Frankrijk, Cote d’Azur3 september 2017, door Maartje

Les Docks Marseille

Frankrijk, Cote d’Azur, 3 september 2017, door Maartje

Les Docks Marseille

Wie vijftien jaar geleden in het Franse Marseille kwam, trof een groezelige, vieze stad aan waar je als vrouw ’s nachts liever niet alleen liep. Maar jongens, wat is het buitenbeentje van de Cote D’Azur opgeknapt! Juist op de meest aftandse plekken staat nu flitsende nieuwbouw die verkocht is aan yuppen en de vervallen pakhuizen aan de ooit zo ongure haven zijn compleet gepimpt en onder de naam Les Docks Marseille voorzien van de meest trendy kledingwinkels, kappers, sieradenboutiques en horeca. Zo huist daar Grand Playground, een prachtige zaak waar tijdelijk werk van jonge designers wordt aangeboden.

Barts-Boekje-albertine marseille

Het nieuwe restaurant Albertine is een must voor foodies die Marseille bezoeken en voor wie dat even too mucho is (het restaurant is best wat aan de prijs) doet een burgertje bij Big Ferdinand, een burgerbegrip in heel Frankrijk. Je kunt aanhaken in de bistro of beter nog: in de Marché, een soort foodhal-esk geheel. O, of het Picknick Café (moet je doen!) en later op de dag bij het Aziatisch georiënteerde Panaria, misschien wel onze favoriet (foto hieronder rechts)

Barts-Boekje-panasia les docks

Mocht je met het hele gezin zijn, dan is vooral het bio-voer van Franse kwaliteit bij Be-O of bistrot Bieh een aanrader. Bij die laatste eet je eenperfecta, sappige burger die zelfs een verwende blogger erg blij maakt. Overigens krijgt ook de rest van een stad in delen een facelift: zo is het buitengebied rond het Mucem-museum nu net aan de beurt geweest, een wijk waar nu smaakvol oude bebouwing met strakke nieuwe architectuur gecombineerd wordt.

Meer Marseille lees je hier: Barts Boekje x Marseille

Barts-Boekje-les docks marseille

En ook de zuidkant van de oude, pittoreske haven wordt zwaar op de schop genomen. Dus naast de vaste prik van een geroosterd vers visje met een goede fles wijn aan het water en een bezoek aan een van de beroemde zeepwinkeltjes heeft Marseille nu veel meer te bieden: de Zuid-Franse havenstad is duidelijk bezig aan een inhaalrace om in elk geval met haar chique zussen Nice en Cannes te kunnen concurreren. Mark our words. Les Docks