Roadtrip Laag Holland – een route langs 4 fotogenieke dorpen

2 augustus 2020, door Manon (Hey Frits)
Roadtrip Laag Holland – een route langs 4 fotogenieke dorpen

Onder de rook van Amsterdam ligt een schilderachtige streek die ze Laag Holland noemen. Klinkt niet zo cool, is het wel. In Laag Holland vind je de dorpjes zoals je ze alleen van de plaatjes kent. Hey Frits neemt je mee op een roadtrip door Laag Holland. Wedden dat je daarna ook wil gaan?

 

Laag Holland ligt om precies te zijn tussen Zaandam, Alkmaar, Hoorn en Purmerend. Vooral het deel rondom Zaandam en Purmerend is bekend, met natuurlijk Volendam als toeristische trekpleister. Daarom slaan we Volendam in deze roadtrip lekker over, want er zijn veel mooiere plekken zónder toeristen die veel meer de moeite waard zijn.

Schilderachtige dorpen in Laag Holland

De route door Laag Holland

De meeste routes zijn fiets- of wandelroutes, maar daarmee kun je in één dag niet veel zien. Wij hebben Laag Holland daarom per auto bezocht, en we hebben een selectie van stadjes gemaakt.

01. De Rijp

Je kunt starten in Purmerend. Deze stad heeft een mooie binnenstad met een aantal grachten, maar de echt schattige dorpjes liggen nog iets verderop. Wij starten in De Rijp, een heel klein dorpje met een gezellig centrum. Parkeer aan de rand van het dorp en wandel via Zuideinde of de Rechtestraat richting de Kleine Dam. Geen noemenswaardige hotspots, maar gewoon leuk om even rond te wandelen.

 

De Waag in De RijpFoto via VVV De Rijp


>> Middenbeemster en Edam


Via Middenbeemster rijden we naar Edam. We nemen de N244, maar als je wat meer tijd hebt en meer van de omgeving wilt zien kun je ook de binnenwegen nemen. Sowieso een aanrader, je kunt nog eens een dorpje inrijden of langs de weg stoppen om naar de dieren of bloemen in de velden te kijken. Neem een kleedje mee en wat te eten en drinken en je krijgt een serieus vakantiegevoel. 

Edam in Noord HollandEdam in Noord Holland

02. Edam


Edam is de kaasstad van Laag Holland, daar kun je niet omheen. Voor het VVV-kantoor van Edam staat een kar met bollen kaas (ja, nep ofcourse, het zou wat zijn) en iedere woensdagochtend in juli en augustus is hier een heuse kaasmarkt. Super toeristisch natuurlijk, maar mocht je er op woensdag zijn dan is het leuk om even mee te pakken. 

Lees ook: Pluktuinen in Nederland – zelf bloemen en fruit plukken

Edam in Noord HollandEdam in Noord Holland

03. Monnickendam


Nog zo’n leuk stadje is Monnickendam. Niet ver van Volendam, dus mocht je die er toch bij willen pakken tijdens je roadtrip Laag Holland dan kun je voordat je naar Monnickendam gaat nog Volendam bezoeken. In ieder geval is Monnickendam de moeite waard, dit vissersstadje staat vol met historische panden en er zijn vier jachthavens. Lekker plekje om gewoon even de auto te parkeren en een rondje te wandelen.


Monnickendam roadtrip Laag Holland Nederland

Toe aan pauze? Ga dan naar Bierderij Waterland. Deze brouwerij heeft een gezellig proeflokaal waar je verschillende bieren kunt proeven. Inclusief heel fijn terras met strandje voor als de zon schijnt!

Grachtjes in Broek in Waterland


04. Broek in Waterland


En dan is er nog Broek in Waterland. Och, wat is dat een mooi en schattig dorpje tussen de groene weilanden. Parkeer ook hier aan de rand van het dorp en ga op pad voor een leuke wandeling. Rondom de kerk liggen straatjes die eruit zien alsof je door de Efteling loopt. Er zijn monumentale panden, grachtjes, bloemen, bootjes, bankjes met uitzicht en er is rust. Wist je dat je de monumentale panden kunt herkennen aan de pastelkleuren? 

Broek in Waterland roadtrip Kleurrijke huizen in Broek in Waterland

Nog veel meer dorpen …

Er zijn natuurlijk nog veel meer fotogenieke dorpjes in Laag Holland te vinden. Als je nou niet in de buurt woont, kun je besluiten ergens een overnachting te doen zodat je twee of drie dagen kunt genieten van alle dorpen in de omgeving. Meer informatie is te vinden op de website van Laag Holland, daar vind je ook een overzicht van plekken om te overnachten en er staan een aantal autoroutes die je kunt doen.