Letland, Riga25 mei 2018, door Maartje

Barts best of… Riga, Letland

Letland, Riga, 25 mei 2018, door Maartje

Barts best of… Riga, Letland

Hiep hiep, Letland bestaat 100 jaar! En nu denk jij, wat hebben wij met de verjaardag van Letland te maken? Welnu, dat zullen we je vertellen. Ter ere van de 100e verjaardag van dit land(je) aan de Baltische Zee worden in Nederland de Letse Dagen gevierd. Dat betekent dat je, we, iederéén vanaf maandag 28 mei tot en met 1 juli Letland kunt proeven via verschillende activiteiten door het ganse land. Cook-ups, pop-ups, een maand lang komen Letse chefs hun culinaire beentje voorzetten in Nederland.

Riga, Letland

Riga, Letland

Natúúrlijk mochten wij van Bart’s Boekje alvast voorproeven en dat deden we logischerwijs niet in Nederland, maar in Riga, de hoofdstad van Letland. Wat we hebben geleerd van dit reisje? De Letten maken louter gebruik van regionaal en seizoensgebonden ingrediënten, Riga is met 640.000 inwoners kleiner (véél kleiner) dan je zou denken en já zeker, je merkt dat je door de straten van een voormalig Sovjet-Unie land struint.

Over dat culinaire: de Letse keuken is vrij simpel: je moet koken met de riemen die je hebt. Hier geen ingevroren avocado’s en mango, maar kakelverse producten afkomstig van het boerenland (oh ja, Letland heeft dus véél uitgestrekte velden, bossen en weilanden). Dat betekent op het staartje van de winter veel gerechten met ei, roggebrood en aardappel, maar ook de meest frisse vissen uit de Baltische zee.

(het beeld hiernaast is gemaakt bij Modernist, zie hier onder)

De Letse keuken is vrij simpel: je moet koken met de riemen die je hebt. Hier geen ingevroren avocado’s en mango, maar kakelverse producten afkomstig van het boerenland

En over Riga: voor een weekendje weg is het prima vertoeven in deze stad, maar na 3 dagen heb je het ook wel gezien. De straten zijn voorzien van prachtige gebouwen, maar toch oogt de stad (nog) een tikkie grijs en troosteloos. Dat kan natuurlijk met de jonge historie te maken hebben, Letland is immers nog niet zolang los van de sombere Sovjet- Unie.

Eigenlijk mogen we ook niet klagen: een stad als Riga is (nog) niet overspoeld met het hipster-sausje. Omdat de inwoners ver uit elkaar verspreid wonen -die ruímte!- is het stadscentrum van Riga zelf maar klein en dus overzichtelijk. Je hebt 3 á 4 fijne koffiebarren waar je moet wezen, zoals ook geldt voor concept stores, goede restaurants en logeerplekken. We benadrukken: hier dus geen drukte van jewelste en oneindige hotspots to go-lijstjes, maar wel genoeg vermaak voor een weekendje weg. Plus, de omgeving van Riga is ‘ļoti skaista’, ofwel: heel mooi.

Kort samengevat: Riga heeft de ruimte van Parijs, het aantal inwoners van lutjebroek en kleur is voornamelijk te zien in de lokale berkensapjes met verse frambozen (mmm!).

Hotel Neiburg

Hotel Neiburg

Zeg jij overnachten in Riga, dan zullen de Letten ‘Hotel Neiburgs’ zeggen. Dit oude, historische boetiekhotel, gerund door de familie Neiburg, ligt pal naast de Dom kathedraal. Vanuit de entree rol je zo de oude straten -belegd met kinderkoppen, dus watch your step – op en is alles goed te bereiken.

Hotel Bergs

Hotel Bergs

Jezelf van iets meer luxe voorzien? Hop hop, dan is Hotel Bergs je little escape in Riga. Dit ontzettend charmante boetiek-chique hotel zorgt ervoor dat je helemaal in je nopjes aanschuift bij het ontbijt. En ook handig: in het aangrenzende restaurant, restaurant Bergs, kun je nondeju zo lekker dineren. Wil je een avond happen op chic, dan is Restaurant Bergs ja man. Zowel het interieur, de zwart-witte vloeren en groene fauteuils, als de gerechten zijn een ware lust voor het oog.

Modernist

Modernist

Riga is dus niet zo’n stad waarbij de etalage’s je naam schreeuwen. Brand je geld in je zak? Dan is het zelfs een beetje zoeken naar een fijne uitgavenposten. Maar ziedaar, wij van Bart’s Boekje hebben alvast de leukste voor je uitgekozen.

Oh oh oh, Modernist begrijpt het hé-lé-maal. Alle design meubels die hier staan zijn te koop, maar je mag er ook gewoon even op zitten want Modernist serveert ook een heerlijke lunch. En opzoek naar een bijzonder cadeau? Bij Modernist verkopen ze champagne van kleine, lokale Franse boeren. Plop!

Bold en Rija

Bold en Rija

Bold is hipperdepip en vertegenwoordigt alleen lokaal, Lets (mode-)talent. Zet hier je teen binnen en u zult zien, deze ruimte ademt artistieke, kunstzinnige mode. Let ook even op het huismerk Kult by Bold.

Rija a.k.a. de concept store waar je spontaan tot rust komt. Fijne, mooie spulletjes in Scandinavische aardetinten en Oost-Europese handgemaakte slofjes.

Restaurant St. Petrus

Restaurant St. Petrus

In één van de straatjes van het oude stadsdeel van Riga, vind je het St. Petrus restaurant. Ook hiervoor geldt: als je het niet zou weten, zou je er straal voorbij lopen. Dit restaurant serveert de Letse keuken met een moderne twist.

3 pavāru restorāns

3 pavāru restorāns

De leuke tentjes in Riga spelen continu verstoppertje, want ook 3 pavāru restorāns (spreek uit als 3 Chefs) is een zaak waar je straal voorbij zou lopen. En dat terwijl het binnen zo plezierig is.

Ook benieuwd naar Proef Letland? Bekijk het gehele programma van de komende maand hier. Voor meer informatie over Letland: Investment and Development Agency of Latvia (LIAA).

x Lise

In het aangrenzende restaurant, restaurant Bergs, kun je nondeju zo lekker dineren.