27 januari 2020, door Maartje

Barts Best of: het Griekse eiland Santorini – de 2020 editie

27 januari 2020, door Maartje

Barts Best of: het Griekse eiland Santorini – de 2020 editie

Nou, omdat ik deze Griekse droom graag met de man wilde beleven, en die man, die zit vanwege zijn werk aan het hoogseizoen vast. En het hoogseizoen op Santorini, bezwoer íedereen me, dat is koppenlopen. Véél te toeristisch/ niet leuk meer. Zeiden de mensen. En dus stelden we het uit. Tot de verlossende mail van de Nederlandse Martine kwam: of we niet eens wilden komen kijken bij Villa Vima, het logeeradres die ze samen met haar eigen Griekse god had weten te bouwen. Weg van de toeristische gekte beloofde ze, zelfs in het hoogseizoen. En dus gingen we.

Villa Vima Santorini

Villa Vima Santorini

Soms leest de achtergrondinformatie van een sowieso al leuke plek als een modern sprookje. Als dat gebeurt, dan zijn we nog nét wat meer smitten dan anders het geval zou zijn geweest. Zo ook het verhaal van de Griekse Sebastian en de Nederlandse Martine die elkaar op de werkvloer tegen het lijf liepen, elkaar niet meer loslieten, en anno 2020 niet 1 maar 2 waanzinnige vakantie-adressen runnen. Een derde in de maak. Wij sliepen al in Vima Villa, de perfecte onontdekte villa voor maximaal vier personen op het mooiste eiland van Griekenland. Pal daarnaast openden de twee hun kakelverse Vima Home, de boel volledig verbouwd en in Vima style ingericht. Het huis is een ruim opgezet vakantiehuis met twee gescheiden caves waardoor Vima Home enorm geschikt is voor twee koppels of een gezin met (opgroeiende) kinderen. De tuin is prachtig: je ontbijt onder de bloeiende bougainville en je relaxt in een hangstoel met uitzicht op zee. En, nog niet verder vertellen, daar komt in de zomer van 2020 ook nog Vima Suites bij.
Lees meer EN boek mer korting!

Hatzidakis winery in Pyrgos

Hatzidakis winery in Pyrgos

Nieuw op het Griekse eiland is deze heerlijke familie winery waar kwalitatieve en – niet onbelangrijk – biologische wijnen de focus zijn. De wijnen worden opgeslagen in caves (een bekend eilandgezicht) 50 meter diep de berg in waar een te gekke setting is gecreëerd. Hier proef je tussen de houten vaten van de heerlijke wijnen. Je krijgt een rondleiding door de caves. Wil je doen: met iedere euro support dit prachtige familiebedrijf en blijft Santorini authentiek.

Vitrin Cafe Creperie Οία

Vitrin Cafe Creperie Οία

Als je op Santorini bent, dan móet je wel naar Oia, de plek waar je die vergezichten van witte opeengestapelde huisjes vind en de toeristische trekpleister van het eiland. Ga lekker vroeg (het is ongeveer een half uur rijden vanaf Villa Vima, het verste plekje dat je tijdens je vakantie gaat bezoeken) zodat je de brandende zon en de drukte voor bent, en ga ontbijten bij Vitrin Cafe Creperie. Door de wirwar aan straatjes (klimmen zul je – ben je met een klein kindje, zorg dan voor een draagzak en laat je kinderwagen thuis; daar heb je helemaal niks aan hier) vind je uiteindelijk de kleine creperie waar je mierzoete pannenkoeken én heerlijke yoghurt gerechten eet. Klein en sympathiek, dat is de het zaakje waar je wel een plekje op de buitenbank of een van de hoge stoelen moet scoren om het beste van de zaak te beleven: een uitzicht waar je U tegen zegt. Maar kijk ook even naar beneden: naar die crepes natuurlijk, maar ook naar de huis-lobbes, de té lieve hond van de zaak die zowaar op (maar dus echt óp) je voeten komt liggen.

"

Als je op Santorini bent, dan móet je wel naar Oia, de plek waar je die vergezichten van witte opeengestapelde huisjes vind en de toeristische trekpleister van het eiland. Ga lekker vroeg (het is ongeveer een half uur rijden vanaf Villa Vima, het verste plekje dat je tijdens je vakantie gaat bezoeken) zodat je de brandende zon en de drukte voor bent

"

Bar Passaggio en Catch Bar Restaurant Οία

Bar Passaggio en Catch Bar Restaurant Οία

Ben je toch later op de dag in de buurt van Οία, dan zijn Catch en Passaggio de leukste plekken voor het welbekende hapje en drankje. Catch bar en restaurant eerst: je verwacht het niet maar je moet écht die stille straat in die juist van de zee afloopt. Trapje op en je komt bij het kleine en hippe Catch. Een plekje op het dakterras is een must voor een pracht van een zonsondergang boven je (echt lekkere maar prijzige) sushi. Wel aan de boulevard, pal tegenover hotel Katikies (mocht je trek hebben in een potje op chic) vind je Passaggio een cocktailbar die oogt als een sapbar.

