• 16 July 2018
  • Happy New Website!
Hoe werkt deze site eigenlijk? Eenvoudig: Barts Groene Boekje gaat over duurzaamheid, Bartje over kids, Bart Bouwt over interieur en dan heb je nog Barts Kookboekje, Barts Beauty en Barts Bruiloft. Gebruik de zoekfunctie en je ziet alleen de posts van je favoriete categorie - it’s the simple life. Leuker nog: als je rechtsboven inlogt, kun je je eigen boekje creëren met alleen die tips die je wilt bewaren. Klik het hartje aan bij het adres van je voorkeur en check je persoonlijke Bart-kaart. Wil je niks missen, meld je dan aan voor de non-spam-nieuwtjes pagina.
16 July 2018
  • 10-09-2017
  • Amsterdam, Lijstjes, Nieuw

Update: 25 x Nieuw in Amsterdam

Update: 25 x Nieuw in Amsterdam

Er is weer heel veel nieuws in Amsterdam. Verder geen uitgebreide intro want we weten allemaal waar dit op neerkomt 25 x reserveren bij de 25 x Nieuwen in Amsterdam. Hoppa. Daar gaan we weer:

Mr & Mrs Watson
We lieten al weten over de proefdiners bij Mr & Mrs Watson. En wie zouden wij zijn als we hier niet bij waren? Dus. Een verslag(je). Bij Mr & Mrs Watson is het vegan wat de klok slaat. Nu kunnen we kunnen onszelf alles behalve vegan noemen maar voor een avondje bij Mr & Mrs Watson doen we het graag. We aten (onder andere) de vegan kaas. Is dat lekker? Ja! Als kaasfanaten konden we het bijna niet (bijna dan) van het echte werk onderscheiden. Naast kaas aten probeerden we de rest van het menu uiteraard ook uit maar dat uitgebreide verslag laat nog heel even op zich wachten. Oh nog heel even: een ander pluspunt bij Mr & Mrs Watson? De bediening! Lief!

Frank's Smoke House
Een uitgebreid verslag volgt, echt, beloofd. Maar mocht voor die tijd in Oost willen gaan tafelen: doe jezelf een plezier en schuif aan bij de meer dan sympathieke Frank - een van de allerbeste nieuwen van de stad, denk ik zo. Wordt vervolgd.

Barts-Boekje-bar bateau amsterdam

Bar Bateau
Een nieuwe in de Spaarndammerbuurt. Bar Bateau is de naam (‘je mag me bootje noemen’) en de zaak brengt eigenlijk een espresso- en wijnbar, een simpel gerecht per dagdeel voor erbij. Geen fratsen, gewoon goed en lekker en gezellig. Dat scheelt. Een tikke Frans is het er wel: die eenvoudige gerechten zijn bijvoorbeeld een quiche, een tosti, taart voor bij de koffie en kaas voor bij de borrel.

Chez Lorraine
In de knappe Tweede Laurierdwarsstraat op nummer 50 betrok het sympathieke Franse concept een klein en smal zaakje. Aantrekkelijk logo op de ramen, planten voor de deur, de geur van – uiteraard – quiche lorraine in de lucht: knappe jongen die er niet naar binnen wil.

Barts-Boekje-sushisamba amsterdam

SushiSamba
SushiSamba staat te boek staat als een van de beste sushi-adressen ter wereld. De keten deed (doet!) hun trucje namelijk al in New York, Miami, Las Vegas en Londen. In elke stad een dikkevette hit. En nu strijken ze neer in Amsterdam, de club die de mix van de Japanese, Braziliaanse en de Peruviaanse keuken internationaal op de kaart zette (met een hoofdrol voor, juist, sushi). Het is niet alleen sushi wat de klok slaat dus; op het menu ook gerenoveerde, beroemde zelfs, gerechten als Crispy Yellowtail Taquitos met jalapeño en avocado, Churrasco Rio Grande with Ribeye, tempura van zeebaars en de Moqueca Mista, een Braziliaanse stoofpot met koksnoot en limoen. En net open. Net net net. Sinds vrijdag 8 september worden de reserveringen aangenomen. Dus...

