Reisroute Cambodja in drie weken

4 december 2018, door Manon (Hey Frits)
Reisroute Cambodja in drie weken

Drie weken Cambodja? Ja, doen! Veel mensen combineren Cambodja met Vietnam of Laos, waardoor er vaak maar een week overblijft voor Cambodja. Zonde, want het heeft zoveel meer te bieden dan alleen Angkor Wat.

In drie weken kun je veel zien van Cambodja, maar natuurlijk nog steeds niet alles. We moesten dus keuzes maken en rekening houden met waar we eigenlijk écht voor kwamen: een bezoek aan mijn schoonzus (dat deden we eerder ook al in Rwanda) en neefje in Phnom Penh. Met z’n vieren hebben we een aantal plekken samen bezocht, maar omdat het niet de meest praktische reisroute was heb ik de route voor Hey Frits iets aangepast, zodat het allemaal iets logischer is. Dit is ‘m!

Phnom Penh in Cambodja

DAG 1 – 3 PHNOM PENH
Killing Fields, Tuol Sleng Museum, Russian Market

Vanuit Amsterdam reizen we met Xiamen Airlines naar Phnom Pehn, de hoofdstad van Cambodja. Ik had veel slechte verhalen gelezen over deze stad, dus ik had niet perse zin om hier heel lang te verblijven. Er zouden veel berovingen zijn op straat en vanuit tuktuks, dus ik hield mijn tas in de houtgreep langs mijn lijf. Het is ook gewoon een kwestie van zelf goed opletten hier, want ik heb me tijdens het verblijf in de stad helemaal niet onveilig gevoeld. Ik vond de sfeer in de stad juist wel heel erg fijn, omdat de stad zo leeft en er zo lekker veel op straat gebeurt.

Phnom Penh in Cambodja

Wij verblijven in het zuiden van de stad, niet ver van de Russian Market (Toul Tum Poung Market) en het Tuol Sleng Genocide Museum. Deze wijk is niet heel erg toeristisch en daarom misschien extra fijn. Gezellige straten, hier en daar hippe koffietenten en goede restaurants. Vanuit hier is het ook niet zo heel ver meer naar de Killing Fields, samen met het Tuol Sleng Museum een must-visit in Phnom Penh. Ga voor souvenirs trouwens ook zeker naar de Russian Market, want hier vind je werkelijk waar alles.

Battambang Cambodja

DAG 3 – 5 BATTAMBANG
Fietstocht over het platteland, bamboo train, killing caves, Phnom Sampov, bat caves

Op dag 3 gaat de reis van Phnom Penh naar Battambang, in het westen. Met een minivan duurt deze rit ongeveer 5-6 uur. Houd altijd rekening met extra reistijd, want de wegen in Cambodja zijn erg slecht. Door gaten in de weg kan het verkeer niet doorrijden en kan je reis zomaar een uur langer duren.

Battambang Cambodja

Ik vond het echt geweldig in de provincie van Battambang! Volgens de Lonely Planet is dit het ‘echte Cambodja’, en daar is niks van gelogen. Je komt hier niet perse voor de stad Battambang (die trouwens ook gezellig is), maar voor de prachtige groene omgeving. Wij doen een fietstocht van een halve dag en zien het leven op het platteland. We proeven van allerlei lokale hapjes, fietsen door dorpen en langs markten, stoppen om te zien hoe noodles, rijstvellen en rijstwijn worden gemaakt en bezoeken een tempel en killing field.

Lees ook: Battambang – must visit in Cambodja

Een tempel in Battambang in Cambodja

Een tempel in Battambang in Cambodja

We gaan nog een keer op pad met onze gids, en deze keer worden we met een tuktuk naar de bamboo train, killing caves, Phnom Sampov en de bat caves gebracht. De bamboo train is dé attractie van Battambang, maar is wat mij betreft ook de grootste tourist trap van Cambodja. Van alle prachtige dingen die ik gezien heb was dit echt het minst interessant, en het is helemaal ingesteld op toerisme.

