19 april 2019, door Maartje

BARTS BAKKIE: 10 x de lekkerste koffie van eigen land voor (wie) onderweg (is)

19 april 2019, door Maartje

BARTS BAKKIE: 10 x de lekkerste koffie van eigen land voor (wie) onderweg (is)

En route, onderweg dus, dagen lang. Op zoek naar lekkere adressen in het hele land. Dan willen we een opkikker in de vorm van vloeibaar zwart goud. Een jaartje of drie toeren leverde een gedegen lijstje op, van pompstation tot neem-die-afslag-nou-maar. Afijn, Barts Bakkie, doe er je voordeel mee.

Koffie bij Kaatje, Halfweg (Noord-Holland)

Koffie bij Kaatje, Halfweg (Noord-Holland)

Op maandag is Kaatje dicht, hoe dan ook, maar de rest van de week kun je bij Halfweg afslaan voor een bijzonder goed bakkie en een broodje, een pracht van een locatie aan het water met aan de ene kant natuur- en recreatiegebied Spaarnwoude, aan de andere evenementenlocatie Sugarcity (en daarnaast de doorgaande weg). En een aai voor hond Swiffer.

Koffie bij Kaatje

Shell Bospoort, Leiderdorp (Zuid-Holland)

Shell Bospoort, Leiderdorp (Zuid-Holland)

Op een of ander manier heb ik, Maartje, het stempel ‘foodie’ en ‘professioneel levensgenieter’ gekregen (van derden hoor, ik zou dat zelf nooit zeggen) en daar hoort blijkbaar een bepaald ‘umfelt’ bij. En dat is geen omgeving waar snelwegbroodjes en take away koffie bij horen. Maar eerlijk gezegd maak je me met weinig zo blij als met een roadtrip die begint op een vroege weekenddag, en dan ontbijten in de auto. Manlief aan het stuur, muziekje op, baby in slaap, vers broodje en een vers bakkie pleur – heerlijk. Niet zo verrassend misschien is dat we dat regelmatig doen. Dat heeft ons kritisch gemaakt wat betreft onze ‘innerlijke mens’-stops en na jaren toeren, stoppen en testen staat er één ding vast: voor broodjes en koffie slaan we altijd af naar een Shell Station. En nee, dat hoef ik hier van helemaal niemand op te schrijven. De broodjes zijn altijd vers en wat betreft de koffie is er gewoon echt niks beters te krijgen onderweg: de Shell barista’s zitten er op. Niks om je neus voor op te halen. Ja, of het moet zijn om de geur van verse koffie op te snuiven. Een medium bakkie is gewoon medium (en dus niet zo’n sloot koffie die je niet wegkrijgt), het cappuccinoschuim wordt opgeklopt waar je bij staat en gemaakt met volle melk (let wel: je moet wel de pompen kiezen met een bakkerij, zoals deze) en de verhouding melk-koffie is precies goed. Liever gewone koffie? Ben ik zelf geen fan van maar de man drink niets liever en hier is-ie echt goed.

Loods 81, Margraten (Limburg)

Loods 81, Margraten (Limburg)

Wanneer je door het Limburgse landschap gaat toeren, verwacht je niet dat er aan de rijksweg een noemenswaardig adres opduikt. Is wel zo: Loods 81. Een ‘laagdrempelig eetpodium’ zoals eigenaren hun zaak noemen. Bij binnenkomst loop je op de toonbank gevuld met traiteurartikelen: vers brood en hammen, appeltaart en wijn. Daarachter zo’n 40 zitplaatsen aan tafels van steigerplanken opgesteld voor kasten boordevol oud servies. Er worden soepen, belegde broodjes, worst uit eigen worstmakerij, pasteitjes, pasta’s en stoofpotjes, tapas en huisgemaakte bloedworst met appel en stroop verkocht, alles huisgemaakt en seizoensgebonden. En koffie. Hele goede koffie. Ouderwetse koffie bovendien, in een tijdloze kop en schotel.

