Filipijnen16 mei 2024, door Isa de Laat

Bucketlist ervaring op de Filipijnen: dé boottocht van Coron naar El Nido (of andersom)

Filipijnen, 16 mei 2024, door Isa de Laat

Bucketlist ervaring op de Filipijnen: dé boottocht van Coron naar El Nido (of andersom)

Spoiler alert: heb je deze boottocht eenmaal gedaan, dan ben je een tikkeltje verpest. Grote kans dat je nooit meer zo'n lekker eten geserveerd krijgt op een boot, zo'n idyllische slaapplek vindt, never meer deze prachtige zonsopkomst en ondergang ziet en gegarandeerd dat dit de witste stranden met het meest blauwe water zijn die je ooit gezien hebt.

Sprookjesachtiger dan de welbekende boottocht van Coron naar El Nido wordt het hoogstwaarschijnlijk niet, en het overtreffen van zo'n ervaring is haast onmogelijk. De populariteit van de experience groeit en zo ook het aantal aanbieders. Mocht je door de bomen het bos niet meer zien, dan raden we Big Dream Boatman ten zeerste aan.

Hoewel het mogelijk is om een snelle boot van Coron naar El Nido (of vice versa) te nemen, blijft de leukste, allerleukste, optie om te kiezen voor Big Dream Boatman Bucketlist ervaring gegarandeerd!

 

Big Dream Boatman

Big Dream Boatman

Welnu, er zijn meerdere boottours tussen Coron en El Nido (of andersom dus): Over TAO Experience en en Buhay Isla Tour hebben we uitmuntende verhalen gehoord, maar uiteindelijk was Team Big Dream Boatman toch the winning team. Waarom? Big Dream Boatman lijkt misschien wat prijziger, maar alles wat je nodig hebt is inbegrepen. Naast accommodatie, eten en drinken, maskers, snorkels, bemanning, chef-kok, service, entertainment en de complete BDBM-ervaring, zijn ook bier en cocktails (met rum) bij de prijs inbegrepen.

Andere bedrijven hebben veel grotere groepen op de boot (zo kun je met TAO Experience met bijvoorbeeld tot 30 mensen op één boot). Bij onze boot van Big Dream Boatman waren dit er slechts 18 mensen. 

Je hebt de keuze uit de Coron naar El Nido (of andersom) expeditie van vier dagen en drie nachten (aanrader!) of de Coron Island Life expeditie van drie dagen en twee nachten (voor wanneer je minder tijd hebt).

Wie is Big Dream Boatman? Nou, het begon allemaal als een briljant idee tijdens een avontuur op Palawan in 2017. Oli, een Britse reiziger, raakte in de ban van de adembenemende schoonheid van Kayangan Lake. Maar hij wilde geen typische toeristenervaring met overvolle boten en vervuiling. Dus, enter Krish, de redder in nood die vertelde over de alledaagse chaos van Coron en hoe hij ervan droomde om het anders te doen. Hij wilde mensen een échte Island Life-ervaring bieden, weg van de drukte, in alle rust en ruimte om te genieten.

En zo ontstond Big Dream Boatman! Oli en Krish sloegen de handen ineen om een verantwoordelijk expeditiebedrijf te creëren met een missie: de ware schoonheid van Palawan laten zien, zonder de natuur te schaden. Met een heldere visie en tonnen enthousiasme werd BDBM geboren.

En ga je mee op de tour, dan staat er een fantastisch team voor je klaar die er ook alles aan doet om hun home island op de beste manier te laten zien. Weg van de drukte, op naar de hidden places.

Wat je ECHT moet doen is op tijd reserveren: Big Dream Boat Man tours zijn weken, soms maanden, van tevoren uitverkocht. Last minute? Sommige van de grotere operators zoals El Nido Paradise kunnen last minute wat makkelijker zijn.

Voor vertrek

Voor vertrek

De dagen voor vertrek krijg je een briefing via de mail (handig, want sommige maatschappijen vragen om fysiek aanwezig te zijn) en hoor je over alles wat je mee moet nemen. Denk aan een hervulbare fles (geen plastic mee op de boot), een zwemshirt, en meer. Handige tip: overal zijn waterdichte tassen te krijgen, van 1 liter tot 30 liter inhoud. Koop er eentje van 3 liter inhoud: ideaal voor je camera, telefoon, e-reader en ander soortig meuk wat je graag de hele dag bij je hebt. En nog een gratis tip: neem een trui mee. Geloof het of niet, er kan een koude wind staan en dan ben je blij als je jezelf in iets warms kunt steken. 

De expeditie

De expeditie

Vamos, de expeditie gaat van start. Ook gaat er grote groep bemanning mee om zo de expeditie tot in de puntjes te verzorgen. En dan verzorgen met hoofdletter V. Ze maken het eten klaar in het allerkleinste schamele keukentje ooit. Echt klein. Echt schamel. Maarrrr, er werd wel getoverd in dit keukentje. Het ontbijt bracht ons banana pancakes, gebakken eieren, schalen fruit met de sappigste mango, watermeloen, appel en ananas. Bij de lunch en het avondeten ging het feest door en stonden er schalen met hele gegrilde vissen, Griekse salade, verschillende soorten noedels en uiteraard rijst. Of zoals de crew het noemde Philippine Power wat uitgesproken werd als Pieliepieno Power. Geweldig. Jubelend. Daarbij een (rum) cola of een bier en het meest prachtige uitzicht over licht blauwe wateren zo ver als het oog reikt. 

De stops onderweg gaan van mini eilandjes waar slechts tien mensen wonen tot eilandjes waar het lijkt alsof er nog nooit iemand is geweest. Een ‘op een onbewoond eiland’ idee met het meest adembenemende witte strand wat je in je stoutste dromen niet had kunnen verzinnen. Alsof je zo, plop, in een ansichtkaart bent gedropt. Bij deze betoverende stranden kun je, hoe kan het ook anders, naar hartelust snorkelen. Bij terugkomst op de boot staat er geheid een tussendoortje klaar zoals gegrilde banaantjes (-tjes want het waren echte mini bananen) met caramel. Om je vingers bij af te likken. Na deze ontdekkingsreis en snack ben je uiteraard volledig gesloopt en doe je even een dutje. Doe jezelf een plezier en kies voor een spot in de schaduw, want de zon is genadeloos en er doen vele verhalen de ronde over roodverbrande toeristen die van deze boten afstappen. Ondertussen maakt team Big Dream zich klaar om verder te varen naar de volgende stop. Per dag zijn er zo’n drie stops. Allemaal even mooi.

En dan valt de avond en is het tijd om richting bed te gaan. Slapen op de boot doe je niet, maar je slaapt op de meest prachtige stranden in driehoekvormige huisjes op het strand. Zie de foto’s en oordeel zelf. Op de base camps kon er koud gedoucht worden met een bucket shower. Geen probleem, want warm water is echt niet nodig bij deze temperaturen. Daarna worden de ogen gesloten en bij het ochtendgloren heeft de keukenkoning de pancakes al dampend op de borden liggen, de verse vruchten gesneden en de koffie in mokken geschonken. Puur geluk.

Oh en natuurlijk, de onvermijdelijke vraag: hoe regel je dit met de WC? Er is, gelukkig, een WC aan boord. Te vinden achter een deurtje, die niet heel veel voorstelt, naast dat mini keukentje met aanwezige bemanning. Maar goed. Beter dan Expeditie Robinson denken we dan maar. 

Hoe je het ook went of keert: de boottocht is onvergetelijk en een must als je naar Palawan reist. 

 

Big Dream Boatman