Rondreis Yucatan Mexico in drie weken

21 januari 2018, door Manon (Hey Frits)
Rondreis Yucatan Mexico in drie weken

Mexico is helaas te groot om helemaal te ontdekken in drie weken. Dat werd dus kiezen. Wij kozen voor de regio Yucatan want hier vind je alles wat je nodig hebt voor een perfecte rondreis: parelwitte stranden, Maya tempels en interessante steden. En wat was het prachtig. Dit is mijn travel story.


Op oudjaarsdag stappen we in het vliegtuig, en we zijn nog ruim op tijd om in Mexico oud&nieuw te vieren. Een erg ambitieus plan, want na een reis van 15 uur zijn we al blij als we middernacht halen en proostend het nieuwe jaar in kunnen. We slapen de eerste nacht in Cancun, en de volgende dag reizen we vroeg door naar onze eerste bestemming: Isla Holbox. Reizen doen we met de bus, dat is allemaal prima geregeld in Mexico. De trip van Cancun naar Isla Holbox is ongeveer 3 uur, en we worden afgezet in het kleine plaatsje Chiquila. Daar stappen we op de fast ferry die ons in ongeveer 30 minuten naar het paradijselijke eiland vol zon, witte stranden en blauw zeewater brengt.</font


Lees ook: Reizen in Mexico met de ADO-bus

Isla Holbox in Mexico

Isla Holbox in Mexico

Isla Holbox

In theorie schijnt iedere dag de zon op dit eiland en zijn de stranden hagelwit met een helderblauwe zee. Helaas voor ons heeft er net een storm langs het eiland geraasd en ligt het hele strand vol met (nee, geloof me … echt kilo’s!) paarsachtig zeewier. Het is bewolkt en de zon is nergens te bekennen, dus ook de zee is niet zo paradijselijk blauw als we verwachten. In eerste instantie een beetje een domper, maar we kunnen al snel en knop omzetten en genieten van het feit dat we gewoon 27 graden in december hebben. Het dorp op Isla Holbox is klein en er rijden geen auto’s. Heerlijk! De wegen zijn onverhard en om van A naar B te komen stap je in een golfkar-taxi (yes, echt waar) of huur je een fiets. Dat laatste deden wij, en op krakkemikkige fietsen met roestige kettingen hebben we het heerlijke eiland verkend.


Lees meer over dit eiland. Isla Holbox: een laid-back paradijs

Isla Holbox in Mexico

Isla Holbox in Mexico

Het plan is om 3 dagen op Isla Holbox te blijven en daarna door te reizen naar Merida, maar the boyfriend is op dag drie te ziek om met de ferry en bus te reizen dus we plakken er nog een nachtje aan vast. Gelukkig kunnen we de volgende dag verder en stappen we in Chiquila weer in de bus naar Merida.

Kleurrijk Merida

De rit naar Merida duurt ongeveer drie uur en we komen laat in de avond aan in deze stad. Er blijkt een cool lightfestival te zijn in het weekend dat wij er zijn, en de straat van ons hostel is daarvoor helemaal afgezet en autovrij. Honderden mensen, kilometers entertainment en veel muziek en dansende mensen. Merida kiezen we als uitvalsbasis voor leuke activiteiten in de omgeving, maar we gaan eerst op ontdekking in de stad. Het oude centrum heeft honderden gekleurde huisjes en schattige straatjes. Het valt me op dat er héél veel auto’s en lawaaierige bussen rijden die het centrum wat minder charme geven, maar veel van de auto’s zijn dan weer ouderwetse Kevers die het straatbeeld wel weer opleuken. Gelukkig rijdt er al minder verkeer in de zijstraten van de hoofdwegen.


Merida: De kleurrijke hoofdstad van Yucatan.  

Merida in Mexico

Merida in Mexico

Maya tempels in Uxmal

We boeken twee dagen een excursie: we gaan een dag naar de oude Maya tempels in Uxmal en we bezoeken de Santa Barbara cenotes in de buurt. De tempels in Uxmal zijn fantastisch, en we kiezen speciaal voor dit tempelcomplex omdat het hier veel minder druk is dan bij Chichén Itzá. We hebben een enthousiaste gids die ons alles vertelt over de geschiedenis van het complex en we zijn niet één van de duizenden bezoekers … heel fijn!

Lees ook: Vergeet Chitzén Itzá: bezoek de Maya-stad Uxmal.

Uxmal in Mexico

Maya tempels in Uxmal in Mexico

Santa Barbara cenotes

Zwemmen in cenotes staat de volgende dag op het programma. Een bezoek aan Uxmal en cenotes kun je ook op eigen gelegenheid doen met een huurauto, taxi of het OV, maar omdat we maar weinig tijd hebben hier kiezen we voor het gemak voor georganiseerde excursies. De cenotes van Santa Barbara zijn fantastisch en nog redelijk nieuw en onontdekt door de menigte. In eerste instantie hebben we geen idee wat we van een cenote moeten verwachten, maar als we eenmaal in de eerste cenote binnenstappen staan we versteld.

Cenote Santa Barbara Mexico

Een cenote is een ondergrondse waterpoel (in het Engels ook wel een waterhole genoemd). De cenotes hebben kraakhelder water en ze zien er allemaal weer anders uit. Wij bezochten drie verschillende en waren echt onder de indruk van de schoonheid en puurheid van dit natuurfenomeen. Mocht je ooit naar Mexico gaan: haal het niet in je hoofd om geen cenote te bezoeken! En koop ook echt een onderwatercamera of een hoes voor je telefoon, want je kunt hier echt zoveel mooie foto’s onder water maken. Oh enne … nee, de bovenstaande foto’s heb ik helaas niet zelf gemaakt. Nog verrekte lastig om daar mooie foto’s te maken.

