9 juni 2020, door Maartje

Los Little Escapos: Hola Valencia!

9 juni 2020, door Maartje

Los Little Escapos: Hola Valencia!

Bovendien is het een van de steden uitgebreid beschreven in het nieuwste boek van Barts Boekje: Los Little Escapos. Ruim 208 adressen voor elk weekend van het jaar in Spanje. Vamos! Hier alvast een voorproefje, de rest lees je in het boek (en die bestel je bijvoorbeeld hier)

CONVENT CARMEN Valencia

CONVENT CARMEN Valencia

Kijk, hier zaten we op te wachten: een fijn en groot dakterras in Valencia met uitzicht op de Turiatuinen. Hola! Palau Alameda is verdeeld over drie knappe ruimtes. Allereerst de belangrijkste: Àtic, het hoofdrestaurant met daaraan vast een panoramische bar met eerder genoemd uitzicht. La Sala is nummer twee, een grote ruimte voor evenementen, daar kom je als daggast eigenlijk niet (maar je kunt wel naar binnen spieken). En tot slot is er Azza, een New York-stijl jaren 1950 themaclub voor de beste muziek, eersteklas cocktails, dito eten en een danspasje op zijn tijd. Het geheel bevindt zich in een oud klooster uit 1609. De hele boel werd jarenlang verbouwd en voor de opening begin 2019 gedoopt tot Convent Carmen, een cultureel adres waar, naast Palau Alameda, ook plaats is voor concerten, conferenties, tentoonstellingen en debatten. Maar er is meer! Namelijk een 2000 m² grote buitentuin waar een moderne en o zo leuke streetfoodmarkt kwam, Mercado de San Valero, op een steenworp van Russafa.

"

Valencia met kids? Wat we noemen stedentripgoals! Zo doe je dat: Valencia met kids

"

LLISA NEGRA Valencia

LLISA NEGRA Valencia

Valencia kent niet één maar twee grote rockster-chefs: ten eerste Ricard Camarena, elders ook al genoemd, en Quique Dacosta, een chef die maar liefst drie Michelinsterren op zijn naam heeft staan (Camarena heeft er twee). Dacosta opende begin 2019 zijn vierde restaurant in de stad, Llisa Negra, een zaak in de centrale, commerciële straat Pascual y Genís. Het werd een licht en zacht restaurant waar, zoals bij elk van zijn zaken, maximaal zestig gasten terechtkunnen voor zijn opmerkelijke, op het eerste gezicht eenvoudige creaties. Op het eerste gezicht, want wie Dacosta en co aan het werk heeft gezien, praat wel anders: de chefs maken er als het even kan vanuit de open keuken een hele show van. Probeer sowieso de goddelijke quisquillas (een soort kruising tussen een kreeft en een garnaal), een van de signature dishes. Net als de aardappelpuree van het huis en de gekonfijte paprika. Een ander vast trucje van de chef is zijn gezouten vis. Het interieur moest een vertaling worden van de keuken: natuurlijk en praktisch. Alsof je je op de Middellandse Zee bevindt. Gelukt.

CARO HOTEL Valencia

CARO HOTEL Valencia

Historisch en majestueus – dat vat het grandioze voormalige paleis van de Marqués de Caro in het centrum van Valencia wel voor een groot deel samen. Het interieur van het hotel bevat delen van de oude stadsmuren wat het chique hotel precies die coolfactor à la een elegante filmset geeft die het kan gebruiken. Interieur? Ja, de rest van het hotel werd om de stenen bogen van de stadsmuren heen gebouwd. Bijzonder. Daar werd een strak zwart-wit designinterieur bij uitgezocht, met af en toe en meubelstuk in een knalkleur – iets waar ik normaal best een aversie tegen heb maar hier werkt het contrast wonderwel. Iedere kamer is anders, wat irritant is want het gras bij de buren is immers altijd groener. Maar ach, sowieso ben je wellicht niet al te veel binnen de muren van het hotel aangezien de mooie Túriatuinen zich op slechts een paar honderd meter van de voordeur van Caro bevinden, en ook het moderne El Mercat Central, een van de grootste markten van Europa, en het Plaza del Ayuntamiento zijn om de hoek. Of duik het hotelrestaurant in, het met een Michelinster bekroonde restaurant Sucede waar chef-kok Miguel Ángel, voormalig El Bulli, kookt.

"

Meer Valencia? Ja hoor! Barts Boekje x Valencia (al hebben we voor Los Little Escapos nog een paar puike adressen achter de hand gehouden!)

"

FEDERAL CAFÉ Valencia

FEDERAL CAFÉ Valencia

Oke, oke, nog eentje dan. Maar dan moet je echt het boek gaan kopen hoor. Komt ie: het Federal Café zou je zomaar kunnen kennen uit Madrid of Barcelona. Terecht, want het is een fijn adres in het Spaanse. En tegenwoordig zijn ze ook in Valencia vertegenwoordigd (olé!). Het Federal Café is ook hier een van de beste adressen voor (vooral) het ontbijt of een lichte lunch: de verschillende shakshuka-gerechten zijn verrukkelijk. Verder van die ontbijtjes die je inmiddels kunt dromen, en toch nog steeds wil. Toast avocado? Açai bowl? Iemand? Probeer als het even kan een plekje in het open raam te scoren, daar zit je het leukst. Al maakt het allemaal niet zoveel uit: overal in de lichte zaak is het fijn. Uiteraard zit het Federal Café centraal in de stad, te midden van eigenlijk alles (maar niet in de door ons geliefde wijk Russafa overigens, so you know). Slechts een paar meter verderop in de wijk Xúquer zit ook Bastard Coffee & Kitchen standaard iedere ochtend vol.