Alkmaar5 juni 2021, door Anne Abendroth

Ode aan het Landschap 4: tijd om Noord-Holland in de spotlight te zetten

Alkmaar, 5 juni 2021, door Anne Abendroth

Ode aan het Landschap 4: tijd om Noord-Holland in de spotlight te zetten

Kom maar door ode aan het landschap! Tijd om Noord-Holland in het zonnetje te zetten. Want zoals je nu inmiddels wel weet (of niet, ha) is 2021 het jaar van het landschap en daarom vieren we het moois van de Nederlandse natuur. Waarom vraag je? Om meer kennis, aandacht en waardering op te wekken voor ons Nederlandse landschap. Je zou het misschien niet denken, maar Noord-Holland is het grootste schiereiland van Nederland. In het westen knabbelt de Noordzee aan de kustlijn, in het noorden de Waddenzee en in het oosten het IJsselmeer. Het land van zee wordt omringd door historische steden zoals Amsterdam, Alkmaar, Haarlem, Hoorn en Enkhuizen. En je vindt hier ook veel polderlandschap dat door de mens is aangelegd. We nemen je mee langs een rondje Noord-Holland. Ready, set, go!

 

 

 

 

Kunstpark de Nollen

Kunstpark de Nollen

We snappen wel dat het landschap veel schilders heeft geïnspireerd. Niemand minder dan de wereldberoemde schilder Claude Monet heeft in Zaandam zijn holy grail gevonden. Maar ook Rudi van de Wint vond in het Noord-Hollandse landschap zijn utopia. Hij heeft ruim 25 jaar besteed aan zijn meesterwerk de Nollen. Van 1 april t/m 31 oktober 2021 kun je in een kijkje in zijn gedachten nemen en in gevoelens kruipen door een route langs de kunstwerken te volgen. Liever luisteren naar een podcast over zijn werk? Geen probleem. Stedelijk Museum Alkmaar komt met een verhalende route die op je gemak kunt beluisteren.

Beeld van Rudi van de Wint

 

Geheim Genootschap van Fluisterende Molens

Geheim Genootschap van Fluisterende Molens

Een belangrijk onderdeel van het landschap van Noord-Holland zijn de 160 historische molens. Van mei tot en met oktober 2021 kun je speeddaten met deze iconen in het landschap. Samen vormen de molens Het Geheime Genootschap die aan de bezoekers fluisteren wat ze hebben gezien én hebben zien aankomen. Maar wat vrijwel niemand weet, is dat deze molens nog steeds de wacht over ons houden. Zeker nu de zeespiegel stijgt en we onze voeten droog moeten houden. We moeten stiekem al gaan nadenken hoe Noord-Holland er over 100 jaar uit moet zien. En misschien is de windkracht van de molens wel de oplossing.

Je kunt de molens bezoeken vanaf je bank via een podcast die je meeneemt van het noorden naar het Gooi. Op de podcast kun je luisteren naar verhalen uit het heden en verleden van de molens. In totaal doen er 22 molens mee verdeeld over zeven routes. Je kunt de afleveringen los beluisteren of er een heus gezinsuitje van maken en één van de routes volgen door zelf de weg op te gaan.

De markermeerdijken

De markermeerdijken

De Markermeerdijken vormen een beschermend lint tegen overstromingen in het Noord-Hollandse landschap. Want als de dijk er niet was, zou een groot deel van de inwoners in Noord-Holland natte voeten hebben. Je vindt de dijken tussen VOC stadje Hoorn en Amsterdam. Dit gebied is rijk aan verhalen over het verleden. En dat vinden we leuk, want we zijn hier bij Bart dol op history. Wandelend en fietsend op en aan de voet van de dijk neem je een duik in natuur en cultuur. Wat dacht je van een bezoek aan een verdronken dorp of een dorp met veel VOC geschiedenis? Vinden we tof. 

Dorp Etersheim kent het gevoel van natte voeten maar al te goed. De inwoners hadden voortdurend last van de stijgende zeespiegel en de inklinkende bodem. Door de dijkinbraken moesten er steeds nieuwe dijken aangelegd worden. Op een gegeven moment kwam het dorp zelfs buiten de dijk te liggen, waarna het werd opgeslokt door de golven. Het verhaal van Etersheim wordt verteld bij het mini-museum “De Waterwolf” gelegen in het huidige Etersheim.

Beeld van Siebe Swart

Logeren in de Zeeuwse oase of wat dacht je van slapen aan de zee? Klik en lees meer!