Lake Bacalar

Na Merida is het tijd voor de volgende bestemming: Bacalar. Een behoorlijk lange rit die 7,5 uur duurt in plaats van de geplande 5 uur. Maar wat is het dat waard! Bacalar ligt vlak bij de grens met Belize en is echt een stukje paradijs op aarde. Het is een klein stadje aan een groot meer, en hier is het water zo helder met verschillende tinten blauw dat het lijkt alsof je in een zwembad stapt. Waan-zinnig. Geen andere woorden voor.

Bacalar in Mexico

Las Cocalitos en Los Rapidos

Heel fijn aan Bacalar: het heeft (nog) niet zoveel massatoerisme. Hier geen luidruchtige Amerikanen en busladingen toeristen. Heerlijk. Op aanraden van blogs die we over Bacalar hebben gelezen blijven we hier uiteindelijk drie nachten, maar als het aan ons had gelegen bleven we langer. Misschien zijn we ook wel extra happy met deze plek omdat we voor het eerst sinds we in Mexico zijn aangekomen volop zon hebben … maar genieten doen we hier in ieder geval zeker. We hebben een leuk hostel direct aan het meer (verboden voor kinderen – gna gna- en alleen maar mensen van onze eigen leeftijd = goeie vibe) en we gaan een ochtend op pad met een kajak. Iets verder vanaf ons hostel ligt het schitterende Las Cocalitos waar je heerlijk kunt zonnen en zwemmen … en schommelen in het water! Hallo, ja lifegoal, bucketlist, alles.


Lees ook: Must visit in Mexico: Bacalar

Los Rapidos Bacalar Mexico

Nog zo’n fantastische plek in de buurt is Los Rapidos, waar we ook een middag vertoeven. Het is een stroomversnelling in wederom kraakhelder water, waar je langzaam meegevoerd wordt in het water en ondertussen kunt snorkelen. ‘s Avonds eten we wat in Bacalar en het is het heel tof dat dit kleine stadje al een aantal hippe eettentjes heeft, ondanks dat hier nog geen massatoerisme is. Zelf het vegetarische aanbod is hier prima … dat kan ik van de andere plekken die we bezochten helaas niet zeggen. Wat een vleeseters in dit land zeg, niet te geloven.

Tulum in Mexico

Tulum

Onze laatste bestemming is Tulum, en met de bus zijn we in ongeveer 3 uur in de stad. Ik heb veel gelezen over Tulum en vooral de keuze tussen stad of strand leek hier een big thing. Wij kozen voor een hostel met privékamer in het stadje, simpelweg omdat de hotels aan het strand voor ons te duur waren.

We reizen in januari en dat is hoogseizoen in Mexico (oké, dat was niet zo handig uitgezocht) dus we hebben weinig keuze. Zelfs een privékamer in een hostel in de stad kost al teveel, maar ik begrijp nu wel waarom mensen aanraden om bij het strand te verblijven: wat een troosteloze bedoeling is Tulum stad zeg. Oké, troosteloos is misschien een beetje overdreven, maar ik had me Tulum echt heel anders voorgesteld. Wederom een bevestiging dat Instagram géén goede reisgids is. Begrijp me niet verkeerd, het strand van Tulum was waanzinnig mooi en in de stad zitten leuke eettentjes, maar ik dacht dat Tulum een beetje zoals Isla Holbox zou zijn. Kleinschalig en knus. Maar het was massaal, druk en het strand lag zó ver weg van de stad.


Lees ook: Tulum in Mexico, waarom ik niet enthousiast ben

Tulum in Mexico

Grand Cenote en snorkelen

Helaas hebben we in Tulum ook weinig zon, dus misschien speelt dat mee met hoe we alles hier ervaren. Ook ligt onze hotelkamer aan de drukke doorgaande weg in de stad waar ‘s nachts veel harde muziek gedraaid wordt en dronken mensen voorbij wandelen. Hoe dan ook hebben we het prima naar ons zin hoor. We huren fietsen voor 5 dagen en rijden de eerste dag naar het strand. Het zonnetje schijnt af en toe nog, dus met een boekje erbij is het prima vertoeven. We gaan een dag naar de Grand Cenote waar we zwemmen met schildpadjes (Whaaaaaaaaa, awesome!) en op de laatste dag besluiten we nog een snorkeltourtje te boeken, ondanks dat er veel wind staat met aardig wat golven. Hoe dan ook, we vinden waar we voor komen … Je weet wel, zo’n bucketlist dingetje: we zien een echte zeeschildpad.


Ook leuk om te lezen: 5x doen in Tulum in Mexico

Tulum in Mexico

En dan, na bijna 3 weken zit het er helaas alweer op. De tijd is natuurlijk weer voorbij gevolgen, maar wat hebben we mooie dingen gezien. Man, man, man. We hebben nog even pech met onze terugreis en stranden in Parijs, omdat Schiphol dicht is door de storm die over Nederland raast. Een dagje later dan gepland landen we in Nederland. Weer even wennen aan dat koude en regenachtige weer hoor![booking_product_helper shortname=”mexico”]