De Beemster: daar waar je nog rechtstreeks bij de boer kunt kopen

17 december 2022, door Manon (Hey Frits)
De Beemster: daar waar je nog rechtstreeks bij de boer kunt kopen

De Beemster ligt op maar 30 kilometer vanaf Amsterdam en het contrast met de drukte van de stad kan bijna niet groter zijn. De Beemster is rust en ruimte en een stukje Nederland waar je kilometers over landweggetjes kunt rijden zonder iemand tegen te komen. Langs die landweggetjes liggen natuurlijk boerderijen en dat is waarvoor je naar de Beemster komt: je kunt hier namelijk rechtstreeks bij de boer kopen. Dat is een beleving en misschien nog veel leuker: je weet waar je eten vandaan komt! Dus stap in de auto en zet koers richting het werelderfgoed polderlandschap van de Beemster om een dag op pad te gaan onder de rook van Amsterdam.

Ps: natuurlijk ook heel leuk om te combineren met een citytrip Amsterdam! Beste reistijd voor deze roadtrip is zomer of najaar.

 

De Beemster

De Beemster

Bij de Beemster denk je waarschijnlijk aan kaas, weilanden met koeien, boerderijen en akkers vol landbouw. Klinkt niet perse als een regio waar veel te beleven valt, maar dat is niet helemaal waar. Kijk, op iedere straathoek een hip tentje hoef je hier niet te verwachten – maar die leuke plekjes zijn er wel. Er zijn lieve dorpjes, er is rust, er zijn dieren en niet onbelangrijk: je kunt overal zoveel lekkere streekproducten kopen. Dus zelfs als je geen natuurliefhebber bent, niks hebt met dieren en pittoreske dorpjes bezoeken liever aan 80-plussers overlaat dan nog loont het de moeite om richting de Beemster te rijden voor verse kaas, eieren, fruit, vlees, melk, fruitsappen en groenten.

Je moet het even weten

Je moet het even weten

Voor een bezoek aan de Beemster geldt wel: je moet even weten waar je heen moet. Zomaar een boerenerf oprijden voelt gek en het kan ook niet overal. Vaak staat er met vlaggen en borden aan de straatkant al wel aangegeven dat je welkom bent … en er staat heus geen boze boer met een riek naar je te schreeuwen als je toch per ongeluk het verkeerde erf te pakken hebt natuurlijk. Om mensen een beetje wegwijs te maken in de regio organiseert Visit Beemster jaarlijks in oktober de Beemster Food Tour met een uitgestippelde route langs de boeren adresjes.

Lees ook: Mini-roadtrip langs pittoresk Noord-Holland + fijne adresjes onderweg

 

Beemster seizoensproducten

Beemster seizoensproducten

Je kunt wachten op dat ene weekend in oktober voor de food tour, maar zelf op pad gaan kan natuurlijk ook. Ieder seizoen heeft z’n charme en specifieke producten. Melk, kaas en vlees is daarnaast helemaal niet afhankelijk van het seizoen dus er zijn altijd versproducten te krijgen. Bij de meeste verkoopstalletjes kun je zeven dagen per week terecht en meestal zijn ze onbeheerd: je laat het geld achter in een kistje of je kunt met een QR code betalen. Neem dus wat cash geld mee!

Nou, en welke adresjes moet je nou echt niet overslaan als je gaat roadtrippen in de Beemster? We tippen wat boerenerven en leuke plekjes om te eten en drinken.

De boerenerven

De boerenerven

In Middenbeemster kun je bij Nicolaashoeve je eigen melk tappen. Deze boerderij heeft een kleine winkel waar ze aardappelen, polderpatat en eieren verkopen en je kunt er dus verse melk tappen. What’s not to like? Verder mag je er even in de stallen kijken en kun je er in het voorjaar tulpen plukken. Voor fruit ga je naar Eerlijk en Heerlijk in Zuidoostbeemster. Deze biologische fruitteler heeft kersen, pruimen, peren en appels en afhankelijk van het seizoen is er naast het fruit van alles te koop met deze ingrediënten zoals sappen en jam. Bij Beemster Valery in Noordbeemster koop je in het stalletje langs de weg de lokale aardappels en voor de echte Beemster kaas ga je naar Kaasboerderij Groot in Middenbeemster.

Leuk lunchen en borrelen

Leuk lunchen en borrelen

Van roadtrippen word je hongerig dus er moet ook gegeten worden. Leuke adresjes hier in de Beemster zijn Bij Moeders in de Kosterij (Middenbeemster) en Brasserie de Kerckhaen (Westbeemster) Bij Moeders is een winkel in een indrukwekkend monumentaal pand waar ze biologische streekproducten verkopen en waar je een lunch to go mee kan pakken of aanschuift voor een kop koffie of een lekkere lunch. De Kerckhaen is zo’n plek met een bruine kroeg sfeer – maar dan gezellig groen in plaats van bruin. Leuke schilderijtjes aan de muur, kitcherige vaasjes op tafel en natuurlijk een fijne kaart voor lunch en diner. Oh en ze hebben ook nog een grote tuin met terras dus ook leuk in de zomer!

Zijn we nog plekken vergeten? Nou, zet koers naar Het Beemsterlant’s Varken in Middenbeemster als je chillende varkens wilt zien. Op deze varkensboerderij kun je vanachter glas in de stallen kijken en ook interessant: je leert hier door middel van informatieborden veel over varkens en de (biologische) varkensindustrie. Het vlees is ook te koop, maar je moet het vooraf bestellen.

Ook leuk: door De Beemster toeren met een Twizy of een scooter. Een Twizy is een klein elektrisch autootje waar je droog in zit, dus ideaal als je de regio in het najaar bezoekt.

Lees ook: Hey West-Friesland! Dit zijn de niet-te-missen plekken rondom Hoorn