Slot Doddendael - Barts Boekje

Zo’n tien kilometer ten westen van Nijmegen en je bent bij het sprookjesachtige Slot Doddendael. Een slot, ja. Stevig en fier, en dat gewoon in eigen land. Een kasteel is het, met een uitgelezen historie die een meer dan geweldige 21ste-eeuwse update kreeg.

Half verscholen staat het gebouw in de bossen van Gelderland. Categorie ‘moet je weten’. En laten we wel wezen, woorden zoals romantisch en charmant doen het slot te kort. Je dineert, feest en doet je geloften hier namelijk tussen de wijngaarden, in een boomgaard of onder een eeuwenoude kastanjeboom. Wij zeggen: waarom afreizen naar Zuid-Europa als je ook in eigen land aan een lang gedekte tafel tussen de wijn- en boomgaarden kunt vertoeven?

Alleen trouwen tussen april en oktober is hier niet aan de orde. Het slot is (met meer dan zes verschillende ruimtes om uit te kiezen) het ideale decor voor een romantische winterbruiloft. Het middeleeuwse kasteel zit namelijk vol knisperende haarden en het diner bij kaarslicht voelt in de wintermaanden nóg romantischer. Volgende in de categorie good to know is dat Slot Doddendael een officiële trouwlocatie is. Jep, dat is een door een Nederlandse gemeente goedgekeurde locatie waar een huwelijk mag worden voltrokken door een (buitengewoon) ambtenaar van de burgerlijke stand – een babs dus. Dikke plus: ze trouwen ook op zon- en feestdagen. Nog even terug naar die zes verschillende ruimtes. Want of je nu een kleine of grote bruiloft hebt – zoveel mensen, zoveel wensen – er is altijd een ruimte die past. Voor een intiemere ceremonie of diner kun je bijvoorbeeld terecht in het sfeervolle Arsenaal of de Ridderzaal. Wil je met met honderden gasten feesten tot in de kleine uurtjes? Dan is het koetshuis met karakteristieke houtconstructie je go-to.

Het slot zelf bestaat grotendeels uit een wit gepleisterd hoofdgebouw dat teruggaat naar 1379, hoewel dat door de jaren heen herhaaldelijk uitbrandde, opnieuw werd opgebouwd en weer verbouwd. De laatste grondige restauratie gebeurde zo’n vijftig jaar geleden. Sindsdien wordt Slot Doddendaelgebruikt als horeca- en feestbestemming. Het stel Jan Willem en Fabienne ’t Hooft-Braam maakten er vanaf 2012 het kleinschalige, kwalitatieve, smaak- en liefdevolle adres van dat het tegenwoordig is.

Tot slot, blijven slapen kan hier ook. Doddendael heeft namelijk twee kasteelkamers en een prachtige suite met uitzicht op de binnenplaats, de boomgaarden en het landgoed. Perfect voor de huwelijksnacht dus. Het jaar daarop je trouwdag vieren? De (hotel)deur staat altijd open, dus ook voor een “gewoon” romantisch weekendje weg. Schuif dan (van donderdag tot zondag) ook zeker even aan voor een heerlijke à la carte lunch of diner in de brasserie die zich bevindt in de sfeervolle slotkelder.

 

Fotografie door: Odiza Fotografie

Naar Slot Doddendael Meer foto's
Slot Doddendael trouwlocatie Slot Doddendael trouwlocatie Slot Doddendael trouwlocatie Slot Doddendael trouwlocatie Slot Doddendael trouwlocatie Slot Doddendael trouwlocatie Slot Doddendael trouwlocatie Slot Doddendael trouwlocatie Slot Doddendael trouwlocatie Slot Doddendael trouwlocatie Slot Doddendael trouwlocatie Slot Doddendael trouwlocatie Slot Doddendael trouwlocatie Slot Doddendael trouwlocatie Slot Doddendael trouwlocatie Slot Doddendael trouwlocatie