Wat daarna wel weer prachtig is, is de tempel Phnom Sampov boven op een berg. Het uitzicht over de omgeving is fenomenaal, en de killing caves bij het complex ontzettend indrukwekkend. Het hoogtepunt van de dag is tijdens de schemering: 6,5 miljoen vleermuizen vliegen de grot uit en vanaf een prachtige plek op een berg hebben we uitzicht over de jungle met palmbomen en bergen en de vleermuizen die de avond in vliegen. Wat was dat mooi en bijzonder.

Bat Cave Battambang Cambodja

DAG 6 BATTAMBANG NAAR SIEM REAP
Boottocht

Je kunt naar Siem Reap met een bus of minivan, maar de tocht per boot is toch wel erg spectaculair. Gedurende 6-8 uur vaar je langs de armste gebieden van Cambodja. Hier wonen mensen langs en op het water, tussen mangroves en in soms niet meer dan simpele hutjes. Het is confronterend om te zien hoe arm de mensen hier zijn en waar ze het mee moeten doen.

Cambodja boottocht Battambang Siem Reap

DAG 7 – 10 SIEM REAP
Angkor Wat

Yes, daar issie hoor. We zijn aangekomen in Siem Reap om uiteraard een bezoek te brengen aan het prachtige wereldwonder Angkor Wat. We zijn van donderdagavond t/m maandag in Siem Reap en besluiten op de valreep om op vrijdag de tempels te gaan bezoeken, omdat het in het weekend vaak nog drukker is.

Tip: Op de Facebook-pagina Inside Cambodia kun je heel gemakkelijk in contact komen met goede tuktuk-drivers. Hier vind je ook veel tips, aanbevelingen en handige info over reizen in Cambodja.

Ik kan niet zo heel goed tegen dit soort veel te drukke bezienswaardigheden, maar Angkor Wat overslaan als je in Cambodja bent kan eigenlijk ook niet. Dus ik stel me in op heel veel drukte, en dat blijkt achteraf echt wel mee te vallen. De sunrise slaan we over. Om 4 uur ‘s ochtends opstaan om tussen duizenden andere toeristen de zon op te zien komen hoeft voor mij niet zo. Wij besluiten om te gokken op minder drukte tijdens lunchtijd, en dat werkt ook prima.

Angkor Wat in Cambodja

De rest van de dagen in Siem Reap rusten we uit aan de rand van het zwembad. Na een week non-stop onderweg zijn we daar wel even aan toe. Veel mensen doen vanuit deze stad nog een excursie naar het Tonlé Sapmeer, maar omdat wij er al een prachtige boottocht op hebben zitten slaan we dat over. Het is ook mogelijk om hier fietstochten door de groene omgeving te doen, maar omdat Battambang nog vers in ons geheugen zit hoeft dat voor ons ook niet perse. Uitrusten. Dat is wat we hier dus doen!

Lees ook: Angkor Wat – alle tips en informatie voor je bezoek

Relaxen bij het zwembad Siem Reap Cambodja

DAG 10 – 12 SIHANOUKVILLE

Tsja, Sihanoukville. We vliegen van Siem Reap in ongeveer een uurtje naar deze kustplaats, omdat we daar later die week mijn schoonzus meeten voordat we naar Koh Rong Samloem gaan. We hebben een hotel in de buurt van een van de rustige stranden: Otres Beach. Het is hier opzich prima vertoeven, maar ik vind de sfeer van het dorpje bij dit strand niet perse heel chill. Het is een soort hippie-dorp waar overal geblowd wordt en dat stoort mij een beetje. Ook kun je heel goed merken dat Sihanoukville z’n charme aan het verliezen is door de bouw van héél veel Chinese hotels. Gelukkig blijven we hier maar twee nachten om daarna door te reizen naar het prachtige eiland Koh Rong Samloem!

