De magie van de Marokkaanse stad Fez

21 februari 2018, door Manon (Hey Frits)
De magie van de Marokkaanse stad Fez

Wanneer je de oude stad van Fez binnenstapt, waan je jezelf direct in de sprookjes van 1001 nacht. Verwacht nauwe steegjes, bepakte ezels, mannen met karren, prachtig versierde moskeeën en drukte op de markt. Welkom in magisch Fez.

Als je moet kiezen tussen Marrakech of Fez dan roep ik vol overtuiging Fez! Maar … wel met een kanttekening. Want als je nooit eerder in Marokko bent geweest dan kan Fez erg overweldigend zijn. Ik vertel je waarom.

Fez is bijzonder. Het is de tweede stad die ik bezoek tijdens een rondreis Marokko en het is hier even wennen. We moeten de auto buiten de stad parkeren, omdat de oude stad van Fez zo compact en oud en vol met smalle steegjes is dat hier geen auto’s kunnen komen. Klinkt veelbelovend, toch?

Het leven in de Medina

De eerste opgave is ons hotel vinden. Volgens Google Maps is het ongeveer 1 kilometer lopen vanaf de parkeerplaats, maar zodra we de medina (het oude centrum) ingaan zijn we verloren. Ik zal het proberen te visualiseren: via een stenen trappetje betreden we de medina. Overal zijn geluiden en het is er bijna helemaal overdekt, waardoor het er ook een beetje donker is. Vrouwen met volle boodschappentassen passeren ons, we horen marktkooplui naar ons roepen en zien kippen vastgebonden aan een touw wachten op hun lot. Zoiets als onderstaande foto, maar dan links en rechts marktkramen en héél veel mensen.

Even ben ik in paniek: ik wil niet dieper de medina in, we gaan ons hotel nooit vinden. Al een aantal keer hebben mensen ons aangeboden de weg te wijzen, maar we hebben gehoord dat dit vaak oplichters zijn die je diep meenemen in de medina en je alleen terugbrengen naar een bekende plek als je geld betaalt. Toch zwichten we … het gaat ons anders echt niet lukken. Google Maps laat ons ook in de steek en als twee jonge jongens ons benaderen om ons de weg te wijzen volgen we trouw.

Als iemand je de weg wijst, zorg dan dat je goed op de omgeving let. Welke winkels passeer je? Let op kenmerkende gebouwen zoals een kleurrijke moskee of een fontein. Bedenk ook dat winkels met dingen die je opvallen een paar uur later gesloten kunnen zijn, dus let vooral op vaste onderdelen op straat.

We zijn blij dat we de jongens volgen, want we hadden ons hotel never nooit kunnen vinden. We geven ze wat geld en niet veel later staan we in een verlaten, doodlopende steeg. De eigenaresse van het hotel laat ons binnen en we komen in een schitterende en sfeervolle riad terecht. Ook Fez: keer op keer verrassend met kleine riads verborgen tussen de straten van de medina.

TIP // Door de hele medina zien je rode bordjes tegen de muren met daarop de naam van een bekende plek en een pijl. Zo kun je zelf een beetje navigeren in de straatjes. Zoek op welke bekende plek in de buurt van je hotel ligt, zodat je daar altijd heen kunt navigeren. Vanaf daar moet je het hebben van je eigen geheugen, maar op die manier kom je altijd in de buurt van je hotel. 

Ga op pad met een gids

Het is niet gevaarlijk in Fez, maar het leven is er anders. Mensen zijn arm en ze moeten hard werken om aan hun geld te komen. Ze proberen toeristen hun winkels in te lokken en dat kan irritant zijn. Overal vragen ze geld voor, zelfs als je een foto in de medina wilt maken. Ik liet op een gegeven moment mijn fototoestel in m’n tas, want ik had geen zin in steeds commentaar van mensen. Als je een gids bij je hebt dan heb je hier veel minder last van. De gids is vaak een man die weet hoe hij de locals moet behandelen. Hij heeft wat kleingeld in z’n broekzak en betaalt af en toe mensen zodat wij een foto kunnen maken. Een beetje ongemakkelijk, maar stiekem ook wel weer fijn. Een gids kun je vaak bij je hotel boeken en kost ongeveer 40 euro.