Little Sal
Op de Rozengracht opende Little Sal. De baby van Bar en Kitchen Salmuera. Bij Little Sal stap je binnen voor top Latijns - Amerikaans streetfood zoals pulled chicken, ceviche en empanadas. En met die empanada in de hand ben je niet meer in Amsterdam maar waan je je op de rumoerige straten van Mexico.

Bistro Zebra
Het idee achter Zebra is heerlijk met-zonder flauwekul: ‘een café, bar en bistro waar je overdag terecht kunt voor goede koffie van lokaal geroosterde bonen, een belegde Franse baguette of een stuk spekkoek’. Waar te vinden? Aan de Valentijndskade in Oost.

Barts-Boekje-partisan amsterdam

Partisan
Nieuw in Oud - West en eentje waar we veel gaan terugkomen. Want... Ten eerste de staf: o zo vriendelijk. En competent. Van A tot Z. Misschien hadden we geluk (hoewel… What goes around comes around mogen we graag geloven) maar alleen al voor de vriendelijke service komen we terug (ook bij de tafels naast ons, een goede graadmeter). Dat is één. En het eten? Piekfijn in orde. We namen de vongele (die dus ook als borrelhap kan) als voorgerecht en lepelden het bordje, hoppa, leeg, met een stuk van het heerlijke brood van Partisan. Echt alleen maar Hulde.

Proeflokaal Spingaren
Proeflokaal Spingaren is all about charcuterie. Uiteraard met speciaal biertjes en heerlijke wijnen. Terwijl je vast nipt van die alcoholische versnapering stel je ondertussen je eigen charcuterieplank samen. Na die plank nog genoeg stevige gerechten om uit te kiezen. Denk aan verschillende biefstukken van een lokale boer, vissen van de graat, mosselen met een bijzondere bereiding en opvallend veel verrassende vegetarische groentegerechten. What else? De locatie van Spingaren klinkt bekend: Herengracht 88. Klopt. Jarenlang vertoefde Restaurant de Liefde hier. Maar na zoveel jaar was het tijd om verder te gaan en werd deze prachtlocatie het nieuwe thuis van Proeflokaal Spingaren. Grappige en welkome bijkomstigheid: reserveer je bij Proeflokaal Spingaren dan is er heuze korting te pakken. De dagen en tijdstippen variëren in het kortingspercentage en voor je het weet krijg je een voucher waarbij er zo 25% van de gehele rekening afgesnoept wordt.

Pizza Heart Bar
Voor team IJburg kan het geen verrassing zijn dat dé pizzeria van ‘hun’ Amsterdamse eiland zijn weg heeft gevonden richting de Amsterdamse binnenstad: Pizza Heart Bar is op IJburg namelijk al tijden een dikke vette hit. Een zaak in de Reguliersdwarsstraat volgde (o ja? ja) en nu opende Pizza Heart Bar nummer 3, de knapste van het stel (eerlijk is eerlijk) in Amsterdam Oost. De zaak serveert al tijden mega (maar echt) lekker pizza’s en consorten, vooral voor de snelle hap en voor mee naar huis. Wat nog niet echt kon, was uitgebreid tafelen met een biertje en/of een glas wijn. Tot nu!

Barts-Boekje-Linden Hotel 1

Linden Hotel
Herinnert u zich ons vrolijke verhaal over het Amsterdamse Mr. Jordaan Hotel nog? Nee? Moet je deze nog even lezen: Mr. Jordaan Hotel, een meer dan puik hotel en bovendien een opvallend betaalbaar hotel aan de mooiste (of een van de mooiste) grachten van Amsterdam.Dat dat een succes werd, mag logisch zijn. En dat succes naar meer smaakt, snappen wij ook. Zijn we het ook helemaal mee eens. Dus kwam er een nieuw hotel van dezelfde eigenaren op een wederom fantastische locatie in de Jordaan. Het Linden Hotel is de naam en het kleine, sympathieke hotel huist in een The Flatiron Building-esk (u weet wel, dat ‘strijkijzergebouw’ in New York) op de hoek aan het einde van de Lindengracht. So far so good. Lees er hier alles over: Linden Hotel.

