Nederland9 augustus 2022, door Imara Milatz

Uitwaaiplekken om te ravotten met de kids door heel Nederland

Nederland, 9 augustus 2022, door Imara Milatz

Uitwaaiplekken om te ravotten met de kids door heel Nederland

Uitwaaien boven binnen blijven. Buiten- versus binnenspelen. De deur uit, samen met de nodige 'buitenspeel-gadgets'- zo kunnen we hele dagen buitens huis rondbanjeren. Buitenspeel-gadgets? We're talking zonnebrand (nog steeds niets zo teer als zachte baby- en kinderhuidjes, dus die moeten we, waarheen we ook gaan, te allen tijde beschermen)

Zon, zee, zand: strand!

Zon, zee, zand: strand!

Naar buiten is wat we willen en dan ook nog op plekken waar genoeg ruimte is en je ook echt even goed kunt uitwaaien. Conclusie: Op het strand moet je zijn! Goed nieuws, er zijn namelijk genoeg horecazaken die klaar staan voor je gewenste dosis drankjes en happen to go en dan ook nog op het strand, waar we de kids immers het allerliefst uitlaten.

Of begin in de duinen, waar je op warme dagen naast een laag zonnebrand ook iets meer gedekt gaat onder de hoge boomtoppen. Wandelroutes genoeg waar je met de kids goed terecht komt. We noemen: de Amsterdamse Waterleidingduinen, Landgoed Duin en Kruidberg of een rondje over het prachtige Landgoed Elswout.

Veluwe + andere natuurgebieden

Veluwe + andere natuurgebieden

Er even tussenuit is zo gepiept. Je stapt in de auto. Als je er geen hebt – geen probleem – leen je er een van de buren. En het avontuur kan beginnen. Linksaf richting de kust kan. Rechtsaf richting de Veluwe kan ook. Want uurtjes, dagjes of hele weekendjes de natuur in zijn natúúrlijk altijd een goed idee. Wat je tijdens een weekend Veluwe dan zoal kunt doen, waar je kunt slapen en eten, hebben wij vast voorgekauwd. Je bent er zo en er is meer keus dan je zou denken.

Maar het is heus niet alleen de Veluwe waar je lekker uitwaaien kunt. Door heel Nederland vind je fijne natuurgebieden waar je echt even ‘uit’ bent. De Drunense Duinen, Nationaal Park De Alde Feanen (met mooi weer, want het is één groot waterparadijs), fluisterbootje varen in De Biesbosch, door de moerassen van de Groote Peel (Limboland) of het Drents Friese-Wold. Welke hoek van Nederland je ook neemt, je vindt er altijd wel een lekkere uitlaatplek voor en met de kids.

Stad + Land

Stad + Land

Je hebt van de mensen (hoi!) die hun energie en rust in de stad vinden. Dan kun je voor een staycation in eigen stad kiezen, of men pakt de auto/trein en zoekt een andere stad op. Stedentrippen! Want, buiten de Randstad, telt Nederland een heleboel steden die goed zijn voor de rust en het uitwaaien. Bezoek Friesland, Maastricht of Zeeland. Daar heb je in ieder geval the best of both worlds: een beetje stad én een heleboel land.

 

Kamperen

Kamperen

Het is vandaag de dag bijna een must: je móet eropuit met je gezin en je móet je steentje bijdragen aan de natuur. Maar… Hoe dan?! Vliegen is not done (waar we slechts af en toe gehoor aan geven, we zijn ook maar mensen en de kledingindustrie maakt het nog veel bonter, maar dat terzijde) en dicht bij huis is soms ook zo… dicht bij huis. Klinkt onmogelijk, is het niet. En dan, soms, heel soms, balen we dat we zelf geen kind meer zijn. Niet omdat we rekenles zo missen, maar omdat er campings zijn die zich helemaal richten op het kroost. Waar ze kunnen ravotten en rennen en gillen en waar jij je met een goed boek achter een tent verschuilt. Omdat je dus geen kind meer bent. Is ok, de mini’s zijn op avontuur en daar hebben ze jou dus even helemaal niet bij nodig. Ver hoef je niet te gaan: dit vinden we de allerleukste campings, en die vind je gewoon in Nederland. Ha!

Spelen in de natuur

Spelen in de natuur

De kids moeten écht uitgelaten en le parents moeten écht opgeladen worden? Met mooi weer zijn er tal van gezellige natuurspeeltuinen waar de kids zichzelf vermaken kunnen en als het even meezit vermaak jij je lekker op een terras.

De hoofdprijs mag naar Het Woeste Westen, lekker het groen van Amsterdam in. Een plek waar geen kind niet volledig modderig vandaan komt (oude kleren!) en waar het altijd waanzinnig leuk is. Je kunt je inschrijven voor een van de groepsactiviteiten (vlotten bouwen en diertjes zoeken), maar voor de allerkleinsten zijn de speeltoestellen, het (met mama en/of papa) hoppen over het water, wandelen door de spannende manshoge rietkragen en de spannende kabelbaan al onvergetelijk.

Het historische landgoed Park Vijversburg, op een minieme afstand van city center Leeuwarden, is vooral heeeeel leuk met de kids, en –be prepared– je wordt er zelf bijna weer kind van. Eindeloze kronkelpaadjes, verstopplekjes en nieuwe ontdekkingen op iedere hoek. Een heus waterlabyrint (personal favorite), verstopte bruggetjes, ontelbare vijvertjes tot aan prachtige kunstwerken. Vooral dat laatste is hetgeen wat Park Vijversburg (niet te verwarren met een bos) zo bijzonder maakt. Kunstwerken in de vorm van boomhutten, hangmatten, klimtorens en ontworpen door grote namen uit Japan of zelfs Nieuw-Zeeland. Alles om het kroost al spelenderwijs kennis te laten maken met kunst.

Heemtuin Muntendam. Dit Veengebied nabij Groningen is werkelijk een prachtig stukje Nederlandse natuur. Eerst even snuffelen in de tuin en daarna neerploffen op de terrasstoelen van het Paviljoen. De kids halen hun harten op op het Mammoetpad en de viervoeter mag ook mee. Voor de beestjes is er een speciale natte-neuzen-route te bewandelen. Lief.

Aan de hele andere kant van Nederland is het uitwaaien geblazen op het Biesbosch Museumeiland. Hier leren de kids spelenderwijs alles over het belang van dit natuurgebied. De kleintjes ervaren letterlijk de ‘Biesbosch beleving’, een schaalmodel van 30 bij 30 meter van de Biesbosch, compleet met polders, dijken en stromen.  Enne, spot je het terras al?

Netl de Wildste Tuin. Strandjes, bamboejungle, olifantenpaadjes en eilanden. De Wildste Tuin has it all. En wat ze vooral hebben is een heerlijke gezellige horeca-tent: De Kas.