11 december 2019, door Barts Boekje

Aan boord bij de Norwegian Encore Cruise: varend in luxe

11 december 2019, door Barts Boekje

Aan boord bij de Norwegian Encore Cruise: varend in luxe

Met enige zekerheid zouden we het volgende kunnen stellen: wij van Bart's Boekje houden niet van backpacken. Te veel gedoe, te veel gesjouw, te weinig luxe. Nee, nee en nog eens nee. Wel houden we van reizen, finca's, boutique hotels, en vooruit, een beetje baden in weelde en pracht. Want hee, ook wij leven maar een keer. Precies om die redenen waren we al lange tijd nieuwsgierig naar het fenomeen 'cruisen'. Net als bij backpacken doe je tijdens een cruise meerdere bestemmingen aan. Iets wat we graag doen. Het grote verschil zit 'm echter in je hut: waar al backpackend je omgeving continu verandert, blijft die op een boot hetzelfde. Vooruit, je omgeving verandert, maar je bed blijft hetzelfde. Je hebben en houwen reist met je mee, zonder dat jíj daar iets voor hoeft te doen. En hoe leuk ook dat een kamer op een boot – ahum, bedoelen natuurlijk 'schip' – hut heet. Klinkt toch allemaal net een tikkie leuker dan 'back-pack'. Ja hè. Dan begrijp je vast ook dat toen wij een uitnodiging kregen voor het gloednieuwe cruise schip van Norwegian Cruise Line, de Norwegian Encore, wij hartstikke enthousiast aan boord stapten.

Norwegian Encore

Norwegian Encore

Over die Norwegian Encore. Als wij zeggen gloednieuw dan bedoelen we ook echt gloednieuw. Eind oktober rolde dit schip van de band in Bremerhaven om vervolgens eind november gedoopt te worden in Miami (niet de minste plek voor een doop, denken wij zo). Sindsdien is de Encore het nieuwste paradepaardje van de vloot van Norwegian Cruise Line. En een paradepaardje is het zeker, daarover later meer. Eerst even voor de leken onder ons wat trivia op een rij:

  • De Norwegian Encore weegt 170.000 brutoton. We hebben geen idee hoeveel dat is, maar het klinkt enorm zwaar.
  • De lengte van het schip is 333 meter. Als we zeggen dat er een jogging track op het buitendek getekend was, maken we geen grap. Ook de sportievere mens kan – mede dankzij de lengte van het schip – aan zijn beweging komen en rondjes rennen (maar waarom zou je dat willen?).
  • Aan boord is er plek voor 3.998 gasten, die verspreid worden over 18 decks.
  • En in totaal staan er 1.735 bemanningsleden tot je beschikking.
  • Wie snel kan rekenen beseft dat er dus bijna één bemanningslid per drie gasten aanwezig is. En die bemanningsleden hebben allemaal trainingen gehad, zijn poeslief en weten de weg (want zo weten we nu ook: op een schip van 170.000 brutoton kun je makkelijk verdwalen). Waar je ook op zee dobbert, je wordt continu in de watten gelegd.
  • Je vaart in zeven dagen van Miami naar de Caribische Zee en stopt onderweg bij San Juan (Puerto Rico), St. Thomas (Amerikaanse Maagdeneilanden) en Tortola (Britse Maagdeneilanden).
  • Of je vaart in vijf dagen van New York naar Bermuda en weer terug.

Aan boord

Aan boord

Dan komen we aan boord van het schip. Er vallen gelijk drie dingen op: groot, heel groot en vloerbedekking. Die ligt overal. Waarschijnlijk heeft dat ook praktische redenen: mocht het schip kapseizen, dan val je enigszins nog zacht (hihi). Naast vloerbedekking maken ze graag gebruik van grote kroonluchters en lederen stoelen. Oubollig willen we het niet noemen, maar heel modern is het ook niet – het is typisch cruise.

Encore, encore, encore!

Encore, encore, encore!

