Dit zijn de 5 must-sees als je naar Rwanda gaat

26 juni 2018, door Manon (Hey Frits)
Dit zijn de 5 must-sees als je naar Rwanda gaat

Als je het Afrikaanse Rwanda op de planning hebt staan, dan ga je waarschijnlijk al graag van de gebaande paden. Hier geen hordes toeristen en Engelssprekende locals, maar wél prachtige natuur en vriendelijke mensen. De top 5 van must-sees in Rwanda voor je op een rijtje!

Rwanda is niet groot, en is in principe kun je in 1,5 tot 2 weken veel van het land zien. Er zijn natuurlijk een hoop prachtige plekken, en ik verzamelde de 5 mooiste voor je. Wandel door het regenwoud, bezoek het mooiste meer van het land, doe een safari, slaap bovenop een berg tussen de wilde dieren én bezoek het indrukwekkendste museum van Rwanda.

Lees ook: Rondreis Uganda & Rwanda in 3,5 week

1. Wandelen door het Nyungwe regenwoud

 

Het is indrukwekkend, het is groen, het is nat en het is waanzinnig cool. Ik heb het over een wandeling door het Nyungwe regenwoud. Dit is een regenwoud zoals je het je voorstelt. Je gaat met een gids op pad en wandelt eerst door de theevelden op weg naar het regenwoud. Je kunt verschillende routes afleggen, en wij daalde af naar de waterval diep in het bos. Ik schreef er al eerder een artikel over: wandelen door het Nyungwe regenwoud in Rwanda

2. Akagera National Park

Safari in Akagera National Park Safari in Akagera National Park

Je kunt op safari in Zuid-Afrika … naar Krugerpark en dat soort bekende plekken. Maar wist je dat je juist in Rwanda heel goed op safari kunt, omdat het niet zo mega groot is allemaal! In het Krugerpark kun je dagen met je jeep rondrijden zonder een indrukwekkend dier tegen te komen, en in Akagera National Park is de kans een stuk groter. Hier vind je natuurlijk weer andere dieren dan in andere Afrikaanse landen, maar hey … geloof mij dat het indrukwekkend is om je eerste zebra, giraf of zelfs olifant te spotten!

3. Overnachten in Akagera National Park

Safari in Akagera National Park

 

Safari in Akagera National Park

Na een dag safari kun je teruggaan naar je hotel, maar maak het nou gewoon nog eens een tikkie spannender en ga overnachten ín dit prachtige nationaal park. Succes gegarandeerd, ik zweer het je! Dit is zeker weten een van de mooist ervaringen van al mijn reizen. Met een groep van ongeveer 8 mensen rijd je met de jeep naar de top van een berg en daar wacht een grote tent op je waar je de nacht gaat doorbrengen. Er is een klein huisje met een wc en er wordt een kampvuur gemaakt om de dieren weg te houden. De gids slaapt in de auto en blijft in de nacht wakker, want het zou jammer zijn als je tent omver wordt gelopen door een olifant.

Safari in Akagera National Park

Het mooiste uitzicht ever

Geen paniek, de tent staat met een reden op een hoge berg … daar komen over het algemeen geen grote dieren. Maar toch is het een fijn idee dat de gids wakker blijft! Na een – toch wel iets gebroken – nacht word je rond 5 uur in de ochtend wakker gemaakt voor het beste, mooiste en adembenemendste uitzicht ever! De wolken hangen in de dalen, honderden soorten vogels fluiten en jij staat daar in de middle of nowhere wakker te worden in de wildernis van Rwanda. Knijp jezelf even als je daar staat, want het moment is zo voorbij en het lijkt haast onvoorstelbaar. Er zijn meerdere organisaties die deze overnachtingen aanbieden, dus zoek op internet even naar wat het beste bij jou past.

4. Kigali + bezoek aan genocide memorial

Genocide memorial Kigali
Foto via softpower.ug

In de hoofdstad van Rwanda vind je het genocide memorial, een indrukwekkend museum waar je een speld kunt horen vallen. Hier leer je alles over de genocide die in 1994 plaatsvond, en trust me … hier word je stil van. Eigenlijk kun én mag je Rwanda niet verlaten zonder dit museum te bezoeken, want dit vertelt de gruwelijke geschiedenis van het land. Bezoek dit museum voordat je de rest van het land gaat verkennen om goed te begrijpen wat er heeft gespeeld, of bezoek het als je het land hebt gezien zodat je plekken herkent.

5. Ontspannen aan Lake Kivu

Lake Kivu Rwanda Afrika Lake Kivu Rwanda Afrika

 

Lake Kivu is een plek waar je even helemaal kunt ontspannen na alle indrukken die je in dit land op doet. Het meer is groot en op verschillende plekken langs het water vind je hotels, in allerlei prijscategorieën. De drie grootste plekken aan het meer zijn Kibuye, Giseny en Cyangugu. In de eerste twee plekken is het toerisme iets beter ontwikkeld, en in die buurten is het zwemwater ook meestal van goede kwaliteit. Tsja, en wat doe je nog meer bij zo’n meer. The usual watersporten uiteraard. En uitrusten. Heel veel uitrusten.

(6. Op zoek naar gorilla’s in het wild)

Rondreis Uganda Rwanda Afrika geld

 

Hij pronkt op het briefgeld van Rwanda en leeft diep in de bossen op de grens met Uganda en Congo … de gorilla. Ik zet ‘m stiekem (tussen haakjes) op nummer 6, want ondanks dat het natuurlijk een belachelijk mooie ervaring is om een trekking de jungle in te doen op zoek naar deze koning, is het voor weinig mensen ook werkelijk te betalen. Toen ik er in 2015 was kostte het al tussen de 500 en 750 euro per persoon voor een dag, maar in 2017 zijn deze prijzen in Rwanda verdubbeld naar 1500 euro. Natuurlijk doen ze dit met een belangrijke reden waar ik totaal achter sta: bescherming van deze dieren. Is dit toch echt je droom dan is het aan te raden om de grens naar de buurlanden over te steken, want daar is het iets goedkoper. Maar als je binnen een bepaald budget wilt blijven dan zou ik deze niet té hoog op je lijstje zetten …