Nederland, Eindhoven24 oktober 2019, door Barts Boekje

Herfstvakantie of weekend tip: Dutch Design Week Eindhoven

Nederland, Eindhoven, 24 oktober 2019, door Barts Boekje

Herfstvakantie of weekend tip: Dutch Design Week Eindhoven

Op dit moment is in Eindhoven de Dutch Design Week in volle gang. Vaste prik voor design-liefhebbend Nederland. DDW is het grootste designevenement van Noord-Europa met werk en concepten van ruim 2600 ontwerpers, verspreid over zo’n 120 locaties door de hele stad. De nadruk van het werk tijdens de DDW ligt op experiment, vernieuwing en cross-overs. Bijzondere aandacht gaat jaarlijks uit naar jong talent. Je mist iets als je Eindhoven deze week overslaat.

Dutch Design Week Eindhoven

Dutch Design Week Eindhoven

Op dit moment zijn de ambassadeurs van DDW Stefano Boeri (Architetti), Alice Rawsthorn, Jalila Essaïdi en onze persoonlijke favorieten Lonneke Gordijn en Ralph Nauta (Studio Drift). Voor 18 euro kun je de hele week alles bekijken. Heb je geen ticket? Geen probleem, want het grootste gedeelte is gratis. Het volledige programma vind je op de site, maar dit zijn onze tips:

Strijp S en Strijp R

Strijp S en Strijp R

Van Strijp S zijn we sowieso fan. Strijp S is een voormalig Philips terrein waar nu veel bedrijven en instellingen gericht op de creatieve sector gevestigd zijn. Op het naoorlogse terrein waar vroeger op grote schaal beeldbuizen werden geproduceerd staat nog een enkel gebouw, waaronder het is het RK-complex uit de jaren vijftig, ooit de keramische werkplaats van Philips waar onderdelen voor radio’s en televisies werden gemaakt. Hier vond ontwerper Piet Hein Eek zijn onderkomen. Maar liefst 10.000 vierkante meter kreeg hij tot zijn beschikking en ja, daar was best plaats voor een (lunch)restaurants en winkels. 

Van Abbemuseum

Van Abbemuseum

DDW ambassadeurs Ralph Nauta en Lonneke Gordijn van DRIFT tonen in het Van Abbe Museum het nieuwe project ‘The bag project’ dat onderdeel uitmaakt van de serie Materialism. Het thema van de DDW “If not now, then when”” weerspiegelt de noodzaak om actie te ondernemen voor het behoud van onze planeet. Eén blokje in de installatie is gemaakt van één gerecyclede plastic boodschappentas. Samen vormen de blokken een sculptuur die telkens groeit wanneer een tas de winkel verlaat. 

Daarnaast worden video-opnames getoond van supermarktdeuren die openen en sluiten. De ritmische beelden verwijzen naar luie gewoontes. Materialism – The bag project heeft als doel het bewustzijn te vergroten over de hoeveelheid grondstoffen die worden gewonnen voor alledaagse zaken.

De Kazerne

De Kazerne

De Kazerne is sowieso al een hotspot an sich.  De kazerne is een design platform van 2.500 m2 met recent werk van toonaangevende designers. Je kunt er eten, drinken en slapen. De Kazerne is gehuisvest in een van de eerste marechausseekazerne ’s van Nederland (1825) en naastgelegen industriële loods. Je kan bij de kazerne ook fantastisch eten, onder leiding van de 24-jarige chef  Rasmus Olander. De Kazerne is een bruisend komen-en-gaan van ontwerpers en designliefhebbers. Kom langs voor een drankje en ontdek de waarde van design voor de wereld van morgen.  En nu kun je er de expo CIRCULAR>MATERIALISTS bewonderen.

Photo credits: Britt & Ralph Roelse and Ruud Balk
Dutch Design Week