Ierland, Dublin25 oktober 2022, door Maartje

5 x Cultuur snuiven in Dublin – de dingen die je niet níet kunt doen

Ierland, Dublin, 25 oktober 2022, door Maartje

5 x Cultuur snuiven in Dublin – de dingen die je niet níet kunt doen

Ierland is jaar na jaar Europa's snelst groeiende economie, de Vikingen waren de eersten die hier in de negende eeuw een nederzetting vestigden langs de rivier de Liffey (ze noemden het Dubh Linn (Black Pool)) en het is de thuisbasis van verrassend veel wereldberoemde muzikanten en auteurs. En tóch denken de meeste mensen bij een weekend Dublin aan de befaamde Temple Bar. Is ook leuk! Maar Dublin is zoveel meer dan dat. De stad is gezegend met prachtige Georgische architectuur, musea van wereldklasse, bibliotheken en zo veel prachtige openbare parken, en een verbazingwekkend aantal Michelin-sterrenrestaurants. En vergeet vooral ook de Dubliners zelf niet: het vriendelijkste volk out there met de Gaelic eigenschap craic (crack) - een aangeboren humor.

book of kells @ Trinity College (Library)

book of kells @ Trinity College (Library)

Het is een gek idee dat er regelmatig meer toeristen dan studenten rondlopen over het terrein van het indrukwekkende Trinity College. Niet zo gek: de meeste van deze mensen komen voor the Book of Kells in de Trinity College Library. Een architectonisch wonder waar de Harry Potter referenties niet níet gemaakt kunnen worden. Van deze ‘kamer’ kunnen de meeste bibliofielen alleen dromen en het ís ook prachtig. De Trinity College Library is de grootste bibliotheek van heel Ierland en het is de thuisbasis van het beroemde Book of Kells – een sierlijk, prachtig verlicht manuscript met alle vier de evangeliën van het Nieuwe Testament dat meer dan 1000 jaar oud is.

Het beroemdste gedeelte, bekend als The Long Room, staat erom bekend dat het lijkt op de Jedi-archieven in Star Wars. Helaas is de hoofdbibliotheek alleen toegankelijk voor medewerkers, afgestudeerden en studenten van de universiteit, maar dat weerhoudt toeristen er niet van om een ​​kijkje te nemen in de oude bibliotheek die open is voor bezoekers.

Windmill Lane Studios

Windmill Lane Studios

Windmill Lane Studios (of Windmill Lane Recording Studios, zo u wilt) is op zijn zachtst gezegd een begrip in de Ierse hoofdstad die toch al bekend staat vanwege zijn rijke muziekgeschiedenis. En die geschiedenis tikte opvallend vaak deze Ierse opnamestudio die in 1978 zijn deuren opende, aan. Aan de rand van het centrum (handig om je Uber app bij de hand te hebben), zit het drie verdiepingen tellende pand aan Ringsend Road 20. Het werd oorspronkelijk geopend door opnametechnicus Brian Masterson aan Windmill Lane Road, vlak bij Sir John Rogerson’s Quay en verkaste later naar zijn huidige locatie, vandaar die naam (aha). Oorspronkelijk werd de studio gebruikt om traditionele Ierse muziek op te nemen. Tot U2 aanklopte. De drums op het album ‘Boy’ (1980) werden opgenomen in de ontvangstruimte van de opnamestudio’s, vanwege de wens van producer Steve Lillywhite om “this wonderful clattery sound” te bereiken.

Na U2 volgden Van Morrison, Kate Bush, Sinéad O’Connor en Elvis Costello, to name a few, en ook de filmmuziek van Mission Impossible werd er opgenomen. De studio is nog altijd in gebruik, en hoe. Buiten de opname uren kun je een rondleiding volgen en zelf zien (en meemaken) where the magic happens.

National Gallery of Ireland / National Museum of Ireland – Archaeology

National Gallery of Ireland / National Museum of Ireland – Archaeology

Een no brainer natuurlijk, maar de National Gallery of Ireland is ook echt de moeite waard. Save it for a rainy morning en struin langs de werken in het kleurrijke museum. De vleugels van het museum hangen vol kunstwerken van een aantal van de belangrijkste schilders ter wereld zoals Rembrandt, Monet en Picasso. Prachtig, maar het is ook bij uitstek een plek om je even terug te trekken en je te laten inspireren. Er hangt zowel creativiteit als rust in de lucht, wat het tot een heerlijke plek maakt. En de National gallery of Ireland is helemaal gratis.

Het National Museum of Ireland – Archaeology in Kildare Street is ook echt het bezoeken waard: alleen het gebouw zelf is al beeldschoon. Het is gebouwd in victoriaanse palladiaanse stijl en heeft een magnifieke ronde hal met een prachtige mozaïekvloer, een gewelfd dak en een rij marmeren zuilen. En ook binnen is het feest: de tentoonstellingen gaan van prehistorische vondsten tot befaamde veenlijken, zoals de Old Croghan Man. Er is Keltische kunst en kunst uit de Vikingtijd. Wie van historie houdt, mag deze niet missen. Nog gratis ook!

Rugby

Rugby

De nummer 1 sport in Dublin? Ok, dat is Gaelic Football (als je daar een wedstrijd van mee kunt pikken: do it), maar bijna net zo populair onder de locals is rugby! Er zijn meer dan dertig clubs in de stad waar je een wedstrijd mee kunt pikken (en er zijn er nog veel meer, maar daar haak je niet aan). Meer Dublin met de locals krijg je niet. En gezellig dat het is… Beloofd.

Phoenix Park

Phoenix Park

Voor een relatief kleine hoofdstad is Dublin’s Phoenix Park een zwaargewicht als het gaat om grootstedelijk groen. Het park beslaat een grandioze 707 hectare (dat is drie keer Central Park!) en ligt net ten westen van het stadscentrum boven de rivier de Liffey. Het is het thuis van de president (die er doodnormaal een paar keer per dag met zijn hondjes rondwandelt – aan beveiliging doen ze in Ierland niet) en het park herbergt ook ongeveer 600 damherten. De herten, die in de jaren 1660 in het park werden geïntroduceerd om te jagen, leiden nu een loom leven en zijn vaak te zien in de velden rond het pauselijke kruis. De ochtend is een goed moment om ze te zien. En vanwege de grootte van het park is het een verstandig idee om een ​​fiets te huren. Just saying.