PK Cocktail Bar in Fira

PK Cocktail Bar in Fira

Het dorp Fira vonden we leuk! Toeristisch leuk that is. Lang niet zo druk als Oia maar wel lekker bezaaid met marktjes, winkels en bars. En mensen uiteraard. Als we het dan ook over zonsondergangen hebben, dan vonden we de PK Cocktail Bar de leukste/ gezelligste van het stel. Probeer een beetje op tijd te gaan (net voordat het gros van de mensen aan zaken als zonsondergangen beginnen te denken) en je treft een nagenoeg leeg terras aan. Laat je niet foppen: een half uur later is de bar die maarliefst drie verdiepingen beslaat afgeladen vol. Sterker nog: de stoep achter de zaak staat ook vol met mensen die de rode bal in de zee willen zien zakken. Prima drankjes, ontzettend vriendelijke staf.

Bar IDOL en Mylos Bar Restaurant Fira

Bar IDOL en Mylos Bar Restaurant Fira

PK vonden we perfect in de categorie ‘lage drempel’  en ‘wegingenvooreendrankjeengingenervijflaterpasweerweg’. Maar als je echt even wil zitten en kijken (en bekeken worden), reserveer dan bij IDOL. Iets gelikter maar leuk. Van nét nog een stapje hoger niveau, zeker wat betreft het eten, is Mylos Bar, een stukje verderop, nog steeds in Fira (of Thíra, is hetzelfde).

Cava Alta in Pyrgos

Cava Alta in Pyrgos

Hier móesten we naar toe… Niet van Sebastian en Martine overigens, maar van een handjevol tipgevers via de welbekende sociale media. En ok, het dorp Pyrgos in het midden van het eiland Santorini (slechts een klein stukje rijden van Villa Vima) was echt leuk om even te zien (dat gaven Sebastian en Martine dan weer wél aan) maar het restaurant zelf? Mwah. Het grootste wapenfeit van Cava Alta in Pyrgos was het dakterras waar je onder een gevlochten dak en een slinger lampjes uitkijkt over de witte daken van het dorp. En wanneer je even een rondje loopt (omdat je een jankende baby hebt bijvoorbeeld, ik noem maar wat), dan is het een geknik en geglimlach vanjewelste richting de oude dametjes en heertjes die op een bankje voor hun huizen de dag zitten te bespreken. Dat denk ik tenminste, want de heren-dames spreken geen woord Engels en ik geen woord Grieks. Terug naar Cava Alta: een prima plek met prima eten maar een lievelings zou ik het niet meteen noemen.

Brusco in Pyrgos

Brusco in Pyrgos

In tegenstelling tot Cava Alta vonden we deze wel écht enorm leuk en lekker! Maar misschien wel nog net iets meer voor ontbijt/ brunch/ lunch. Wie het dorp in rijdt, parkeert op het grote en enige parkeerterrein en wandelt omhoog, het dorp Pyrgos in. Op die manier kun je Brusco niet missen: fijn wit-gesaust vlonder terras, gekleurde bloemen en goed volk. Het menu is – alleluja – kort en bondig met alleen de juiste dingen op de kaart: een ‘Greek platter’, frisse (niet te zoete) huisgemaakte limonade,Griekse ice coffee en Griekse cake.

The Beach - Bar Restaurant with Caldera View in Thira

The Beach - Bar Restaurant with Caldera View in Thira

Let op, er is ook nog een andere in het Noorden maar deze, in Thira, moet je hebben. Wil je hebben: van alle plekken die we gezien hebben, vonden we het hier het aller fijnst. Je moet er wel even voor ‘de andere kant’ op rijden, naar een deel van het eiland waar veel mensen niet komen (wij kwamen letterlijk niemand tegen). Dat is goed, want dat betekent rust en ruimte. Sterker nog: we waren vroeg en bleven de halve dag een van de weinige gasten van The Beach. Wat een en ander zeker niet minder gezellig maakte overigens. Heerlijke bedden en een meer dan prima club sandwich voor de lunch. Lief personeel dat je aan je strandbed bedient en vooral fantastisch mooie rood-witte looks. Gaan we weer, dan beginnen we hier.

restaurant The Dolphins (en Red Beach)

restaurant The Dolphins (en Red Beach)

Nog zo een in de categorie ‘moet je weten’ en ‘geen toeristen gezien’: restaurant The Dolphins in het zuidwesten van Santorini. Het familierestaurant staat tegen het water in een kleine haven en werd half gebouwd op een betonnen steiger – dat zijn de tafels die je wil. Hier zie je de lucht roze kleuren en de zon in de zee zakken terwijl je je houten terrastafel door de Griekse staf (weinig Engels hier maar dat geeft helemaal niks) vol laat zetten met de specialiteiten van de dag: vrijwel alles dat hier bereidt wordt werd eerder de dag nog uit de zee onder je tafel gevist. Of dat lekker is? Me dunkt! Vers en verrukkelijk en by far het beste dat je op het eiland gaat eten.

