Nederland31 augustus 2020, door Anna Sophie Wellink

De wereld rond met VPN (VP-Wat? Ja, dat is dus (o.a.) on-Nederlands Netflixen!)

Nederland, 31 augustus 2020, door Anna Sophie Wellink

De wereld rond met VPN (VP-Wat? Ja, dat is dus (o.a.) on-Nederlands Netflixen!)

Ondanks dat we dol zijn op Nederland, begeven we ons ook maar wat graag in het buitenland. Daar is namelijk nog zoveel meer te ontdekken! Helaas kunnen we niet altijd op reis zijn en dan leent het Neerlands klimaat zich vaak genoeg veelal voor avondjes op de bank met een goeie serie of film. Maar wist je dat ook daar je uitstapjes naar verre oorden kunt maken? Wij eigenlijk ook niet. VPN? Hadden we wel eens van gehoord ja... En klinkt moeilijk (dus lieten we het altijd maar voor wat het is - don't blame us).

We gingen toch maar eens op onderzoek uit en wat bleek: 1. zo moeilijk is het helemaal niet en 2. Netflix uitspelen kan met gemak want er is nog zoveel meer buitenlands aanbod waar wij nog niet van gehoord hadden. Veel streamingsdiensten leveren namelijk een beperkt aanbod daarin. En wij maar denken dat dat aan ons lag... Dat los je dus op met VPN. Daarnaast kun je met een VPN verbinding andersom ook Nederlandse TV kijken tijdens een buitenlandse get away. Win-win!

Meer films en series kijken via Netflix en Disney+

Meer films en series kijken via Netflix en Disney+

Netflix kijken konden we al een tijdje (hoe knap van ons) maar sinds kort kwam daar ook Disney+ bij. Om optimaal te kunnen genieten van al die films en series staat nog een dingetje in de weg; geoblocking. Je weet wel, dan krijg je die melding: dat er iets is fout gegaan. Wat gaat er dan mis? Nou, je probeert een film of serie te bekijken die in Nederland helemaal niet beschikbaar is. Iets met auteursrechten… Videodiensten kopen een licentie om films en series uit te mogen zenden het kan dus zijn dat een auteur of productiemaatschappij zegt dat er extra rechten moeten worden betaald voor bepaalde landen. Als streamingsdiensten de kosten te hoog vinden kopen ze de licentie niet, maar blokkeren ze de dienst voor die landen. Dat werkt omgekeerd ook: diensten kunnen licenties kopen voor specifieke landen en alle andere landen blokkeren. Door een VPN te gebruiken, krijg je ook het buitenlandse aanbod te zien. En dan kun je dus ook kijken, zonder foutmeldingen. Ook krijg je toegang tot zo’n tweeduizend verborgen films en series op Netflix. Je krijgt namelijk met een VPN een buitenlands IP-adres. Nou top toch!

Toegang tot Amerikaanse diensten

Toegang tot Amerikaanse diensten

Sommige diensten lijken enorm op Netflix maar zijn nooit wereldwijd doorgebroken. Dus besloten zij zich alleen te richten op Amerika of andere landen. Niet op ons kleine Nederland in elk geval… Bummer. De kans is groot dat die licenties daar weer iets mee te maken hebben. Je kunt de diensten dus niet vanuit Nederland bezoeken. Wat voorbeelden van deze diensten zijn PlutoTV en Sony Crackle. Misschien denk je nu: ‘Waarom vermeld je deze diensten als we ze niet kunnen bekijken?’ Nou dat is precies waar de VPN weer om de hoek komt kijken. Als je verbindt met een Amerikaanse server, kun je je gratis registreren voor deze varianten op Netflix. En of course kun je dan ook alle films en series bekijken. Zo kun je zelfs kijken naar films en series die nog geen enkele andere Nederlander heeft ontdekt. Oke. Cool.

Nederlandse TV kijken in het buitenland

Nederlandse TV kijken in het buitenland

Als we op vakantie zijn – ja dat is dus best regelmatig. Zijn er altijd wel wat dingetjes die we missen vanuit Nederland. Bij de ene gaat het om een pot pindakaas en bij de ander gaat het om het Nederlandse nieuws. Of Boer Zoekt Vrouw (ja sorry hoor, we are only human). En ja, je hebt wel TV en journaals in andere landen maar dat is vaak toch niet zo makkelijk te volgen in een andere taal. TV kijken we toch liever in het Nederlands, wel zo gemakkelijk. Diensten zoals UitzendingGemist, KIJK en Dplay zorgen ervoor dat je Nederlandse TV kunt terugkijken. Je raadt het al: helaas werken ze niet in het buitenland (daar komt het verhaal over auteursrecht weerom de hoek kijken). Je kunt dit – verrassing – omzeilen door een VPN te gebruiken. Kies dan voor een aanbieder die een server in Nederland heeft. Je maakt dan vanaf je vakantieadres gebruik van een Nederlands IP-adres, waardoor het net lijkt alsof je thuis achter de buis in Nederland bent. Tadaa!

Hoe werkt een VPN?

Hoe werkt een VPN?

Nu je weet dat je de wereld rond kan met een VPN, word het tijd om uit te leggen hoe je
een VPN downloadt en installeert.

Allereerst vergelijk je aanbieders van VPN’s. Kijk onder meer naar de snelheid, de veiligheid, de servers die worden aangeboden en naar recensies van eerdere klanten. En natuurlijk vergelijk je ook prijs. Daarna meld je je aan bij de gekozen aanbieder. Tip: je kunt het best voor een betaalde aanbieder kiezen: voor een paar euro maak je al gebruik van een snelle aanbieder met weinig verkeer op de servers. Daardoor kun je zorgeloos kijken en juist daar gaat het om.

Next: je download de VPN-app (of de software) die wordt aangeboden via de website van de aanbieder. Daar wordt verder uitgelegd hoe je het programma gebruikt. Meestal is het even simpel als het downloaden en installeren van het programma, het programma openen, inloggen en op ‘startknop’ te klikken. De app of het programma doet dan de rest voor je, handig. Je kunt weer inloggen op je eigen verbinding door nog een keer op de knop te drukken.

Bij sommige aanbieders moet je nog wel zelf wat instellingen veranderen. Zij hebben meestal gidsen op de website, met duidelijke uitleg over wat een VPN precies doet en hoe je
deze kunt gebruiken.

Zet de popcorn maar vast klaar!