Maar genoeg over het interieur, nu naar ons favoriete onderdeel: het eten. Je zit op een schip, waar je niet zomaar af kunt. Dat betekent dat er deels het principe van all inclusive geldt – aan het buffet, waar ze van alle internationele keukens thuis zijn. Van oesters en kreeft tot pizza’s, pasta’s en Indiase curry’s. Er is voor ieder wat wils (zoals dat gaat bij all inclusive). En het mag gezegd worden: de kwaliteit van het eten is hoog.

Zo hoog, dat je bijna niet toekomt aan de vele specialty dining restaurants die er zijn. Want die zijn er: Mexicaans kun je eten bij Los Lobos, voor vlees ga je naar het Q Texas Smokehouse. Of je gaat naar Teppenyaki, Cagney’s, Ocean’s Blue, Le Bistro of het nieuwe Italiaanse restaurant Onda by Scarpetta. Het schip af om lekker te eten? Maar neen!

 

Entertainment

Entertainment

Nu snappen we dat je denkt dat al die restaurants de Norwegian Encore tot een paradepaardje maken. Niets is minder waar. Er is meer, meer meer! Waar de Encore pas echt in uitblinkt, is het entertainment aan boord. En ja, ook wij leken dachten hierbij aan het zwembad mét glijbaan (die je net buitenboord laat roetsjen, doodeng). Maar ook die wordt overtroffen. Er is namelijk ook een theater, een comedy club, een casino en een nachtclub.

En zelfs dat is nog niet alles. Wat de Encore pas écht tot een pronkjuweel maakt, is de kartbaan op het bovenste buitendek. Je kunt dus karten – aan boord – op het bovenste buitendek. Moeten we dat nog even herhalen? Aan boord van de Encore (een schip) kun je karten (in een autootje) op het bovenste buitendek (op het dak van het schip). En voor de liefhebbers van actieve spelletjes kun je op datzelfde deck ook lasergamen met een reusachtige slang als openlucht decor. Ben je meer een binnenmens? Dan kun je je prima amuseren in het hypermoderne Galaxy Pavilion. Dat is zeg maar een arcade hal zoals we die van vroeger kennen, maar dan met louter virtual reality spellen. De man kan zich hier Max Verstappen in de F1 wagen, de vrouw kan touren door een levensecht Jurassic Park. Kinderen kunnen er van alles en nog wat ontdekken. Wees gerust: er is ook een ‘ouderwetse’ spelletjeshal en zoiets authentiek als een pingpong tafel. Het bestaat nog!

Duurzaamheid

Duurzaamheid

Heb je het over cruisen, dan gaat het vroeg of laat vanzelf over het klimaat, het milieu en duurzaamheid. Want hoe duurzaam is zo’n drijvende flat nou eigenlijk? Eerlijk: dat durven we niet met zekerheid te zeggen. Wel weten we dat plastic rietjes vanaf 2018 in de ban zijn gedaan en de plastic wegwerpflessen vanaf komend jaar zullen volgen. Hiermee worden jaarlijks zes miljoen (!) flessen bespaard.

En dan is er nog het – tevens gloednieuwe – zogenoemde ‘Cruise Charter’. Dit charter is opgericht door de gemeente Cannes en CCI Nice Côte d’Azur en als eerste ondertekend door Norwegian Cruise Line. Met dit charter moeten duurzame cruise activiteiten in de haven van Cannes gestimuleerd worden. Het Cruise Charter is gebaseerd op vier criteria: beperking van luchtemissies, beperking van vervuiling op zee, bescherming van de biodiversiteit en de invoering van een globale milieuaanpak. Lijkt ons een goede zet, maar misschien uitrollen over de rest van alle cruise havens…?

Eindoordeel

Eindoordeel

Om een lang verhaal kort te maken: we hebben ons kostelijk vermaakt aan boord van de Norwegian Encore. Mocht je op, moe of gewoon lui zijn, dan is een cruise de perfecte manier om een luilekkervakantie te combineren met een rondreis. Aan boord bij een schip als de Norwegian Encore is er genoeg te doen en te beleven. Het eten is goed en het cruise schip is een beleving an sich. Je bent omringd met water, wordt wakker aan een nieuwe kade en je hoeft zelf niet na te denken. Van het ontbijt tot aan de volgende bestemming, alles wordt voor je geregeld. Niet plannen is jezelf verwennen, toch?