"

Of dat lekker is? Me dunkt! Vers en verrukkelijk en by far het beste dat je op het eiland gaat eten.

"

THEROS wave bar in Vlyhada

THEROS wave bar in Vlyhada

Het meest in de categorie ‘Ibiza’ op heel Santorini is de hippe Theros Wave Bar. En laten wij nu dol zijn op de categorie Ibiza. Ja, je treft er waarschijnlijk Nederlanders (de mannen met van die opstaande boordjes en grote paarden op de borst…) aan een van de tafels naast je en ja, het menu is oprecht goed maar niet perse bijster origineel. Noch Grieks. Nogmaals: dat geeft helemaal niks! We hebben echt best wel eens zin in van zulks. Beetje hip(per), goed personeel, prima (Westerse) wijnen en van dat zien en gezien worden. Daar gaat mee gemoeid dat de prijzen ook een stuk hoger liggen dan bij bijvoorbeeld het veel relaxtere The Beach (zie hierboven). Toch doen een dagje.

Vlichada Beach

Vlichada Beach

Rijd je vanaf Emporio (de plek waar Vima Villa staat dus) naar beneden, dan ben je in 10 minuten bij een heerlijk strand dat net wat ‘zachter’ is dan veel van de rots-achtige, zwarte stranden van het vulkaaneiland. Vlichada Beach is de naam. Theros Wave Bar licht aan hetzelfde strand overigens, een stukje verderop.

Tranquilo Bar in Perissa

Tranquilo Bar in Perissa

Fijne sfeer, lekker kleurrijke omgeving. GIGANTISCHE salades en hele puike cocktails. Een perfecte plek om te relaxen, gezond en goed te eten (voor kleine prijzen bovendien), goede muziek… Ach, noem het een stukje Bali op Santorini, kan jou het schelen.

Wie aan Griekandland denkt, denkt vást aan eilandhoppen met een zeilboot. Toch? Of ben ik de enige die deze droom koestert? Vast niet. Driewerf hoera dus voor Sebas en Martine van Vima Villa en Vima Home (en Vima Suites) die het mogelijk maken, zelfs voor een dag. Ze helpen je bij het organiseren van een zeiltrip langs de cliffen van Santorini. Kennen de beste scheepslui en de mooiste plekjes, en weten met dank aan hun contacten de beste dealtjes te sluiten. Geen grote commerciële partyboot, bah, maar gewoon kleinschalig op een prachtig zeilschip met overheerlijk eten, drinken en picobello service. Je gaat zwemmen op unieke plekken waar je alleen per boot kunt komen, je bezoekt de hot springs rondom de vulkaan en je gaat snorkelen bij het eiland Thirassia. Alleen maar awesomeness…

The Beach Bar in Perissa

The Beach Bar in Perissa

Weet je nog dat we hierboven zeiden dat je die andere Beach Bar moest hebben? Dat is dus zo, die vonden we het leukst/ mooist/ relaxed/ rustigst. Maar wil je verandering van Spijs, dan mag je ook met een gerust hart naar deze.

"

Ach, noem het een stukje Bali op Santorini, kan jou het schelen.

"

Seaside Beach Restaurant op Kamari Beach

Seaside Beach Restaurant op Kamari Beach

Kamari Beach is aan de oostkant van het eiland. Niet de kant waar de zon onder gaat uiteraard, en daardoor stukken minder toeristisch dan de andere kant – zo simpel is het. Juist daardoor is het de kant waar je fijne zaken vindt niet nu eens niet overbevolkt zijn. Zoals het Seaside Beach Restaurant. Toegegevens: de zaak is wel ingericht op toeristen: het is er een tikke (al te) westers, een tikkie posh (zoals de Theros Beach Bar) en er zijn iets te veel Moët & Chandon logo’s. Maar zoals wel vaker gezegd: als het waggelt als een eend, kwaakt als een eend en er uit ziet als een eend, is het waarschijnlijk een eend. En jij bent nu eenmaal een toerist op Santorini.

Sea side by Notos aan Perivolos

Sea side by Notos aan Perivolos

Ook als je vanaf Emoprio recht naar beneden rijdt sta je na een dikke vijf minuten op het strand – een fijn, rustig en bovendien mooi strand dat geliefd is bij de Grieken zelf – hier amper toeristen en hele stukken strand waar je met je eigen handdoek en volle picknickmand het einde van de zonnige dag kunt vieren, ook wel eens lekker.

Heb je toch zin in sushi en champagne, dan vind je aan de rechterkant van het strand (even doorrijden, maar niet te ver) Sea side by Notos, een kleurrijke zaak waar de sushi ontzettend goed is, het personeel vreselijk lief en waar voor het restaurant een net-lekker-posh champagne (Moët & Chandon) hutje staat.

Forty One 41 aan Perivolos strand

Forty One 41 aan Perivolos strand

Ben je aan het eind van de weg die uitkomt het het strand van Perivolos naar rechts gegaan, richting de champagne, biertjes, wijnen en sushi van Sea side by Notos, dan ben je bijna langs het moderne Forty One 41 gereden. Is ook leuk.