je de lunch boekt is het een kwestie van weinig, of gerust niet, eten van te voren, een kop koffie is voldoende. 😉 
 

En als kers op de taart (want beloofd is beloofd) nog een klein beetje achtergrond over Guestronomy. Dat vinden we leuk. Guestronomy is namelijk het tweede kookboek van het restaurant Ciel Bleu. Het boek vertelt over verschillende mensen die samen een droom verwezenlijken: hét beste restaurant van Nederland neerzetten (en gelukt is het ze, petje af!). In het boek komt alles aan bod, het verhaal van leverancier tot de chefs. Het boek is de blauwdruk van het restaurant Ciel Bleu. En reserveer je de lunch, dan krijg je het boek. Ja echt!