6 september 2023, door Tosca Witlox

Detox de huid! De ultieme post-vakantie tips voor glowy skin

6 september 2023, door Tosca Witlox

Detox de huid! De ultieme post-vakantie tips voor glowy skin

We kunnen het allemaal niet geloven, maar de r zit alweer in de maand. Wat is de zomer voorbij gevlogen! Reisjes vol zon, zee en strand geven een geweldige boost aan de geest, maar de huid heeft daar vaak wel onder te lijden. Alhoewel het voor de thuisblijvers afgelopen maanden een niet al te zonnige bedoeling was, hebben vast ook zij elk zonnestraaltje willen meepakken door veel buiten te zijn en wellicht er het beste van proberen te maken met de gezellige borrels. Om het maar niet te hebben over de festivalgangers die in alle euforie en vanuit praktische overwegingen de skincare en het eten van rauwkost maar even op een laag pitje hebben gezet. In al deze gevallen kan de huid wel wat extra aandacht gebruiken. September is daarmee de ultieme maand voor een detox van de huid. Wat dat precies inhoudt lees je hier!

Detox de huid van binnenuit!

Detox de huid van binnenuit!

Laten we allereerst beginnen met een aantal tips om de huid van binnenuit op te peppen. Een cliché, maar een gezonde huid begint van binnenuit! Daarnaast heeft het lichaam alle tools om ook de huid te detoxen, maar daarvoor is wel een gezond voedingspatroon nodig.

Groenten, fruit, kruiden, noten, zaden en vis hebben allemaal een positieve uitwerking op de huid. Vitamines, mineralen en onverzadigde vetten zoals Omega 3 (te vinden in vette vis) maken de huid egaal en soepel. Dit betekent minder fijne lijntjes, onzuiverheden en een minder droge huid. Het detoxen van de huid begint dus met een gezond en afwisselend voedingspatroon.

Een aantal huidverbeterende producten zijn: lijnzaad, pompoenzaad, hennepzaad, sardines, ansjovis, walnoten, pakchoi, chinese kool, broccoli, bloemkool, spinazie, paprika, komkommer, tomaat, avocado, banaan, kiwi, appel en blauwe bessen. Het is niet voor niets dat watermeloen of gazpacho zo goed smaakt in warme landen. Ze bevatten namelijk veel Vitamine A, C en E die de huid beschermen tegen zonschade én veel vocht wat we allemaal nodig hebben tijdens hogere temperaturen.

Detox de huid met een beetje kruid

Detox de huid met een beetje kruid

Een goede detox drank voor een mooiere huid is een kopje heet water met kurkuma, kaneel, citroensap en gember. Dit drankje verbetert de celdeling, egaliseert en werkt ontstekingsremmend. Een huid die veel zon heeft gezien is vaak droog en heeft veel vocht verloren. Het drinken van genoeg water 2,5 liter tot 3 liter per dag is daarom essentieel om de huid sterk te maken. Het starten met een gezonde thee is daarom de perfecte manier om de huid te detoxen en te hydrateren. Andere recepten om zoveel mogelijk gezonde voeding in jouw dieet te brengen zijn een ontbijt met yoghurt, noten, zaden en fruit, een salade met o.a. avocado, een Caesar salade met ansjovis of een rode pastasaus met sardines en volkorenpasta.

De huid detoxen met gezichtsverzorging

De huid detoxen met gezichtsverzorging

Voeding is niet het hele verhaal achter een mooie huid. Ja, er zijn inderdaad mensen die helemaal niets hoeven te smeren, maar de meeste mensen verkeren niet in deze luxe en dan moet er naast gezond eten ook het juiste worden gesmeerd. Maar wat dan? Kunnen crèmes, serums en andere cosmetica echt helpen om de huid weer in optimale conditie te brengen? Jazeker! Als skin care fanatiekeling kan ik heel veel opties geven, maar in deze blog wil ik het zo simpel mogelijk houden zodat zoveel mogelijk mensen de tips kunnen toepassen.

Terugkomend op de zon, zee en alcohol… zij hebben allemaal gemeen dat ze de huid uitdrogen. De zon en vooral alcohol triggeren daarnaast ook ontstekingen. Uitdroging en ontstekingen zijn vaak de boosdoener voor allerlei huidproblemen, maar ook de ‘gewone’ aandoeningen zoals schilfertjes, onzuiverheden, fijne lijntjes, vlekjes, pigmentatie en algehele huidveroudering ontstaan hierdoor. We willen de huid dus hydrateren (het tegenovergestelde van uitdrogen), vetter maken om de droge huid weer aan te vullen met vetten die ervoor zorgen dat de huid het aangevulde vocht vasthoudt en de huid beschermen tegen externe invloeden (zoals de zon en milieuvervuiling) die ontstekingen veroorzaken.

Detoxen is blijven beschermen

Detoxen is blijven beschermen

Om de huid er weer gezond uit te laten zien, moet de huidverzorging dus in ieder geval bestaan uit een hydraterende crème en een zonnebrand met een UVB en UVA filter. Op elke verpakking van een huidverzorgingsproduct staan de ingrediënten. Zoek een crème uit waarop staat vermeldt dat er ceramiden in zitten. Ceramiden is een verzamelnaam voor vetten die de huidbarrière versterken waardoor o.a. schilfertjes, fijne lijntjes en droogte verminderen. Ook aloë vera, jojoba olie, glycerine, squalaan zijn super effectieve ingrediënten die daarbij helpen. Een zonnebrand met een UVB en UVA filter moet je ook in Nederland elke dag smeren, zelfs in de herfst en winter! UVA is een straling die zelfs door ramen heen komt en ook die straling van de zon veroorzaakt huidveroudering.

Sommigen krijgen ook vaak pukkeltjes en onzuiverheden van de zon. Probeer dan eens een extra product te gebruiken zoals een serum, toner of masker. Kijk naar producten met salicylzuur, tea tree en klei. Voor diegenen met een extreem droge huid en fijne lijntjes kan een balsem of olie die over de crème moet worden aangebracht voor het slapen gaan helpen. Een veel gemaakte fout is het scrubben van het gezicht of lichaam om de schilfertjes te verwijderen. Dit veroorzaakt juist het tegenovergestelde effect, namelijk nog meer uitdroging en irritatie. Gebruik dus ook voor het lichaam een body lotion (zonder parfum, omdat ook parfum uitdroogt en irriteert) die de huid weer mooi doet laten stralen.

Een sterkere huid door een detox

Een sterkere huid door een detox

Het is heel belangrijk om de herfst met een zo sterk mogelijke huid in te gaan. Waarom dat belangrijk is? Koud weer en temperatuurschommelingen kunnen voor huidproblemen zorgen. Wanneer de huid sterk is en het lichaam gezond heb je daarop minder kans. Voorkomen is beter dan genezen. Daarnaast is de periode vanaf de herfst de perfecte tijd om de huid te verbeteren met behandelingen en intensieve producten, maar daarover in een volgende blog meer. Het detoxen van de huid doe je dus door het combineren van de juiste milde skincare en gezonde voeding.