20 juni 2018, door Maartje

Little Escape sleepover in het groen: Stayokay Dordrecht

20 juni 2018, door Maartje

Little Escape sleepover in het groen: Stayokay Dordrecht

Mocht je nou nog steeds denken dat een verblijf in een hostel niks voor jou is, dan zou je eigenlijk 1) deze site nog eens even goed door moeten spitten en 2) je eens in de Stayokay groep moeten verdiepen: de Nederlandse hostelketen (family of hostels zeggen ze zelf) heeft namelijk door heel Nederland een aantal heuse 'little escapes' gerealiseerd. Logeren op onverwachte plekken voor onverwachte prijzen. Amsterdam Oost, Terschelling, hartje Den Haag en er is een Stayokay in een 13e eeuws kasteel in het Zeeuwse Domburg. Of Stayokay Dordrecht: een sleepover midden in het groen aan de rand van de beeldschone Biesbosch. Het hostel werd onlangs compleet gerenoveerd - met verve! Het resultaat is een plaatje, bijna net zo mooi als de omgeving (bijna want can't beat nature).

Stayokay Dordrecht

Stayokay Dordrecht

First things first. De Biesbosch is, naast de Veluwe, wat mij betreft het mooiste (en grootste) natuurgebied van ons land. Al gaat mijn hart vooral uit naar De Biesbosch want water. Overal water. En dus bootjes (kleine zijweg: vroeger, minstens 15 jaar geleden, had de huidige echtgenoot wat goed te maken. Behoorlijk wat goed te maken. Dat deed-ie uiteindelijk (met hulp van zijn toenmalige schoonzus moet gezegd) door een picknickmand te pakken, een fluisterbootje in De Biesbosch te huren en mij op een stil eilandje ‘het hof’ te maken – sweet memories). En nu waren we er weer, met mini 1 (mopshond Willem) en mini 2 (baby Vito). Met z’n allen in een hostel inderdaad.

Dat was dikke pret want als laagdrempelig logeren is – wanneer we met het hele spul zijn – eigenlijk wel zo lekker. Wat heet: een verademing. No fuzz, wél enorm schone en ruime kamers met een goed bed, een nog betere douche en gewoon, een eigen toilet. Plus alvast een leesboek op het nachtkastje, mocht je die van jou vergeten zijn.

"

15 jaar geleden had de huidige echtgenoot wat goed te maken. Behoorlijk wat goed te maken. Dat deed-ie uiteindelijk (met hulp van zijn toenmalige schoonzus moet gezegd) door een picknickmand te pakken, een bootje in de Biesbosch te huren en mij op een stil eilandje ‘het hof’ te maken – sweet memories

"

Al gaat het bij StayOkay Dordrecht (al zou het eigenlijk StayOkay Biesbosch moeten heten; zó in het groen zit je) vooral om de plek. Daar heeft het adres goed gebruik van gemaakt: de grote halfronde gezamenlijke ruimte op de begane grond is licht en precies goed leeg (hallo ruimte) en loopt over in een fantastisch terras. Vol in de zon, uitzicht op het water. Links is een speeltuin voor het kleine grut, achterin een tafeltennistafel voor wie niet stil kan zitten en daarvoor overdekte picknicktafels met ouderwetse glazen lampionnetjes aan het dak voor de lange, o zo gezellige borreluren.

Al is het unique selling point van Stayokay Biesbosch (fuck it, ik noem ‘m gewoon zo) de twee unieke zogenoemde Wikkelhouses. Dat zijn twee ruim opgezette en opvallend aantrekkelijk ingerichte duurzame huisjes gemaakt van karton (!) midden in het groen op zeer acceptabele afstand (lees: rust en ruimte) van elkaar. Dat dikke duurzame karton oogt overigens als hout maar dat is het dus niet. WiFi en een TV is er niet (binnen in het hostel overigens wel, heel rap WiFi zelfs) en warm stromend water alleen in de douche (waar we het willen dus). Terug naar de natuur, op de beste manier mogelijk.

Achter elk van de twee Wikkelhouses kwam een kleine ingerichte veranda met barbecue. Hier kun je de vissen uit het water zien springen, mits je goed kijkt. ‘s Ochtends word je gewekt door de vogels en een boterham met pindakaas smeren kan, maar je kunt ook aanhaken bij het ontbijt. Een aanrader: het ontbijtbuffet is enorm en heeft alles voor een goed, uitgebreid ontbijt. Geen gepocheerde eieren, wel verschillende soorten kaas- en vleesbeleg, al het zoets dat je wil, yoghurt, vers fruit, verschillende soorten brood en meer van dat.

"

Het leukste van Dordrecht lees je HIER

"
"

Al is het het unique selling point van Stayokay Biesbosch (fuck it, ik noem ‘m gewoon zo) de twee unieke zogenoemde Wikkelhouses.

"

Dat niet alleen: ook ‘s avonds mag je gerust aanschuiven bij Stayokay Dordrecht. We vielen met onze neus in de boter aangezien het hostel saté-avond vierde. Voor 7,50 een vol bord en ook nog eens echt lekker. In je kloffie, bord voor je neus en daarna weer snel met een goed boek je Wikkelhouse in. Of je 2- of 4 persoonskamer met eigen sanitair in het hoofdgebouw dus. Wat wil een mens nog meer…

Weet ik: als je incheckt dan kun je kiezen om ook nog een tweepersoonskano te huren om daarmee De Biesbosch te gaan ontdekken, en je kunt fietsen huren.

Stayokay De Biesbosch zei ik, maar Stayokay Dordrecht is en blijft Stayokay Dordrecht en binnen 15 minuten sta je met de auto, een dik half uur op de fiets, in het prachtige oude centrum van de Zuid-Hollandse stad (godsie wat is Dordrecht toch mooi, dat vergeet ik steeds) onder de rook van Rotterdam.

Bovendien wordt Dordrecht sowieso leuker en leuker, zeker ook op horeca-gebied (daarover snel meer want natúúrlijk gingen we weer eens op verkenning).

Kortom: een aanrader. Voor rust en ruimte alleen of met zijn tweetjes in een van de Wikkelhouses (daar kun je met vier personen in, bijvoorbeeld 2 volwassenen en 2 kids in het stapelbed – alle bedden overigens altijd opgemaakt), of met de hele crew in een van de nieuwe, comfortabele hostelkamers. Wakker worden in het groen, ontbijtje inclusief boeken, fietsje huren, beetje kanoën, en mocht je willen, dan draait de ontzettend vriendelijke staf ook nog een wasje voor je. En dat al vanaf een paar tientjes per persoon. Spekkoper, we zeiden het al.

Stayokay Dordecht