Lees ook: Hotels in Marokko: hier sliepen wij!

Een deur in Fes, Marokko

Leer alles over de medina

Tijdens de wandeling worden we door de oude medina geloodst, en dat is erg indrukwekkend. Hij vertelt ons alles over het ontstaan van de stad, waarom mensen leven zoals ze leven, hoe ze wonen en hoe de prachtige mozaïek gemaakt wordt. Je kunt bijna niet geloven dat de mensen hier de weg weten, want na een paar keer links- en rechtsaf zijn we de weg alweer kwijt. Maar we kijken onze ogen uit. We bezoeken de bekende leerlooierij vanuit een winkel met leerproducten, waar we uitzicht hebben over het hele binnenplein. Uiteraard proberen ze ons nog een leren tas aan te smeren, maar omdat we onze gids bij ons hebben kunnen we het maken om zonder aankoop het pand te verlaten.

De leerlooierij in Fes, Marokko De leerlooierij in Fes, Marokko

Verborgen schatten in de medina

Zomaar opeens duikt er midden in de smalle straatjes een lange, hoge muur vol met schitterend en kleurrijk mozaïek op. Verborgen tussen de smalle straten van de medina staat hier een grote moskee. Het is echt fenomenaal mooi, vooral omdat je het hier echt niet verwacht. We mogen helaas niet naar binnen als niet-moslim, maar zelfs van een afstandje krijgt je een goed idee van de pracht en praal in de moskee.

Lees ook: Wat kost een tiendaagse rondreis door Marokko?

Een moskee in Fes, Marokko De mozaïek in Fes, Marokko

Eten in Fez

Je kunt op veel plekken heerlijk eten in Fez. Overal word je getrakteerd op couscous met overheerlijke combinaties. Verwacht geen uberhippe restaurants, want veel plekken zijn typisch Marokkaans ingericht met veel kleedjes en kussens. Toch is die sfeer fantastisch, want zo ervaar je het echte Marokko!

Cafe Clock

Als je toch toe bent aan wat westers voedsel, dan kan ik je in ieder geval twee plekken in de stad aanbevelen. Het is even goed zoeken naar de ingang van Cafe Clock, een populaire plek diep in de medina. Als je eenmaal een plekje hebt gevonden kun je hier genieten van een hoop heerlijke gerechten … Als je geluk hebt ergens op het dakterras! Er wordt geen alcohol geschonken, maar een alcoholvrij biertje kun je er krijgen.

Cafe Clock  7 Derb El Magana, 30000 Fez open van 09.00 – 22.30 uur
Check voor directions even de website.

The Ruined Garden in Fes, Marokko

The Ruined Garden

Het is erg lastig om in de medina van buitenaf te zien of er leuke restaurantjes in de buurt zijn. Alles ligt verborgen achter hoge muren en je moet maar net een beetje weten waar je moet zijn. Geheel toevallig liepen we langs The Ruined Garden. Toen we daar de binnentuin in stapte konden we de hipheid niet geloven. Een super sfeervolle tuin vol met groene planten, mozaïeken vloeren, kleurrijke bankjes en gezellige zitjes. Jaaaaa, dit is leuk!

The Ruined Garden Fes

Bij The Ruined Garden kun je lunchen en dineren en ook hier serveren ze allerlei westerse heerlijke gerechten. Zeker weten even stoppen om tot rust te komen van de drukte van de stad.

The Ruined Garden Sidi Ahmed Chaoui, Siaj, Fez open vanaf 13.00 – 21.30 uur

Wij sliepen in Hotel Dar Essoaoude. Dit is een klein hotel met 3 kamers in de medina. Lees hier iets meer over in mijn blog hotels in Marokko: hier sliepen wij!

En dan nu nog gewoon een paar plaatjes kijken.

De leerlooierij in Fez, MarokkoWol in een leerlooierij in Fes, MarokkoDe straten in Fes, MarokkoSmalle straten in Fes Fez Marokko