• 18 June 2018
  • Happy New Website!
Hoe werkt deze site eigenlijk? Eenvoudig: Barts Groene Boekje gaat over duurzaamheid, Bartje over kids, Bart Bouwt over interieur en dan heb je nog Barts Kookboekje, Barts Beauty en Barts Bruiloft. Gebruik de zoekfunctie en je ziet alleen de posts van je favoriete categorie - it’s the simple life. Leuker nog: als je rechtsboven inlogt, kun je je eigen boekje creëren met alleen die tips die je wilt bewaren. Klik het hartje aan bij het adres van je voorkeur en check je persoonlijke Bart-kaart. Wil je niks missen, meld je dan aan voor de non-spam-nieuwtjes pagina.
18 June 2018
  • 27-11-2017
  • Weekendtip

10 x kerstmarkten Duitsland

10 x kerstmarkten Duitsland

Kerstmarken suf en oubollig? Welnee! Opwarmen aan vuurkorven, glühwein en warme chocomelk, je te goed doen aan lokale specialiteiten, struinen langs kilometers kerstprullaria en slapen tussen de locals of de witte kerst-weelde in hét thuisland der kerstmarkten: Duitsland. Ho ho ho!

10 x kerstmarkten Duitsland:

Keulen (a.k.a. Cologne/ Köln)
Je denkt er misschien niet meteen aan, maar ook Keulen is een keiharde Duitse kerststad. De bekendste wordt gehouden voor de indrukwekkende kathedraal (de grootste van Duitsland, de kathedraal dus, en staat op de UNESCO World Heritage lijst). Voila, imposante backdrop on fleek, dan kan het al bijna niet meer misgaan. Er staan 160 stallen vol traditionele, tsja, rotzooi. Precies waar je zin in had.

Van 26 november tot en met 23 dec 2017

Düsseldorf
De onbetwiste kersthoofdstad van Duitsland is Düsseldorf. Het centrum van de stad veranderd ongeveer een maand voor kerst van een vrij zakelijk gebied in een winter wonderland met maar liefst zeven locaties vol kerstvermaak. Versierde kraampjes, een enorme kerstboom, een kerststal, ijsbaan, een bijna honderdjaar oude carrousel en kerstverlichting door de hele stad. Lokale foodie-tips: Bratäpfel (gebraden appels) en Zimtsterne (kaneelkoekjes). Je vind markten op de ‘Engeltjesmarkt’ en de 'Sterretjesmarkt'. De kraampjes voor het historische stadshuis zijn de moeite waard maar de Düsseldorfer kerstmarkt is nog mooier.

Ook fijn: voor het eerst blijft de kerstmarkt ook na kerst staan! Kunnen we ook in de vrije dagen tussen kerst en oud & nieuw ons hart ophalen.

Van 23 november tot en met 30 december 2017

ps. Sowieso is Dusseldorf dus echt opvallend leuk! We nemen de stad mee in Little Escapes 2, net over de grens, vanaf maart 2018 in de winkels. Voor nu alvast: Little Escapes 1, nog steeds meer dan leuk!

Barts Boekje - Rottach Egern

Rottach Egern
Eén van de mooiste Duitse kerstmarkten is die in het dorp Rottach Egern, ruim een half uur rijden vanaf München (in die stad vind je de Marienplatz-markt, een kerstmarkt die volgens de geruchten al sinds de 14e eeuw gehouden wordt). Van eind november tot een paar dagen voor kerst wordt de markt zes keer opgebouwd aan de rand van de rivier de Tegernsee, vanwaar je een met kerstlampjes omrand uitzicht hebt over de Alpen. Slaaptip nodig om het verhaal compleet te maken? Hotel Bachmair-Weissach voldoet van binnen en van buiten aan alle verwachtingen: groene houten luiken en geschilderde rendieren, brandende haarden en comfortabele zitjes aan een uitnodigende bar.