Café binnenvisser
Café binnenvisser is een echt Amsterdams café. In een nieuw jasje that is. Met frisse verf en frisse koppen achter de bar. Met goed bier, nog betere (natuur)wijn en een wekelijks wisselende hap op het menu.

Barts-Boekje-SHANGHAI BISTRO AMSTERDAM

Shanghai Bistro
Shanghai Bistro dus, nieuw in de Pijp en nu al een van de meest bejubelde zaken van de stad (of komt alleen ons dat ter ore?). Het restaurant is er één in de categorie ‘niet moeilijk doen, wel waanzinnig lekker eten’, en zo zien we ze maar al te graag. Bovendien zijn ze tot lekker laat open, iets waarvan we wel denken dat het in ‘wereldstad’ Amsterdam steevast het geval is, maar toch vaker niet dan wel het geval blijkt. Bij  Shanghai Bistro Amsterdam stap je echter wel gerust nog om 23 uur binnen voor een biertje, een bun en een dim sum. Wat we zeiden over Frank's Smokehouse? Wil je in Zuid zijn, doe dan in dezelfde niet te missen categorie deze!

Maas Meal Station
Maass Meal Station is een soort van groot uitgevallen kant-en-klare koeling van de super. In een chique en knusse setting welteverstaan. Waar je gezonde, dagverse lunch- en avondmaaltijden kunt afhalen, bestellen of komen eten. De maaltijden van (Uit de Keuken van) Maass zijn al een poos een succes in de supermarkten als Marqt. En het werd tijd voor een eigen winkelconcept om nog meer mensen makkelijk, lekker en gezond te kunnen laten eten. Maass Meals telt inmiddels drie winkels.

Barts-Boekje-hagelswag

Hagelswag Store
Hagelswag bestaat al ruim een jaar als hagelslagmerk dat onze eigen oer-Hollandse traditie van chocolade op de brood in de ochtend in een nieuw, hip jasje steekt. Dat doen ze knap. Letterlijk want Hagelswag is een aantrekkelijk staaltje grove chocoladebrokken (oke, kleine brokjes) in een behapbaar aantal smaken die in een glazen fles of per pak verkocht worden, eventueel met extra’s zoals stukjes kokos en banaan, appel met karamel, noten en rood fruit of aardbei en pinda. Waar je ze vindt? Hagelswag huist in de Heisteeg, op nummer 8, die smalle steeg tussen de Spuistraat het het Singel, hartje Amsterdam.

Mr Crab
Mr. Crab kookte destijds al dagelijks voor zijn crew. Want leuk weetje:Mr Crab is daadwerkelijk vernoemd naar Mr Crab, een chef die vast ook nog een andere naam heeft. Zit zo: de man van onderwerp werkte jaren (en jaren en jaren) als kapitein op een internationale vissersboot tot de visserskoek op was. Koken wilde de kapitein en koken ging hij. Dus wat kookt Mr Crab? Vis, ja, maar ook verse groenten en met kruiden, uiteraard eigenhandig gekweekt (remember het schip). Ervaring ervaring, en dat proef je. Op de menukaart van Mr.Crab alleen dagverse producten en ingrediënten aan de hand van de dagelijkse ‘catch.

pluk2

Pluk n.02
De Zus van Pluk is geopend op de Berenstraat en voldoet helemaal aan het hoge Pluk gehalte van vestiging nummer 1. Oftewel: alles super stylish met een fikse touch girly. Helemaal niets mis mee, maar must be said. Ook bij Pluk 2.0 sapjes, broodjes, salade, koffie en alles zo geserveerd dat het hoppa op Instagram kan.