Dragonfruit in Cambodja

DAG 12 – 15 KOH RONG SAMLOEM

Tijd voor een fijn tropisch eiland! Vanuit Sihanoukville is het met een ferry ongeveer 45 minuten varen naar Koh Rong Samloem. Daarna is het tijd om te relaxen en te genieten van de rust. Dit eiland is namelijk nog wat rustiger dan Koh Rong, met weinig bars, feestjes en backpackers. Hier staan we ‘s ochtends op om te ontbijten waarna we ons verplaatsen naar een bedje op het strand. We hangen wat in de hangmatten in het water, lunchen en spelen met mijn kleine neefje. Na een adembenemende zonsondergang is het tijd om even te douchen en in het restaurant van het hotel te eten. Nou, en dat herhaal je gewoon een paar dagen.

Koh Rong Samloem in Cambodja

Op Koh Rong Samloem kun je nog een paar wandelingen doen naar andere stranden, maar omdat wij met ons kleine neefje van nog geen 1 jaar op het eiland zijn besluiten we die over te slaan. Het schijnt wel een leuke tocht te zijn naar Lazy Beach, dus zeker even doen als je op dit eiland bent!

Kajakken in Kampot in Cambodja

DAG 15 – 18 KAMPOT
Kajakken over de rivier

Terug naar Sihanoukville, waar we in een taxi stappen en in zo’n 2,5 tot 3 uur in Kampot aankomen. Wat is het hier prachtig! We hebben een fantastisch hotel – helaas wel met een overboeking – aan de rivier. Het is rustig en ontspannen hier, zeker als we met een kajak de rivier op gaan. We zien vissers en prachtige vogels, en we gaan op zoek naar de mangrovebossen met de overhangende palmen – want dat heb ik dan weer gezien op Instagram.

Omdat we op zo’n mooie plek aan de rivier zitten ligt het dorp Kampot wat ver weg, dus daar komen we helaas niet. Onze reisroute was naar deze plek wat onhandig, dus in totaal zijn we hier slechts 1 hele dag. Als je mijn aangepaste planning aanhoudt dan ben je hier zeker drie dagen, en heb je genoeg tijd om de omgeving verder te ontdekken. Je kunt er namelijk hele mooie wandelingen door de bergen maken en een peperplantage bezoeken. Had ik graag willen doen, maar lukte helaas niet door tijdgebrek!

Kep en Rabbit Island in Cambodja

DAG 18 – 20 KEP
Rabbit Island, Kep National Park

Laatste halte: Kep! Het ligt niet zo heel ver vanaf Kampot. Met een beetje geluk ben je er in ongeveer een uur. Kep is een klein kustplaatsje waar je ook vooral komt om te ontspannen. We maken een wandeling in het Kep National Park, waar we apen tegenkomen en even genieten van de fijne natuur. Wat je absoluut niet moet overslaan als je in Kep bent is Rabbit Island. Verwacht hier geen wit strand zoals op Koh Rong Samloem, maar wel een héél fijn en relaxed sfeertje. Het is er echt prachtig, met een paar accommodaties, palmbomen en een klein beetje het ‘Hawaii-gevoel’ (niet dat ik er ooit geweest ben, maar dat denk ik dan ha!) Als je van rust en back-to-basic houdt dan is het echt een aanrader om hier een paar nachten te verblijven.

Lees ook: Kampot, Kep + Rabbit Island – het zuiden van Cambodja

DAG 21 – 22 TERUG NAAR PHNOM PENH

In het meest gunstige geval is het ongeveer 4 uur terug naar Phnom Penh, maar wij hebben er ongeveer 5,5 uur over gedaan omdat we in een hele lange file terecht kwamen. Ik zou dus ook zeker aanraden om een dag voordat je vliegt lekker terug naar de stad te reizen en nog 1 overnachting in Phnom Penh te doen. Scheelt gestress, en dat is wel lekker zo op het einde van een reis toch?