Espressobar Hugo, Gorinchem (Zuid-Holland)

Espressobar Hugo, Gorinchem (Zuid-Holland)

Knooppunt Gorinchem is een bekende. Mocht je daar nu net op af rijden, en er genoeg van hebben, sla dan even af: het Lingebos is op je route en is prachtig, en eigenlijk het hele gebied rond de rivier de Linge beeldig. Perfect om even op adem te komen. In Gorinchem mag je naar de Langendijk. Hier zit het gezelligste restaurant van de streek, of in elk geval het meest eigentijdse, Meneer de groot. Het restaurant, herstel, de gastrobar want hier geen standaard driegangen menu maar tafels vol om te delen, is van de eigenaren die ook de alom geliefde espressobar Hugo runnen. Daar wordt al een aantal jaren een uitstekend bakkie geschonken. Of bestel er de zelf te maken chocomelk waar je de rest van de dag vol van zit. Hoewel de salades ook meer dan prima zijn. Terug naar Meneer de groot, bestiert door Marloes Koster en haar man Robbert. Natuurlijk ook hier een kop goede koffe, maar De groot heeft bovenal een uitgebreide brunchkaart, een borrelmenu en een goed diner. Geen moeilijke fratsen, daar is het gezellige Gorinchem het dorp ook helemaal niet naar.

Shellpomp Rumpt (Rijksweg A15)

Shellpomp Rumpt (Rijksweg A15)

Zijn we weer bij de Shell want ook deze is fijn. De cappuccino is precies zoals bij de Shell in Leiderdorp (en dus top) en ook de espresso is zoals een goede espresso hoort. Goeie smaak en de barista maakt ‘m zo sterk als jij zelf wilt. Er wordt hier gebruik gemaakt van een knap staaltje machines (deze) en voor een medium cappuccino betaal je €2,50, voor een espresso €2,-. Hèhè. Overigens is er ook een Starbucks… Leuk, heus, maar de koffie van de bakkerij is echt veel beter. Niet verder vertellen. 

Ohøj Coffee Roasting, Utrecht (Utrecht)

Ohøj Coffee Roasting, Utrecht (Utrecht)

In de buurt van de voormalige Pastoefabriek aan de Utrechtse Rijnlaan – een booming hotspot hood waar het toch nog steeds rustig en relaxed is en waar je vanaf de snelweg zo staat – opende Ohøj Coffee Roasting, een koffezaak gerund door de Amerikaanse Kevin Ayers. Je hoeft niet lang binnen te zijn om te merken dat Kevin heel wat jaren ervaring heeft opgedaan als barista voordat hij naar Utrecht kwam en zijn eigen café met koffie-roosterij opende – check die lattekunst maar eens! Het interieur is lekker Scandinavisch minimalistisch. Over koffe gesproken: toen koffespot 30ml de deuren van zijn oude adres sloot, zaten veel liefhebbers met de handen in het haar. Maar ze zijn er weer, dit keer vlak bij Tivoli Vredenburg. Het nieuwe adres werd veel groter dan de vorige 30ml, en er kwam een moderne twist. De koffie is nog net zo goed als dat-ie altijd geweest is en een aantal typische restanten van de vorige locatie, zoals een aantal vintage krukken, zijn meeverhuisd en in het nieuwe interieur verwerkt. De koffebrander staat achter in het café, mocht je geïnteresseerd zijn in het brandproces – je mag gewoon naar binnen sneaken. 