Ku West x Staring at Jacob
Noem je het een Amsterdamse Nieuwe wanneer twee Amsterdamse bekenden (en favorieten!) de handen ineen slaan? Of noem je het dan een nieuwtje? Hoe het ook zij: er is nieuws! En dat nieuws komt van Aziatisch-sushi-adres KU Kitchen aan de Utrechtsestraat én de Aussies van brunch-adres bij uitstek in Amsterdam West Staring at Jacob. Die twee bedachten namelijk dat zij best wel eens het beste in elkaar naar boven zouden kunnen halen… En wat blijkt: dat doen ze! Het relaxte brunch-principe van Staring at Jacob aan de Van Lennepkade,  altijd een goed idee voor overdag, elke dag, in combinatie met de Aziatische goodness van Ku, toch meer een avondstek. Zie daar: een match made in heaven: overdag de New York style brunch van Staring at Jacobs en ’s avonds wordt er baan geruimd voor de Asian kitchen van Ku.We kunnen er nog veel meer over lullen. En dat deden we ook: Ku West x Staring at Jacob

George Fish Shop
De nieuwe viszaak mag eigenlijk geen zelfstandig familielid heten aangezien het een zijspan betreft van de bestaande George W.P.A, ooit de tweede Amsterdamse George in Amsterdam Zuid, aan de Willemsparkweg. Op de kaart niks dan goed nieuws, als we even snel meelezen met het menu dat George online zette: een bisque (yes!), gemarineerde ansjovis (altijd goed), gefrituurde garnalen en garnalenkroketten (idem), mosselen met friet (kan niet mis), tonijn taraar (die van de pizza natuurlijk) en kokkels met knoflook en peterselie. We like.

Barts-Boekje-nacarat 4

Nacarat
Alle gerechten bij restaurant Nacarat, in het nieuwe Hudsons Bay en by Ron Blaauw, zijn geïnspireerd de gerechten uit het Midden-Oosten. Licht verteerbaar voor de lunch (als het veel te warm is voor een heftig maal in het Midden-Oosten en voor – duh – het winkelpubliek). Oesters of Libanees brood met humus bijvoorbeeld. Voor het diner lief Blaauw zich inspireren door de (vooruitstrevende!) food-cultuur van Tel Aviv.

Lil' Amsterdam
Hadden we het hier op de site al over Lil’ Amsterdam gehad? Hét leukste nieuws van de stad? Ja dus, en wel hier: Opening Lil’ Amsterdam. Maar dat was alleen maar de aankondiging, in een vrij vroeg stadium. Inmiddels is Lil’ Amsterdam voor het eggie open en maar liefst 18 te leuke jonge creatieve ondernemers hebben er voor verschillende perioden hun adres gevonden in de spiksplinternieuwe Amstelpassage op Centraal Station Amsterdam. Zo is er een plekje gereserveerd voor Treatwell (je nagels doen op het station, yes please!), kunt je shoppen (voelen, aanraken, ruiken en dat alsnog online bestellen zodat het voor je deur geleverd wordt) bij MADE.com, is er een winkel van OU. Amsterdam (sowieso een van de leuksten én ze verkopen er Little Escapes, je weet wel ‘Barts’ boek!) en er is fantastische horeca.

Meer over Little Escapes weten? Hier alles over HET boek

Barts-Boekje-duck truck

Duck District
De eerste vaste – hoewel dus tijdelijke – locatie van de mannen achter de Duck Truck, de leveranciers van de beste sticky bao buns met eend van het land (durven we dat te zeggen? ja dat durven we te zeggen). De mannen hebben een stand in Lil'Amsterdam, te herkennen aan al het rood-paars van het kleine keetje in de Amstelpassage.

The Steam Room
Na wat geëxperimenteer, trial and error, zijn de mensen van The Steam Room er nu helemaal uit hoe deze maaltijden het best en het snelst op tafel te zetten. De steamy foods van The Steam Room bevatten geen extra vetten (Hallo Sexy Hot Steamy Body), er is geen verlies van smaak, textuur of voedingsstoffen en het is, als we het mogen geloven, rammend lekker. En je kan bestellen!

Barts-Boekje-circle

Circl
Circl is in eerste instantie gebouwd als flexibele eventspace van de ABN Amro maar open en toegankelijk voor iedereen. Met een restaurant, rooftop bar, groene daktuin en tal van events gericht op duurzaamheid georganiseerd samen met Pakhuis de Zwijger. De toevoeging van de ABN roept wat vragen op maar die worden allemaal beantwoord: Circl.

Fiko
We hebben wat kanttekeningen over de zaak zelf maar hé, dat eten! Dat is werkelijk om te smullen. Op een steenworp van het Vondelpark en die pizza… Man o man, die pizza. Go for it!

Liefs, Bloeme