Stuttgart
Deze markt wordt beschouwd als de meest traditionele van heel Duitsland, en dat wil wat zeggen. Er zijn bijna 300 stalletjes met op de achtergrond het Oude Paleis van Stuttgart. Mis – naast je gluhwijntje – vooral de maultaschen niet: grote, ravioli-stijl noodles, de specialiteit van de regio.

Van 29 november tot en met 23 december 2017

 

Barts Boekje - Berlijn kerst

Berlijn
Hoewel de kerstperiode eigenlijk een uitgelezen gelegenheid is om nu eens niet naar altijd-goed-Berlijn te gaan, is het mooi wel de stad met de meeste opties. Op Potsdamer Platz wordt ieder jaar 'Winter World' gehouden, een enorme kerstmarkt met schaats- en sleebaan. De meest traditionele markt vind je in Mitte, Berlijns centraalste hood, en vlakbij het Opernpalais vind je de Nostalgische Kerstmarkt. De Spandau kerstmarkt telt meer dan 250 stallen en de markt bij Charlottenburg Castle geeft een fantastisch uitzicht over het gelijknamige kasteel. Ook een fraaie is die bij de Kaiser-Wilhelm-Gedachtniskirche maar favoriet is toch (toch?) de Berlin WeihnachtsZauber bij de Gendarmenmarkt: een markt omringt door de sprookjesachtige Französische Dom, het Koozerthaus en de Deutscher Dom. Bovendien is hier het eten opperbest.

 

(verschillende data maar een aantal markten gaan door tot 31 december!)

 

Rothenburg
Weinig markten zijn zo beeldschoon als die in Rothenburg, als we de kenners mogen geloven (er zijn mensen die ieder jaar álle Duitse markten afgaan – jaloers). Het historische stadje Rothenburg stamt zelf uit 950 en de markt mag graag aan deze nostalgie refereren. In december transformeert de stad in een Winter Wonderland en de markt – die sinds de 15e eeuw bestaat – is de kroonjuweel, het epi-centrum, van het wonderland. Scoor sowieso een schneebälle: een zoete specialiteit van chocolade en noten in een bol overdekt met poedersuiker.

Van 1 december tot en met 23 december 2017

Barts Boekje - hamburg

Hamburg
Hip kerstmarkthoppen is het in Hamburg, waar in december door de hele stad markten opduiken. de drukstbezochte markt is Santa Pauli op Hamburgs bekende reeperbahn en ook in de havenwijk Hafencity is
van alles te beleven.

Vrijwel alle markten starten 27 november en sluiten 23 december 2017

Munchen
Meer van 3000 lichtjes rond een gigantische, uiteraard eveneens verlichte kerstboom verlichten de Marienplatz market in Muchen net voor kerst. Het is de Rockefeller Center kerstboom van Duitsland, zo zou je kunnen stellen en er wordt gezegd dat deze markt al sinds de 14e eeuw ieder jaar opgebouwd wordt.

Van 27 november tot en met 24 december 2017

 

Barts Boekje - Ravenna Gorge Christmas Market

Ravenna Gorge Christmas Market
Het in de wintermaanden steevast besneeuwde Zwarte Woud is sowieso pittoresk genoeg voor een wintersbezoek, maar deze markt in het midden van het woud, aan de voet van een 130 meter hoog viaduct, kon niet meer Instagramproof zijn. De markt is met ruim 40 kraampjes niet heel groot en de veelal handgemaakte kerstwaar hoef je niet perse mee naar huis te nemen, maar een sprookje is het wel. Aanrader: in de Hofgut Sternen Inn verbleef de Duitse dichter Johann Wolfgang von Goethe ooit.

Let wel: alleen in het weekend. Van 1 t/m 3 december, van 8 t/m 10 december, van 15 t/m 17 december en 22 en 23 december.

Dresden Striezelmarkt
Met zekerheid de oudste van het land is de markt in Dresden: deze markt gaat in de boeken terug tot 1434 toen de markt als ééndagsmarkt begon.

Van 27 november tot en met 23 december 2017