Travelhack: de deelauto. Een gedoe? Echt niet! In 3 stappen scheur je al rond in een MyWheels bolide
Daar is-ie weer: MyWheels! Komt het je bekend voor? Dat kan, we schreven er al eerder over in het luxe-vakantiehuizen-artikel, in het kakelverse-campings-artikel en in de nieuwsbrief (wekelijks sturen we een lekker briefje uit met allemaal leuke (meestal actuele) need to knows, inschrijven? Dat doe je hier). Nu nog een keer MyWheels, omdat er nog steeds mensen zijn die het concept nog niet kennen (ja, echt) of denken dat autodelen spannend, lastig, moeilijk of wat dan ook is (is niet zo!) en vooral gewoon omdat we fan zijn van MyWheels. Waarom? Dat lees je hieronder, net als hoe dat autodelen precies in z'n werk gaat. Lees maar mee.
We knallen ‘m er meteen in: de ‘wiewatwaarhoe’, voor iedereen die nieuwschierig is naar autodelen, maar nog terughoudend is voor het – en dat rijmt – ‘gedoe’ (wat dus helemaal geen gedoe is!). We leggen het je het graag haarfijn en in 4 easy stappen uit.
- Wie? Jij. Wat? Je downloadt de MyWheels app en maakt een gratis account aan (alleen even je rijbewijs bij de hand houden), je hoeft geen abonnement af te sluiten.
- Waar? Maakt niet uit. De app lokaliseert namelijk je locatie, zoekt de dichtstbijzijnde auto en vertelt je zelfs hoe je moet lopen om er te komen. Op naar de auto!
- Hoe? De auto gaat open door middel van een swipe op je telefoon. De sleutel ligt in het dashboardkastje en je bent meteen ready to go. Staat de auto aan een paal op te laden, dan lees je in de app hoe en wat te doen.
- Hoe lang? Dat bepaal je zelf. Je reserveert de wagen voor zolang jij ‘m nodig hebt.
Is je auto voor meer dan 80% vol als je hem weer terug brengt, dan parkeer je hem gewoon ergens in de zone waar je hem opgehaald hebt en sluit je de app weer af met another swipe. Oh en benzineauto’s hoef je ook maar met 1/4 tank terug te zetten. We vinden het stiekem juist ook een pre dat beide beschikbaar zijn. Zo kun je even rustig wennen, zonder gelijk ook nog elektrisch te rijden en met een gerust hart naar Alblasserdam of Schubbekutteveen (wherever MyWheels will bring you) te rijden als je dat spannend vindt.
Doordat er momenteel in Nederland al 2.400 MyWheels bolides rondrijden, is er altijd een auto bij jou in de buurt. De helft van de auto’s is elektrisch en er is een ruim aanbod aan verschillende type auto’s: van kleine stadsauto’s tot luxe SUV’s. Wat? Sports Utility Vehicles (moesten we even googlen), dat zijn de grotere auto’s die vaak over een vierwielaandrijving beschikken. Weten we dat ook weer.
Waarom je een auto zou delen? Nou, hierom. Stel je voor: van 9 miljoen auto’s naar 1 miljoen in 2030. Dan zouden er minder files zijn, is er meer ruimte op straat, meer ruimte voor groen en is er minder CO2 uitstoot. Klinkt goed, toch? Het is de missie van MyWheels. Door steeds meer deelauto’s aan te bieden, worden er meer auto’s gedeeld en hoeven we er minder te bezitten. Tel die ‘winsten’ maar eens bij elkaar op. Toch zien veel mensen nog beren in plaats van (MyWheels) auto’s op de weg, terwijl zo’n deelauto eigenlijk veel meer voordelen heeft dan het bezitten van een eigen auto. Door gebruik te maken van een deelauto hoef je je namelijk nooit meer zorgen te maken over onderhoud en de bijkomende kosten, autoverzekeringen, wegenbelasting en die eeuwige parkeerstruggles (parkeervergunningen, geen plek, iedere stedeling knows). Om nog maar te zwijgen over de positieve impact op het milieu die je hebt door gebruik te maken van een deelauto in plaats van een eigen bak. Door te sharen zorg je voor 175-265 (!) kg minder CO2-uitstoot per jaar. Sharing is caring dus.
Wat verder nog handig is om te weten, is dat de tarieven van het autodelen inclusief verbruik (benzine of elektrisch), onderhoud en verzekering zijn. Er ligt een tankpas in elke benzineauto en de elektrische variant werkt met een laadsleutel. Je eigen risico wordt automatisch verlaagd, alles is verzekerd en je hoeft geen borg te betalen. Eigenlijk helemaal niet spannend dus en stukken makkelijker dan traditionele autoverhuur, maar vooral minder kleine lettertjes. Ook is er voor elke auto een ‘beheerder’ die een oogje in het zeil houdt. Deze beheerders zijn loyale MyWheels gebruikers die een van de auto’s hebben geadopteerd, zoals ze het bij MyWheels noemen. Hierdoor is er altijd een aanspreekpunt in de buurt van waar je woont, mocht er iets zijn. Die auto-adoptie-ouders zorgen er ook voor dat de auto’s zo schoon en schadevrij mogelijk blijven. Toch fijn. Je betaalt voor de uren/dagen (of zelfs weken) en het aantal kilometers dat je rijdt.
Met een auto van MyWheels de grens over kan ook, zolang het binnen Europa is. Hallo roadtrip door Zuid-Frankrijk en weekendjes weg (Antwerpen of Gent bijvoorbeeld). Bijkomend voordeel: je krijgt standaard 25% korting op meerdaagse ritten. Scheuren maar!