Nederland17 september 2020, door Nina van Hilst

Restaurants door heel Nederland met een eigen moestuin

Nederland, 17 september 2020, door Nina van Hilst

Restaurants door heel Nederland met een eigen moestuin

Eigenlijk dromen we van een eigen huisje met een grote tuin waar plek genoeg is om zelf groenten, kruiden en ander eetbaars te verbouwen. Liefst nog wat kippetjes en wat geitjes erbij. Tot die tijd daar is (en daarna ook nog) strijken we maar wat graag neer bij restaurants met een eigen moestuin. Heerlijk slow, vers en gezond. En het mooie is, dit soort plekken vind je gewoon door heel Nederland. Waar? Dat lees je hier.

Villa Augustus, Dordrecht - Zuid Holland

Villa Augustus, Dordrecht - Zuid Holland

Om maar meteen met een van de meest markante te beginnen. Villa Augustus is een hotel, restaurant, markt en (moes)tuin gevestigd in en om een oude watertoren. Het gebouw is bijzonder, de tuin is een droom en er zijn zelfs kassen. In het restaurant werken ze met producten uit de tuin en anders het liefst lokaal maar soms ook elders uit Europa. Biologisch of op en andere manier goed geproduceerde ingrediënten. En dat resulteert in een kleine, verrassende kaart die elke paar maanden weer wat wisselt. Villa Augustus is beslist een plek om voor naar Dordrecht te rijden.

Tuinkamer Priona, Schuinesloot - Overijssel

Tuinkamer Priona, Schuinesloot - Overijssel

In de Priona Tuinen – in 1970 ontworpen door twee kunstenaars – ligt Zomerrestaurant De Tuinkamer. Waar chef Alwin Leemhuis (eerder Michelin-chef van Librije’s Zusje) in de weekenden gerechten kookt onder andere met bloemen, planten en kruiden uit de Tuinen. Je kunt aanschuiven voor een lunch of een diner met een 4-, 5- of 6-gangen menu. Gelukkig nemen de mensen achter de Tuinkamer het ruim met de term zomerrestaurant. Tot en met de kerstdagen zijn ze geopend om dan even in een winterslaap te duiken tot het weer lente wordt.

De Kas, Amsterdam - Noord Holland

De Kas, Amsterdam - Noord Holland

Ook midden in de grote steden zijn er restaurants in het groen te vinden. We trappen af met De Kas. In het mooie Park Frankendael zit De Kas gevestigd in een… kas. Juist ja. Om het restaurant ligt een prachtige moestuin waar planten en kruiden vandaan komen die s’ochtends worden geoogst en s’avonds op je bord liggen. Omdat niet alle ingrediënten van deze stadstuin kan komen, ligt een ander deel van de moestuin van dit restaurant in de Beemster. Met al dat groen ligt de focus bij De Kas dan ook op groenten gerechten en duurzaamheid. Just the way we like it.

De Veldkeuken, Bunnik - Utrecht

De Veldkeuken, Bunnik - Utrecht

Op landgoed Amelisweerd vind je natuur om rond te dwalen. Een landhuis wat te bezoeken is als museum. Tuinderij Amelis’Hof met een prachtige 18-eeuwse moestuin en een groentewinkeltje. En restaurant de Veldkeuken. Waar je van een biologische ontbijt, lunch en diner kunt genieten. Waar mogelijk komen de ingrediënten van het landgoed en anders van goede afkomst elders. Mocht je gaan, neem dan meteen je boodschappentas mee voor lekkers uit de bakkerij en streekwinkeltje. Dan kun je thuis nog wat nagenieten van deze heerlijke plek.

Ben je al toe aan een eigen moestuin? Maar heb je linker groene vingers? Bart’s Moeder geeft in deel 1 en deel 2 de beste tuinier-tips. Op naar die eigen mini-moestuin.

Bij de Tuinman, Hilversum - Noord Holland

Bij de Tuinman, Hilversum - Noord Holland

Op landgoed de Hoorneboeg bij Hilversum ligt restaurant Bij de Tuinman. Al in 1881 werd bij de tuinmanswoning op het landgoed een prachtige moestuin aangelegd. Soms werd de tuin wat vergeten. Inmiddels wordt hij weer volop gezaaid en geoogst. En met het lekkers van het eigen land worden Bij de Tuinman groente-gerechten geserveerd. Vega of vegan. En allemaal vers van het land, natuurlijk verbouwd en met volop rust. Zo zou eten altijd mogen zijn.

Greens, Den Haag - Zuid Holland

Greens, Den Haag - Zuid Holland

Er zijn moestuinen, biologische moestuinen en – als je dan nog een stapje verder gaat – biodynamische moestuinen. Bij de laatste wordt het land bewerkt met een samenhang van bodem, planten, dieren en zelfs de kosmos. Wat je bij welke maanstand plant is dus van invloed op het succes van je moestuin. Bij restaurant Greens in Den Haag koken ze zo veel mogelijk met groenten uit de eigen biodynamische moestuin. Naast de moestuin heeft Greens ook nog een mooie bloementuin en werken mensen met afstand tot de arbeidsmarkt in de zorgtuin. Met al deze liefde voor groenten, planten en mensen, is het natuurlijk heerlijke tafelen.

De Orangerie Mattemburg, Hoogerheide - Noord Brabant

De Orangerie Mattemburg, Hoogerheide - Noord Brabant

Het Brabantse land, een landgoed en een pracht van een (moes)tuin. Dat het ook een beetje een voor-je-ouders-gehalte heeft, nemen we op de koop toe. De Orangerie (dat is toch iets voor je ouders) op het prachtige landgoed Mattemburgh verbouwden de oude plantenkas om tot restaurant. Mét uitzicht op de ommuurde binnentuin. Het eigen landgoed werd omgetoverd tot Het Eetbare Landgoed. Waar vergeten groenten, fruit, kruiden en exoten groot groeien om daarna op je bord te verschijnen. Hoe ze in 1800 van het landgoed aten, zo kunnen we dat nu weer komen doen.