14 oktober 2019, door Maartje

Niet alleen een plek om over te stappen: Harlingen

14 oktober 2019, door Maartje

Niet alleen een plek om over te stappen: Harlingen

Hebben we weekend, zomer-, herfst-, of paasvakantie (bestaat dat laatste eigenlijk nog), dan willen we best wel heel erg graag de boot naar een van onze eigen Nederlandse eilanden pakken. Texel, Terschelling, Vlieland... You name it, we love it. Maar vergis je niet: de plaats waar je op die boot stapt (voor Terschelling en Vlieland tenminste) is minstens zo leuk! Harlingen. Blijf even plakken en je zult het beamen. Het leukste van Harlingen, you are welcome.

Shortstay De Bank Harlingen

Shortstay De Bank Harlingen

Harlingen, de haven naar Vlieland en Terschelling, kent een aantal echte logeerparels zijn. Blijf je slapen, kies dan voor de smaakvolle de short stay appartementen van De Bank, gevestigd in een historisch gebouw aan de Noorderhaven in Harlingen. Er zijn luxe appartementen voor een nachtje of, de titel zegt het al, voor wat langer. Hier niks geen kleine hotelkamerpostzegel maar een ruim appartement, groter dan ons eigen huis, met de service van een hotel. Perfect voor wie met kleine kids reist overigens.

Koks & Keukenmeiden + Binnen & Buiten

Koks & Keukenmeiden + Binnen & Buiten

Deze twee winkels van dezelfde eigenaresse zijn een reden op zich om even in Harlingen te blijven plakken. Niks dan moois voor in huis (what gave it away) in de stijl van Merci in Parijs (niet gelogen), vooral wat betreft het aanbod. Het verschil is wel dat het er, vooral Koks & Keukenmeiden, absoluut rammetje vol staat met leuks. Je wil het allemaal. Hier uiteraard vooral spul voor in de keuken en aan de eettafel. Binnen & Buiten meer voor in huis: o.a. prachtige (betaalbare!), gekleurde boeketten van gedroogde bloemen.

Pizzeria Pingjum

Pizzeria Pingjum

Oke, niet in Harlingen maar een half uur verderop in het Friese Pingjum (ja, zo heet het daar echt) zit Pizzeria Pingjum, een Hollands begrip tegenwoordig dat al in verschillende foodie magazines een podium kreeg. Zijn we het 100% mee eens: Pizzeria Pingjum serveert een dijk van een pizza. Het allerleukste aan de pizzeria is dat ze Italiaanse tradities combineren met lokale producten uit Friesland. Ha! Verse vis uit de Noordzee, schelpen van ‘t Wad, biologische groenten en zuivel én vlees van eigen slacht, allemaal op de welbekende Italiaanse deegbodem. Als dat geen klasse is. Favoriet is de salade burrata met oertomaten en basilicum – zo goed! En op het gebied van pizza’s komen we terug voor de SICILIANA met tomaat, mozzarella, ansjovis, kappertjes en olijven, en voor de FREDERICA (tomaat, mozzarella, spek, artisjok en ui). O, en mogen we dan als dessert de PESCE (tomaat, mozzarella, verse vis, citroen, knoflook en peterselie).

Eetcafe Nooitgedagt

Eetcafe Nooitgedagt

Midden in Harlingen, waar volop leuke zaakjes zitten, mogen we toch vooral Eetcafe Nooitgedagt tippen. Vooral om dat het eetcafé van het kaliber ‘no fuss’ is, maar wel in een tof jasje. Opvallender nog vonden we de kwaliteit van het eten (lekker!) en de superattente bediening. 10 punten! Wat ook geldt voor  de sfeer en de muziek in het historisch pand in Harlingen. Ons enthousiasme zit ‘m ook in het feit dat we met een aantal kids waren die meer dan goed vermaakt werden en hun lol op konden in de mooie speelhoek. Aanrader voor iedereen dus.