Vergeet Chichén Itzá, bezoek de Maya-stad in Uxmal

6 april 2018, door Manon (Hey Frits)
Vergeet Chichén Itzá, bezoek de Maya-stad in Uxmal

Een bezoek aan een oude Maya-stad mag natuurlijk niet ontbreken aan een rondreis in Mexico. Er is keuze genoeg, maar waar ga je heen? Ik vertel je waarom Uxmal fantastisch is.

Uxmal (spreek uit: Usjmal) ligt in de regio Yucatan, niet ver van de stad Merida. Ook het wereldwonder Chichén Itzá ligt in deze bekende regio, eigenlijk niet eens zo heel ver van Uxmal vandaan … een kilometer of 160 westelijker.

Mexico Maya tempel Uxmal

Hoe kom je er?

Je kunt vanuit Merida een dagexcursie naar Uxmal boeken. Dit kan bij verschillende lokale reisbureaus in de stad. Het is ook mogelijk om er met het openbaar vervoer of eigen auto heen te rijden, maar omdat wij weinig tijd hadden in en rondom Merida hebben wij voor een dagexcursie gekozen. We betalen voor een dag 550 MXN (23 euro) voor vervoer, gids en lunch, maar exclusief de entree van het park. Daarvoor betaal je ook nog 223 MXN (9,50 euro) Met een minibus ben je in 1,5 uur in Uxmal.

Mexico Maya tempel Uxmal

Geen Chichén Itzá

Je kunt een hoop Maya-tempels bezoeken in Mexico, maar wij besloten keuzes te maken. Het idee is natuurlijk ook een beetje: als je er eentje gezien hebt dan weet je het wel. Natuurlijk stond Chichén Itzá hoog op het lijstje, maar toen ik las en hoorde over deze plek kreeg ik steeds minder zin om het te bezoeken. Reden? Al die toeristen! Uiteraard behoor ik ook zelf tot deze groep, maar ik durf mezelf toch wel in een ander hokje te plaatsen dan de luidruchtige Amerikanen en onbeschofte Aziaten. Daar wil ik helemaal niet zijn! Dan maar geen bezoek aan een zogenaamd wereldwonder. Ik ging verder zoeken en vond complexen bij Palenque en Uxmal. Die eerste lag helaas te ver uit de route, dus werd het Uxmal.

Mexico Maya tempel Uxmal

Waar zijn alle toeristen?

Meteen toen we het park in liepen wist ik dat dit de beste keuze ever was geweest: waar waren de andere toeristen? Over het hele terrein liepen misschien 200 mensen, en omdat we hier op zondag waren bleken dit vooral Mexicanen te zijn die gratis naar binnen mogen. Wij hebben een fantastische gids die ons over het complex loodst en enthousiast vertelt over alles wat we zien. Heel fijn als een gids er zelf zin in heeft!

Het complex in Uxmal is heel goed bewaard gebleven en grotendeels intact, dus alle verhalen die onze gids vertelt kun je goed visualiseren. Wist je trouwens dat Maya-tempels vroeger allerlei mooie kleuren hadden?

Lees ook: Rondreis Yucatan Mexico in drie weken

Mexico Maya tempel Uxmal

Naar de top

En het allerbeste aan Uxmal? Je mag sommige van de tempels (nog) beklimmen! Van boven heb je een prachtig uitzicht over het hele complex en de omgeving. Het is een hele klim want het zijn hoge treden en het is best steil omhoog, maar eenmaal boven is dat het zeker waard. Als je hoogtevrees hebt moet je misschien niet te ver omhoog gaan, de tocht naar beneden is namelijk een uitdaging.

Meer info over Uxmal vind je op Yucatan Today.

Mexico Maya tempel UxmalMexico Maya tempel Uxmal Mexico Maya tempel Uxmal Mexico Maya tempel Uxmal