21 januari 2024, door Tosca Witlox

Een droge of vochtarme huid? Wat is het verschil?

21 januari 2024, door Tosca Witlox

Een droge of vochtarme huid? Wat is het verschil?

De weergoden zijn ons niet zo goed gezind afgelopen maanden. Het komt met bakken uit de hemel en de temperaturen worden lager. Al hopen we natuurlijk ieder jaar op een witte kerst, we vinden het heerlijk om de gezellige warmte binnen op te zoeken. Als echte Hollandse vrouwen trotseren we daarnaast ook nog steeds de regen en de wind op de fiets. Niets houdt ons tegen! De huid en vooral het gezicht doorstaan deze tijd van het jaar dus nogal veel… De hamvraag is of jij een droge en/of vochtarme huid hebt, want dat verschil is enorm belangrijk voor een mooie en soepele huid. Upgrade jouw skincare routine in an instant!

Wat is een droge huid?

Wat is een droge huid?

Een droge huid maakt te weinig vetten aan. Je hoort het goed: vetten. De bovenste huid bestaat naast dode huidcellen en bacteriën ook uit vetten. Deze vetten komen uit onze talgklieren. Ongeveer elk haartje op het gezicht bevat twee talgklieren. Talg is een beetje een goor woord en associëren we vaak met pukkels en acne, maar de meeste talg heeft een hele belangrijke functie om onze huid en haar soepel te houden en tegen uitdrogen te beschermen. De ‘bad rep’ van talg is dus helemaal onterecht.

De vetten in talg, ook wel huideigen lipiden genoemd, zijn enorm belangrijk voor een gezonde huid. Een gezonde huid heeft geen last van chronische ontstekingen, eczeem, herstelt en veroudert minder snel. Het hebben van een gezonde huid voelt ook fijn, zacht, soepel en niet trekkerig.

Heb jij een droge huid?

Heb jij een droge huid?

Kenmerken van een droge huid zijn een trekkerig gevoel, schilfers, hele kleine poriën, roodheid, gevoeligheid, eczeem en rimpels. Je wordt vaak geboren met een droge huid, maar door hormonen, die worden beïnvloed door bijvoorbeeld reizen en voeding; gewoon door het ‘leven’, kan onze huid ook chronisch minder talg aanmaken. Herken jij jezelf in het volgende? Vanaf de herfst voelt jouw huid extra droog, maar eigenlijk wil je in de zomer ook altijd een crème op het gezicht en een vette zonnebrand kan de huid prima hebben. De trend van een ‘glazed donut’, waarbij het hele gezicht glanst en met meerdere lagen serums en crèmes wordt ingesmeerd, past helemaal bij jou. Jij hebt een droge huid!

Wat is een vochtarme huid?

Wat is een vochtarme huid?

Lees je dit hierboven en herken jij jezelf hier eigenlijk wel deels in, maar heb je ook een gecombineerde huid, dus weleens last van een vette t-zone, pukkeltjes en op bepaalde plekken grove poriën? Dan is het géén goed idee om dezelfde producten te gebruiken als de droge types. Dan ga je namelijk in veel gevallen de huid verstoppen en irriteren. Waarschijnlijk heb jij dus een vochtarme huid en dat betekent dat de huid niet genoeg vocht opneemt of vasthoudt. Bijna iedereen heeft een vochtarme huid in de winter vanwege de verwarming en het weer die de huid uitdrogen. Dus een droge huid kan óók vochtarm zijn. Airconditioning en het vliegtuig zijn ook serieuze uitdrogers. Hoe kan de dorst worden gelest?

En nu?

En nu?

Gelukkig hebben we tegenwoordig super goede skincare! Word je helemaal gek van die droogte? Denk aan crèmes met plantaardige oliën, glycerine, squalaan en ceramides. En wat helpt tegen de dorst? Genoeg water drinken spreekt voor zich, koffie droogt uit (dus houdt het bij maximaal een aantal kopjes per dag) en uiteraard gezichtsverzorging met genoeg ingrediënten die vocht vasthouden en aantrekken. Kijk naar een crème of serum met glycerine, squalaan, aloe vera, algen, peptides, niacinamide, pha’s, een beetje lactic acid (melkzuur) en glycolzuur. Een droge huid heeft ook veel aan crèmes en serums met deze ingrediënten. Het belangrijkste om te onthouden is dat een droge huid ook genoeg plantaardige vetten nodig heeft en een vochtarme huid (die niet droog is) niet. Stap 1: ken het verschil, en stap 2: verzorg het op de juiste manier. Nu kan jij hopelijk weer met een soepele en mooie huid de winter trotseren!