Van Rossum’s Koffie, Zutphen (Gelderland)

Van Rossum’s Koffie, Zutphen (Gelderland)

When in de buurt van Zutphen mag je eigenlijk het alom bekende VanRossum’s Koffie niet overslaan: een zaakje dat gerust een begrip genoemd mag worden. Frans en Dagmar van Rossum zweren bij goede koffie die op een duurzame manier geteeld wordt en niets anders, en reisden daarom af naar Colombia om de koffie die ze wilden gaan verkopen eerst zelf te testen. Alleen koffie geproduceerd tegen een eerlijk loon en door bedrijven die zorgvuldig omgaan met de natuur mochten blijven. Proeven doe je het resultaat van die speurtocht in de koffiebar (er is ook een winkel), als het even kan met een verse bonbon, koekjes van bakker Jolink (ook een begrip in Zutphen) of huis gemaakte taart erbij. Verderop, vrijwel letterlijk op de grens van Overijssel en Gelderland, opende nog niet zo lang geleden het Gebakhuus, een zaak met een onverbloemde dik trom-plattelands-look die toch nergens oubollig of truttig wordt. Knap. De eigenaren wonen op het erf naast het thee- en gebakshuis en runnen de zaak met onmiskenbaar veel liefde.

A2 Zaltbommel (Brabant)

A2 Zaltbommel (Brabant)

Innnnn die grote stad Zaltbommel… Bommel… Of zijn wij de enigen die dit steevast zingen wanneer we het bord op de A2 passeren? Geen idee, maar de afslag naar het Shell Station hier is altijd feest. Een van de mooiste pompstations die we kennen: een fijne (hele grote) hoek waar de bakkerij zit en op zondagochtend is het er steevast drukbezocht. Niet zo gek: de vers broodjes zijn hier – eerlijk – superlekker. De service is op zijn Brabants: met een grap en een grol en reuze vriendelijk en wederom die kwalitatieve verse koffie (precies wat je nodig hebt op zondagochtend). De koffie laat hier íets langer op zich wachten, wat een goed teken is aangezien het zwarte goud vers wordt gezet en we de bonen in de verte horen malen. Dat ze liefde hebben voor hun bakkie bij de Shell pomp in Zaltbommel blijkt wel: buiten staat een bord met ‘Onze ben-iets-later barista koffie’. 

Leuk om te weten is dat de barista’s hier maar wat trots zijn op hun Selecta koffie. Er is intern zelfs een heuse barista competitie welke geldt voor alle Shell stations met een bakkerij. In de jury zit o.a. Laurens Da Costa,  Coffee Inspirator” bij Selecta en trainer van het “Specialty Coffee Association”. Daarnaast heeft hij ook zijn eigen koffiebonenmelange samengesteld (El Litus). In 2013 stond Laurens in de finale van het “Dutch cup tasters Championship”.

Nissa Cafe, Hillegom (Zuid-Holland)

Nissa Cafe, Hillegom (Zuid-Holland)

In Hillegom, vlakbij Haarlem en Schiphol, runt het koppel Jenneke en Joost hun nieuwe Café Nissa. Zij in de keuken, hij barista. Een hele fijne combinatie: de kritieken zijn zonder uitzondering jubelend. Het café zit op het oude plein van Hillegom (dus je moet wel even het dorp in) en binnen is het van dat heerlijke huiskamer-eske. Precies zo’n plek waar een goede tas koffie en een stuk romige taart op zijn plek is.

Café Nissa

Deegeluk, Boxel (Brabant)

Deegeluk, Boxel (Brabant)

Boxtel, er zijn dagen dat je er niet komt. Maar het kleine Brabantse dorp is dus wel het centrale punt tussen Tilburg, Den Bosch en Eindhoven en als je die kant op toert, kom je er bijna altijd langs. Even afslaan loont want op de Markt van het dorp opende het gezellige Deegeluk. Deeg-geluk? Of degelijk? Hoe dan ook: de koffie is een van de betere van het land. ‘ Aangenaam vol en zacht mondgevoel, lichte bitters en een lange nasmaak’, zo schrijven de koffietesters van Misset Horeca daarover. Wij waren vooral content over de strandstoelen op het plein. Een hele fijne mini D-toer op weg naar je eindbestemming in het Brabantse.

Deegeluk