12 december 2018, door Maartje

Het perfecte kerstmaal: de kant en klare kalkoen van Frank’s Smoke House (maar echt)

12 december 2018, door Maartje

Het perfecte kerstmaal: de kant en klare kalkoen van Frank’s Smoke House (maar echt)

Maar daar ging het hier niet om. Nee, het gaat om de kant-en-klare (nogmaals: kant en klaar! KANT EN KLAAR) kerstkalkoen (voor de kerst!) die Frank van Frank's Smoke House himself prepared voor de Amsterdamse kerstluitjes die de deur met kerst zo nodig niet uithoeven. Wat je wel van plan om de hort op te gaan? Cancel je plannen en bestellen die kip! Kalkoen dus. Heus. Maar echt.

Kant en klare kalkoen van Frank's Smoke House

Kant en klare kalkoen van Frank's Smoke House

Dat ging zo: we zijn met kerst in New York (yay) en dus niet thuis om met de familie uitgebreid aan de kerstdis te zitten. Niet erg, helemaal niet erg. Al helemaal niet omdat we bedacht hadden dat we die kerstdis plus het bijbehorende spektakel gewoon naar voren konden trekken, hop, zonder pardon naar de eerste dag van december. Zo geschiedde. Kerstboom opgetuigd, Mariah op repeat, de tafel uitgetrokken en voluit gedekt voor de hele familie. And then we wait. Niet op het pingetje van de oven maar op de deurbel. Jawel. Want dé must have kerstdis van 2018 past perfect in het plaatje en hoe er hier in huis standaard gekookt wordt: niet. Waarom zouden we als anderen dat veel (maar echt veel) beter kunnen? Tafel klaar, wijn klaar, wij klaar en de deurbel kwam stipt op tijd.

Ons genot kwam in een doosje. Een doosje?, zo moet de bezorger ons hebben horen denken. Dat hadden we eigenlijk met wat meer toeters en bellen verwacht, niet in een verhuis-stijl doosje…

De reden daarvoor werd bij het openmaken supersnel duidelijk: onze kalkoen zat namelijk ontzettend goed warmhoudend verpakt. Maar echt heel goed: onze gasten zijn steevast namelijk stukken minder stipt dan Frank. Dus toch de oven voor de zekerheid maar aangezet en de kalkoen in zijn doosje gelaten. Voor niets: toen we een kleine 2 uur (jawel) later de doos open maakten kwam de stoom er nog steeds vanaf. Dat is nu eens een vooruitziende blik van Frank. Al was dat niet het meest opvallende dat naar boven kwam: die geur! Als we al geen honger hadden (ergo de twee uur vertraging), dan kregen we het nu wel. Een aantal heerlijk zachte terrines van vlees en groente stilden de eerste trek en vervolgens was daar dé dis: de aller-sappigste gevulde kerstkalkoen die je ooit geproefd hebt.

De oe’s en de aah’s waren niet van de lucht. Van ons, kritische eters, en van een aantal jonge tafelaars die je heus niet zomaar alles voor mag schotelen. Hun review: nog nooit zoiets lekkers gegeten. I kid you not. Onze review: het is bijna ongelooflijk hoe sappig en mals de kalkoen is. Nergens droog, nergens. Knap. Dat was geen van ons ooit gelukt (er zaten ook wat echte kook-types in het gezelschap).

Dé must have kerstdis van 2018 past perfect in het plaatje en hoe er hier in huis standaard gekookt wordt: niet. Waarom zouden we als anderen dat veel (maar echt veel) beter kunnen? Tafel klaar, wijn klaar, wij klaar en de deurbel kwam stipt op tijd.

 

De knaller was de semi-zoete goddelijke vulling van salie, gedroogde appels, kastanjes, bonen, groente en kruiden. We dromen er nog van.

Er is een kalkoen van 3 kilo waar je met 4 hele grote en 8 kleine eters van eet en er is er een van 5 kilo waar je je met 9 tot 14 luitjes te goed aan doet (wij hadden die van 5 kilo en aten daar met 10 man precies goed van – ook de jonkies zijn grote eters hier). Bestellen is aan te raden maar ga je naar Frank om hem zelf af te halen, bereid je dan goed voor: de gerookt zalm van Frank is evengoed de lekkerste die je ooit gaat proeven, en ook de rest wil je in je mand gooien. Sterke. Bestellen doe je hier: Frank’s Smoke House Kerstkalkoen

Belangrijke laatste noot: mocht je nu denken… Jeetje… Best duur. Nee! Niet mee eens. Dit is met zoveel liefde gemaakt en zo lekker, dat is elke euro waard. Plus: je hebt naast wat aardappelpuree (kost niks), wat salade (mocht je willen – rode bieten zijn er heerlijk bij) en wat stokbrood vooraf (breekt de bank ook niet van) helemaal NIKS meer nodig. Deel dat bedrag dan maar door het aantal mensen dat aanschuift. Precies. Valt reuze mee. Mocht je achteraf toch spijt hebben, dan kom ik volgend jaar voor je koken, beloofd. Neem ik Frank mee.