Nederland2 februari 2021, door Imara Milatz

In Bed met Bart: hoe houden we de seks leuk?

Nederland, 2 februari 2021, door Imara Milatz

In Bed met Bart: hoe houden we de seks leuk?

In het begin van de relatie, als de vlinders nog door onze buik fladderen, spatten de vonken ervan af. Op elke locatie (in huis), in de wildste standjes en meerdere malen op een dag maken we nummertjes. Helaas zakt naar verloop van tijd dit vurig verlangen (wat) in, want je kent inmiddels iedere centimeter van elkaar, je weet hoe de ander reageert op dingen en misschien hebben jullie wel een seks-routine. Dan is soms die zin in seks ver te zoeken. Of is dat zo?

Seksuologe Eveline Stallaart deelt daarom - wederom - wat handige tools om je seksleven goed te houden en de sex drought tegen te gaan. Read, learn & try, zullen we maar zeggen.

Praat! Do the talk

Praat! Do the talk

Klinkt makkelijk maar we weten allemaal (echt iedereen, je bent heus de enige niet) dat communicatie key is, maar we het toch een soort van ‘weigeren’. Zonde: niets is belangrijker. Zie het als de lucifer om uiteindelijk het vonkje te doen spatten – how to keep the fire burning, indeed. Ga het gesprek over jullie seksleven eens aan, met je partner. Het liefst aan tafel, zittend, zodat je elkaar ook echt kan aankijken. Waar je het dan over hebben gaat? Nou gewoon: wat hebben jullie vroeger over seks geleerd, hoe was je eerste keer en heb je dingen geleerd uit vorige ervaringen die je nu mee hebt genomen in je huidige relatie? (Her)ontdek wat seks voor jou en je partner betekent. Geef ook aan welke dingen je in bed als heel prettig ervaart of welke dingen misschien anders kunnen? Praat.

Toch moeilijk, the talk? Is oké, ook daar zijn ‘foefjes’ voor. Erotische kaartspellen: zo kan je op een minder serieuze manier (inclusief opdrachten voor hem en haar variërend van teder tot vurig) herontdekken wat seks voor jou en je partner betekend.

Check je koppie

Check je koppie

Even in jezelf terugkeren en een inner-reality-check doen. Vol in je hoofd van je werk? Probeer dan echt actief af te schakelen door activiteiten te doen die ontspannend voor je werken. Maak afspraken met je partner over schermgebruik in de avond. Op die manier kan je gericht aandacht voor elkaar hebben en maak je bewust contact. We zijn allemaal mensen, soms vergeten we gewoon dat het in de simpele dingen zit. Back tot basic. 

Zin in seks komt namelijk niet uit de lucht vallen. Zorg er dus voor dat je zoveel mogelijk in het moment bent en blijft. Focus je op je partner, kruip lekker in je lijf en geniet! Want hoe afgezaagd het misschien klinken mag, een vurige potje begint uiteindelijk allemaal bij jezelf. Dus check je state of mind en zoek naar ontspanning. Oké, zijn we nou op zoek naar ontspanning of spanning? Beide, natuurlijk. Maar voor spanning in bed, is er ontspanning in het koppie nodig.

Masturbeer

Masturbeer

Nog zo een inkoppertje, maar o zo fijn. Told you: het begint toch echt bij jezelf. Ga op zoek naar je eigen wensen en grenzen door te masturberen. Dat maakt je tot een betere bedpartner. Ga op onderzoek uit met je vingers of vibrator en kijk wat voor jou werkt om de opwinding te maximaliseren: porno/porna, een erotisch verhaal of misschien wel een erotische podcast? Op deze manier zet je jouw seksuele waakvlammetje aan, waardoor je makkelijker de zin kan grijpen als je partner bij je ‘aanklopt’.

Onze favoriete me-time speeltjes? Hier vind je ze

Voorspel is het halve werk

Voorspel is het halve werk

Voorspel is belangrijk, dat hoeven we misschien niet meer te vertellen. Toch is het iets wat in langere relaties vaak wordt ingekort of soms zelfs overgeslagen. Advies: doen dat voorspel. In alle vormen en manieren: door te doen vind je jouw/jullie favoriete spannende sessies. Want vergeet niet, voorspel kan al beginnen wanneer je al je kleren nog aanhebt, en soms zelfs wanneer je niet eens in dezelfde ruimte bent. Een knipoog, een bijzondere aanraking, een stoute sms, een intiem gesprek. Wees creatief.

Tip: geef elkaar een erotische massage. Dat is echt het beste begin van een spetterende avond. Weet je niet hoe? Geen paniek: we omschrijven hier precies hoe en wat. 

En als je dan toch bezig bent: hier shop je de lekkerste erotische massage-olie.

 

Moeite doen (écht moeite doen)

Moeite doen (écht moeite doen)

Als – meer dan belangrijke – afsluiter nog één die makkelijker klinkt dan gedaan. Doe moeite voor elkaar: iets wat we in het begin van de relatie vaak deden en wat het vuurtje vaak deed oplaaien, maar waar we later een beetje in… verslonzen. Nee, niet de hele dag in je joggingpak en laat die warme Mickey Mouse pyjama maar even in de kast. Pak eens uit met mooie lingerie, een négligée, om in te slapen en kleed je zo dat je jezelf sexy voelt. Doe ook op andere fronten moeite en zal je zien wat voor een effect dat heeft.

Vergeet bij dit alles nóóit dat seks geen prestatie is, maar iets wat niet perfect hoeft te zijn, soms onhandig kan zijn, of vies, en iets waar je ook lekker bij mag lachen en vooral van mag genieten.

Over ‘moeite doen’ gesproken: misschien is de sleur er wel ingeslopen? Dat is echt (maar echt) zo gek niet. Klinkt misschien gek maar probeer eens echt (maar echt!) uit je comfortzone te kruipen en verras je partner (en stiekem ook jezelf – je wist misschien niet dat je het in je had) met iets spannends zoals een lingerie-setje dat werkelijk niets aan de verbeelding overlaat, maar waar je je sexy in voelt. Of, wie weet, bestel je stiekem een bondageset. Dat kan al met een spannende blinddoek of shop een starterskit. Alleen de voorpret samen kan al genoeg zijn voor een verrassend spannende avond samen…