16 januari 2019, door Maartje

Aanrader in IJsland: het nieuwe Sandhotel in Reykjavik

16 januari 2019, door Maartje

Aanrader in IJsland: het nieuwe Sandhotel in Reykjavik

Vanaf het vliegveld is het drie kwartier rijden naar de stad. Met de bus of taxi prima te doen. Voor die laatste moet je wel wat dieper in de portemonnee tasten, rond de 130 Euro wel te verstaan. Ja, IJsland is duur, maar de IJslandse Kronen meer dan waard. Net zoals een nachtje in het Sandhotel trouwens.

Sandhotel, Reykjavik

Sandhotel, Reykjavik

Dit pas geopende boutique hotel zit aan de drukke winkelstraat, Laugavegur. Vanaf de straat gezien valt het hotel nauwelijks op tussen de Sand Bar en Sandholt Bakery & Eatery. Via een steegje loop je naar de ingang van het Sandhotel en kom je direct in de lobby. Overladen met kunst en design; je kunt alleen hier al een paar uur vertoeven voordat je alles hebt bekeken. De betonnen muur hangt vol met schilderijen, overal staan beelden, er zijn fluwelen banken en stapels salontafelboeken.

Dat knap staaltje Art Deco wordt in de kamers van het hotel doorgetrokken. Luxe kamers met grote zachte bedden, regendouches, mooi uitzicht en kunst aan de muur. Zou je bijna niet meer van naar buiten willen (maar wel doen natuurlijk – later meer waar je dan moet gaan eten en borrelen).
sandhotel.is

Sandholt Bakery

Sandholt Bakery

Ooit bestond het Sandhotel uit drie verschillende huizen. Zo opende Dr. Hinrik Thorarensen op nummer 34 in 1953 een jurkenwinkel, welke in de jaren ’80 werd omgetoverd tot pub. En Stefán Sandholt begon één deur verder een bakkerij. Deze is nog steeds in gebruik en dé plek waar je moet zijn voor een fijn ontbijt. Slaap je in het hotel dan zit het ontbijt er altijd standaard bij in, maar je kunt hier natuurlijk ook gewoon binnen wandelen. Naast versgebakken broodjes (waarvan ze de bloem importeren vanuit Italië!) vind je hier taartjes, cupcakes, verse macarons en chocolade. Je kunt er high tea’en, maar ook terecht voor een biertje met een hamburger of salade.
sandholt.is, foto Vallen Alexander.

In samenwerking met Icelandair hadden we een 24-uursstop in IJsland, voordat we doorvlogen naar Seattle (daarover later meer). Is maar 3,5 uur vliegen vanuit Amsterdam en perfect voor een fijn lay-over nachtje.